Last news in Fakti

5 Септември, 2021 16:05 6 142 10

Рецепта за вечеря: Риба саворин със зеленчуци

  • риба-
  • саворин-
  • лефер-
  • зеленчуци-
  • какво да сготвя

Полезно ястие за любителите на риба

Рецепта за вечеря: Риба саворин със зеленчуци - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 кг саворин (лефер)
1 връзка пресен лук
5 червени чушки
2-3 стръка целина
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
40 г краве масло (за намазване)
500 г смлени домати (от консерва)
2-3 с. л. зехтин
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва наедро и се запържва за 2-3 минути в зехтина. Прибавят се чушките, нарязани на кубчета и наситнената целина.

След 3-4 минути се налива бялото вино, оставя се да кипне и се изчаква, виното да се изпари.

Към омекналите зеленчуци се добавят доматите. Кипва се и се посолява.

Рибата се нарязва на едри парчета и се слага на дъното на намаслена тава. Отгоре се изсипват готовите зеленчуци и се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз.

Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Сервира се с охладено бяло вино - мискет или мускат.

През есента и зимата, пресният лук може да се замени с 3 стръка праз, а пресните червени чушки - с такива, от туршия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бг Туриста

    4 0 Отговор
    Бреииййй..за пръв път чувам, че леферът бил и саворин. Но както и да е . Леферът е доста мазна риба. И най-доброто е на карвуните като при обръщането се омазва с ладолемоньо. (50% зехтин/50%лимонов сок- натурален). Всичко останало е разсипия на матриала. Да, след като рибата е изпечена, поръсва се с риган, сух по възможност, и се задушава за около десетина мнинути, да поеме миризмите на подправките. После ми кажете дали сте яли по-хубаво нещо. Добре е за гарнитура варени картофи и зохя или влита. Да допълня- никога не поръсвайте подправките, освен солта разбира се , преди или по време на печенето. Загарят и придават горчив вкус.
  • 2 Рибар

    2 0 Отговор
    Mrs Маринова елате с мен на риболов за един ден оставете тези изкуствено отглеждани риби.Рибата в природата има съвсем различен вкус а когато я хванете с ръце се сещате и за други работи.Ще ви бъде много интересно
  • 3 един от стадото

    0 1 Отговор
    лефер. Само на скара с лимон после. С подправки вече не е лефер. Царя на рибата
  • 4 Язък

    2 1 Отговор
    за лефера !
  • 5 Дайте на, съсетката да еде

    1 0 Отговор
    Да са, наяде, белким най сетне са напука...!
  • 6 И аз да кажа

    1 1 Отговор
    Какъв е този буламач, язък за хубавата риба! Лефера да зацвърчи на скарата, а зеленчуците - една хубава салатка за ракията!
  • 7 Лефера

    1 0 Отговор
    Само ще го сънувам..... я искам други. риби... само каракуда харесвам, това е най вкусната риба....!

    Коментиран от #8

  • 8 Пловдив

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лефера":

    Ако има кой да изчисти костите, съм съгласен... Но тогава повечето от рибата няма да го има. Фагри, лаврак/ципура, паламуд - това е топ три на соленоводните риби при мен. От сладководните - есетра, пъстърва, шаран

    Коментиран от #9

  • 9 Бг Туриста

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пловдив":

    Ти па кво разбираш от риби бе? Казано е -царицата на рибите е била и си остава синагридата. Следват я -стира, влахос, скорпина( най-хубавата псаросупа става от нея, да е по-голяма от кило само че) рофос и после идват фагритата и ципуриците, лаврак и лефер. Айде, кали орикси ке ямас...ПП-паламуд или тонакитата са мног долна категория риби. Това са т.нар. карвунакиа. За Черно море паламудът може и да е, ама по гръчко и на прасетата не го дават.
  • 10 гръндж

    0 0 Отговор
    Каква е цената на тоя лефер и могат ли пенсионери да си го позволят?-се пита в задачата.