Last news in Fakti

11 Септември, 2021 14:35 16 521 51

Дионисиев остави внушително наследство

  • борислав дионисиев-
  • наследство-
  • богатство-
  • наследници

Многобройните му наследници ще си поделят поне 300 милиона лева

Внушително богатство, оценявано на поне 300 милиона лева остави за многобройните си наследници Борислав Дионисиев.

Известният и уважаван от всички социални прослойки журналист, бизнесмен, бохем и бонвиван издъхна на 74-годишна възраст в деня на Съединението на България - 6 септември, след кратко боледуване. От семейството му запазиха в тайна от какво се е споминал някогашият журналист на култовото допреди 1989 г. списание "Отечество“, а негови близки категорично отрекоха мълвата, че си е отишъл след прекарана коронавирусна инфекция, пише сайтът Varna24.bg.

През последната година от живота си Борислав Дионисиев изглеждаше видимо уморен и се придвижваше с помощта на елегантен бастун с дръжка от слонова кост. Той обаче никога не разрешаваше на шофьора и охранителят си да го придържат, докато ходи гордо изправен, пък макар и с бастун в ръката.

"До последно живя пълноценно и с радост към живота. Не се лишаваше от 18-годишното уиски и от любимито си шампанско "Пол Роже“, известно като питието на Уинстън Чърчил“, споделят опечалени приятели на Борислав Дионисиев.

За разлика от повечето обитатели на едрия стопански елит, Борислав Дионисиев говореше свободно няколко езика и умееше да впечатлява с интелекта си всеки свой събеседник. Той комуникираше с лекота и с финес както с дипломати, политици, международни бизнесмени, писатели, журналисти и интелектуалци, така и с представители на работническата класа. "Винаги говореше със сервитьорите на "Вие“, всяка негова дума и жест издаваха класата му на истински джентълмен“, описват го приятелите му.

През 1989 г. Борислав Дионисиев зарязва журналистиката и се впуска в прохождащия частен бизнес. Според думите му, през май 1989 г. по време на командировка в Лондон случайно се среща с един член на гръцката фамилия Вардиноянис, контролираща в ония години капитал от над 8 милиарда долара.

Предложението към Дионисиев е да стане представител на мощната икономическа групировка за Източна Европа със седалище във Виена. "Колебах се точно една седмица. Стоях в приятния си кабинет в редакцията на бул. "Витоша“, гледах през прозореца и се чудех да приема ли предложението. Тогава не знаех, че само след шест месеца в България ще настъпят кардинални промени, а след година-две най-доброто българско списание "Отечество“ вече няма да излиза. Предлагаха ми договор за три години. Мислех си, че ако не се справя, няма да мога да се върна към предишната си работа“, споделял е в едно от редките си интервюта Борислав Дионисиев.

Бизнесменът успява да убеди фамилия Вардиноянис да започне внос на нефтопродукти в България. Връща се от Виена, за да организира бизнеса тук. Става партньор с държавната тогава "Петрол“, след което създава собствена верига бензиностанции, първите частни в България. Борислав Дионисиев е и първия официален вносител за България на автомобилите от марката "Опел“ чрез дружеството си "Булвария“.

Като градска легенда се разказва, че Дионисиев е бил първия харесан за партньор в България от гръцкия хазартен бос Сократис Кокалис. Дионисиев обаче отказва да се занимава с хазарт и прави контакт на Васил Божков с гръцкия милиардер.

Борислав Дионисиев е сред основателите на създадената през 1993 г. Конфедерация на едрите индустриалци, известна като Г-13 заради броя на членовете ѝ. Години след разпадането на Г-13 заради бизнес спорове между членовете ѝ, Дионисиев е сред учредителите на бизнес клуб "Възраждане“ през 2001 г.

През годините Борислав Дионисиев притежаваше дялове в куп оборотни предприятия - "Балкантурист“, фармацевтичния гигант "Софарма“, който продава на Огнян Донев, "Електроимпекс“, "Машиноекспорт“, "Булярд“ и други. Негова собственост бяха десетки топ имоти в центъра на София, чиято обща пазарна стойност днес надхвърля 100 милиона лева. Сред малкото му бизнес неуспехи е несполучливият опит да приватизира "Булбанк“.

