ФАКТИ.БГ
  • риба-
  • саворин-
  • лефер-
  • зеленчуци-
  • какво да сготвя

Рецепта за вечеря: Риба саворин със зеленчуци

Полезно ястие за любителите на риба

Публикувана: 5 Септември, 2021 16:05
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1814
Рецепта за вечеря: Риба саворин със зеленчуци - 1
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Необходими продукти:

1 кг саворин (лефер)
1 връзка пресен лук
5 червени чушки
2-3 стръка целина
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
40 г краве масло (за намазване)
500 г смлени домати (от консерва)
2-3 с. л. зехтин
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва наедро и се запържва за 2-3 минути в зехтина. Прибавят се чушките, нарязани на кубчета и наситнената целина.

След 3-4 минути се налива бялото вино, оставя се да кипне и се изчаква, виното да се изпари.

Към омекналите зеленчуци се добавят доматите. Кипва се и се посолява.

Рибата се нарязва на едри парчета и се слага на дъното на намаслена тава. Отгоре се изсипват готовите зеленчуци и се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз.

Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Сервира се с охладено бяло вино - мискет или мускат.

През есента и зимата, пресният лук може да се замени с 3 стръка праз, а пресните червени чушки - с такива, от туршия.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бг Туриста
1 Отговор
Бреииййй..за пръв път чувам, че леферът бил и саворин. Но както и да е . Леферът е доста мазна риба. И най-доброто е на карвуните като при обръщането се омазва с ладолемоньо. (50% зехтин/50%лимонов сок- натурален). Всичко останало е разсипия на матриала. Да, след като рибата е изпечена, поръсва се с риган, сух по възможност, и се задушава за около десетина мнинути, да поеме миризмите на подправките. После ми кажете дали сте яли по-хубаво нещо. Добре е за гарнитура варени картофи и зохя или влита. Да допълня- никога не поръсвайте подправките, освен солта разбира се , преди или по време на печенето. Загарят и придават горчив вкус.

Оценка:
-0 +4

Рибар
2 Отговор
Mrs Маринова елате с мен на риболов за един ден оставете тези изкуствено отглеждани риби.Рибата в природата има съвсем различен вкус а когато я хванете с ръце се сещате и за други работи.Ще ви бъде много интересно

Оценка:
-0 +2

един от стадото
3 Отговор
лефер. Само на скара с лимон после. С подправки вече не е лефер. Царя на рибата

Оценка:
-1 +0

Язък
4 Отговор
за лефера !

Оценка:
-1 +2

Дайте на, съсетката да еде
5 Отговор
Да са, наяде, белким най сетне са напука...!

Оценка:
-0 +1

И аз да кажа
6 Отговор
Какъв е този буламач, язък за хубавата риба! Лефера да зацвърчи на скарата, а зеленчуците - една хубава салатка за ракията!

Оценка:
-1 +1

Лефера
7 Отговор
Само ще го сънувам..... я искам други. риби... само каракуда харесвам, това е най вкусната риба....!

Коментиран от #8


Оценка:
-0 +1

Пловдив
8 Отговор

До коментар #7 от "Лефера":


Ако има кой да изчисти костите, съм съгласен... Но тогава повечето от рибата няма да го има. Фагри, лаврак/ципура, паламуд - това е топ три на соленоводните риби при мен. От сладководните - есетра, пъстърва, шаран

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +0

Бг Туриста
9 Отговор

До коментар #8 от "Пловдив":


Ти па кво разбираш от риби бе? Казано е -царицата на рибите е била и си остава синагридата. Следват я -стира, влахос, скорпина( най-хубавата псаросупа става от нея, да е по-голяма от кило само че) рофос и после идват фагритата и ципуриците, лаврак и лефер. Айде, кали орикси ке ямас...ПП-паламуд или тонакитата са мног долна категория риби. Това са т.нар. карвунакиа. За Черно море паламудът може и да е, ама по гръчко и на прасетата не го дават.

Оценка:
-1 +1

гръндж
10 Отговор
Каква е цената на тоя лефер и могат ли пенсионери да си го позволят?-се пита в задачата.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Сотир Цацаров
Сотир Цацаров за шефа на ВКС Лозан Панов пред журналисти.
"Като наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик.""

Още бисери
ТОП 5