Ценител на красивите жени, Борислав Дионисиев имаше три брака зад гърба си. Последната жена до него бе Михаела Калайджиева, близначка на Гергана Паси, съпругата на Соломон Паси. През 2014 г. Михаела роди син на 67-годишния тогава Дионисиев, който бе кръстен Борислав. Преди година двойката се раздели – публична тайна е, че Михаела заживя с Коко Каменаров, приятел на покойника, но това не развали отношенията им.

Борислав Дионисиев има още три деца от два предишни свои брака. От първата му съпруга се децата му Христо и дъщеря му Светла. Първородният син на Дионисиев – Христо, е сред успешните ресторантьори в София. Той стопанисва най-изискания ресторант в столицата "Къщата с часовника“, както и още няколко други заведения на жълтите павета. Почти всички сгради, в които се помещават заведенията му, са собственост на баща му Борислав.

Дионисиев има зад гърба си и брак с украинката Олга Шчербицка, дъщеря на изтъкнатия партиен държавен деец на СССР и първи секретар на ЦК на комунистическата партия на Украйна Владимир Шчербицки. От този брак е дъщеря му Рада, която първа от наследниците на Дионисиев го зарадва с внуци. Рада Дионисиева също развива мащабен бизнес, а познатите ѝ казват, че богатството ѝ по майчина линия е много по-голямо от състоянието на баща ѝ Борислав Дионисиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян

    84 4 Отговор
    Много се краде

    Коментиран от #19

  • 2 Софиянец

    77 2 Отговор
    На всеки метър са ченгетата, в централни гробища.
  • 3 Теодоро

    75 5 Отговор
    Още един бандит по малко, всеки си получава заслуженото
  • 4 Саня Марулева

    35 1 Отговор
    Тия старите комуняги са СКРЪНЗИ И МИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО ЩОТ ДОКЪТ МИ СЪ ОБЯСНЯТ В ЛЮБОВ КРАКАТА МИ ША КОСМЯСАТ....ПО ДОБРЕ ША КОНТАКТУВАМ С ШЕФ МАНДЖЕВ ...С ДВЕ ДУМИ ША ГО РАЗБЕРА КО ИСКА...
  • 5 Боби

    42 2 Отговор
    Поне един кувьоз ще купят ли ?

    Коментиран от #26

  • 6 КокоЧ

    89 1 Отговор
    Брей... какви джентълмени е раждало и ражда родното ДС..
  • 7 Май 1989

    57 0 Отговор
    Командировка в Лондон?????Ясноооооо....!След година да не се окаже,че многобройните му наследници се оказали длъжници,а не наследници на 300 млн????

    Коментиран от #28

  • 8 Цял живот

    79 1 Отговор
    хората бачкат и не могат 1 лев да спестят, а мръсния агентурчик спастрил 300 милиона ... и накрая, не взе нищо със себе си !

    Коментиран от #11, #13, #14, #17

  • 9 мисира

    52 1 Отговор
    Заковете му 10 джоба на сандъка.
  • 10 Мед ми капе на сърцето,

    60 0 Отговор
    когато прочета,че населението ни е намаляло с назначен капиталист!
  • 11 Не си разбрал

    68 0 Отговор

    До коментар #8 от "Цял живот":

    Специално тия 300 млн не са спестени,а участия в собственост във фирми,демек крадени от народа!Спестените(в банки български или офшорни) никой не знае,щото е банкова тайна!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 карамфила

    48 2 Отговор

    До коментар #8 от "Цял живот":

    Не,българските пишман милионери не ги интересуват ковьози и други простотии.По ген,душа и характер те са свидливи и отмъстителни и парите и благинките ги пазят само за себе си и родата и пълнят чекмеджета и гардероби с злато и 500€.
  • 14 Виталия Ражнатович

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Цял живот":

    Радован Караджич е по-добрият. Излиза, че западните ни братя и сестри българи са по-естествени
  • 15 Механик

    66 2 Отговор
    Как един журналист изкарва толкова много пари? Кой му плаща такива големи пари ? Грантове ли получава? Кой му ги дава и за какво?
    Бил много известен и уважаван. Ми аз на 57 години мъж, не съм и чувал за него. Не, не щото не чета, а щото иманещо гнило в тия милони.
  • 16 Айде с 200

    40 0 Отговор
    Туй момче много силен приватизатор да не е някой таен член на бие сие пие..парчета от единствените работещи с пари предприятия 90те
  • 17 Виталия РАЖНАТОВИЧ

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Цял живот":

    Забравих най-важното да спомена! Дмитрий Минев-Димата Руснака беше син на Радован Караджич
  • 18 Този Джентълмен, е гребал Яко от

    57 0 Отговор
    Държавното - народно!! Прилича много на ония двамата Полицай Нарко Барони, които скриха и нищо не се чува за тях!! ДС Мафиоти те от старата школа, класа!! 18год уиски,Чивас, което пие и Борисов, една бутилка 275лв,класа!толкова е пенсията на 1мил български, щърбави пенсионери!! Крадец от Класа!! За такъв НИЩО!! Казва народа, а на ум го Псува!!

    Коментиран от #31

  • 19 бл.134 в Зап. парк

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "стоян":

    Новия Левски. Ведна га паметник за 10-15 милиона
  • 20 Дърта Комуняга

    31 1 Отговор
    ясно, БКП и ДС са неговите създатели !!!
  • 21 Комбина

    28 1 Отговор
    Без комунистическо-номенклатурното му минало този нямаше да го забележиш на улицата – комунизма продължава да ни съсипва чрез такива като този!

    "Диoниcиeв имa зaд гърбa cи и брaк c укрaинкaтa Oлгa Шчeрбицкa, дъщeря нa изтъкнaтия пaртиeн държaвeн дeeц нa CCCР и първи ceкрeтaр нa ЦК нa кoмуниcтичecкaтa пaртия нa Укрaйнa Влaдимир Шчeрбицки. Oт тoзи брaк e дъщeря му Рaдa, кoятo първa oт нacлeдницитe нa Диoниcиeв гo зaрaдвa c внуци. Рaдa Диoниcиeвa cъщo рaзвивa мaщaбeн бизнec, a пoзнaтитe ѝ кaзвaт, чe бoгaтcтвoтo ѝ пo мaйчинa линия e мнoгo пo-гoлямo oт cъcтoяниeтo нa бaщa ѝ Бoриcлaв Диoниcиeв..."
  • 22 ГААААААА........ДАЙЙЙЙЙЙ.....

    22 0 Отговор
    Свиня. ОБАРАЛ МАСИТЕ.
  • 23 Цветко

    29 0 Отговор
    Дионисиев се напиваше като талпа и охраната му го изнасяше под мишниците като талпа вечно пиян и заспал
  • 24 Антитрол

    37 1 Отговор
    Диoниcиeв имa зaд гърбa cи и брaк c укрaинкaтa Oлгa Шчeрбицкa, дъщeря нa изтъкнaтия пaртиeн държaвeн дeeц нa CCCР и първи ceкрeтaр нa ЦК нa кoмуниcтичecкaтa пaртия нa Укрaйнa Влaдимир Шчeрбицки.

    Бившите комуняги станали бизнесмени - видиш ли 1989 г случайно срещнал по време на командировка в Лондон един член на гръцката фамилия Вардиноянис и онзи пък съвсем случайно му предлага да внася горива в България ама това преди да свалят дядо Тодор ама този не знаел. Обаче видиш ли след като го свалят този е готов и прави първите частни бензиностанции в България и "Петрол" пък веднага го правят бизнес партньор.

    На кого ги разправяте тия - аз много добре си спомням 1989 и от къде се пръкнаха първите "бизнесмени".
  • 25 факт

    31 0 Отговор
    Абсолютен крадец и мошенник - дявола да си ги прибира обратно един по един !
  • 26 Аааааа, те са

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Боби":

    по вземането, не по даването...
  • 27 Дебелян Дебелокензов

    14 1 Отговор
    Този боклук е ясен, ама журналистката е срам за професията си.
  • 28 Ха ха ха🤣

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Май 1989":

    Класика! Същото ще стане с дъщерята и внуците на тиквата - ще умрат в мизерия и мразени от всички!!!
  • 29 Ял, пил, с...!

    1 0 Отговор
    И умрял... имате още малко време ДК, ако достигнете неговата възраст...!
  • 30 Ееуе

    11 0 Отговор
    Ами Спаси Русев,... КОГА???
  • 31 Лошото чи ни съ

    18 1 Отговор

    До коментар #18 от "Този Джентълмен, е гребал Яко от":

    ЗНАЙ КООООЛКО Е ИЗЯЛ ИЗПИЛ И РАЗДАЛ НА ПЛЕЙМЕТКИ.КАТО ТОЯ СА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ.СИЧКИТО ОГРАБЕНО АКО СА ИЗЗЕМЕ ПЕНСИИТЕ ША СА ПО ПЕТ БОНА И ВЪНШЕН ДЪЛГ НУУУЛА...
  • 32 Две нули с мухи

    3 0 Отговор
    По сигурно...!
  • 33 Фери

    11 0 Отговор
    Мир да не види и на оня свят
  • 34 Джиджи. Миджи

    12 0 Отговор
    Трябваше да мунатъпчат тарбуха и усата със пари и на гроба му да за ият червено знаме. Да бъде като предизборен флаг на комунистите и цялата им слугинска пасмина
  • 35 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 0 Отговор
    Лека му пръст..........
  • 36 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    2 0 Отговор
    ЧАО АМИГО
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Добър вечер

    0 2 Отговор
    Ей писали що ме триете?
  • 42 Добър вечер

    1 1 Отговор
    Пидалй искам да кажа :)
  • 43 Добър вечер

    1 1 Отговор
    Тамън 4 пъти подред, тоя да не Ви е някакъв роднина?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Добър вечер

    14 1 Отговор
    Сълзите си събирам в капачка от ракия.... Упс уйски! Както по горе някой беше написал, колко кувиоза е купил приживе пича? Колко пари е инвестирал в български сиропиталища и за бъдещето на децата там ? Живял умрял.... Нищо не взел със себе си от "усвоеното" на този свят...... Но не чувам и не прочитам какво е дал/дарил за нещо добро и хубаво от "усвоеното"? Значи, след мнооого кратък период от време Никой Ама Наистина Никой Няма да си спомня за него(освен може би най-близките му!?!) Защото освен да е усвоява май нищо друго не е правил приживе.
    Така че 100% от хората прочели тази статия след максимум 2 минути ще забравят че такъв човек е съществувал :)
    Айде със Здраве ;)
  • 46 те така може

    9 0 Отговор
    Ето с това трябваше да започнете,а не да обяснявате колко е велик.

    Диoниcиeв имa зaд гърбa cи и брaк c укрaинкaтa Oлгa Шчeрбицкa, дъщeря нa изтъкнaтия пaртиeн държaвeн дeeц нa CCCР и първи ceкрeтaр нa ЦК нa кoмуниcтичecкaтa пaртия нa Укрaйнa Влaдимир Шчeрбицки.
    Въртял мръсни комунистически пари,като всички наши ,така наречени биснесмени.
  • 47 ТОЙ СЕДЕШЕ НА ПЪРВИЯ ЧИН..

    6 0 Отговор
    КОГАТО КУПУВАТЕ ЛЕКАРСТВА ..СКЪПИ

    КОГАТО КУПУВАТЕ СКЪП НЕНЗИН КОГАТО КУПУВАТЕ СКЪПИ ЛЕКАРСТВА
    КОГАТО ХОДИТЕ НА„ ИЗИСКАН ”РЕСТОРАНТ
    ПОМНЕТЕ И ЗНАЙТЕ КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ВИ,АКО ВИ ПУКА🤔🤔🤔🤔В ГРОБА НА ЕДИН 🐛🐛🐛🐛
  • 48 Това е положението!

    7 1 Отговор
    Сега и наследниците му с по стотина милиона и т.н., и т.н. Ами да не сте спали, скъпи сънародници, да не сте гледали сеир, как едни хора трупат ли, трупат. Сега и да ревете, много е късно. Преразпределят се и последните парчета. А на вас- 50 лв, 120 лв, каква радост, какво щастие!
  • 49 Глас Народен Глас Божи

    1 8 Отговор
    Мир на праха му, прекрасен човек беше!!!
    Срам ме е за България, като чета коментарите на пролетариата, за това и народа избира такива политици, много елемтарни душици има в нашата родина, Пази боже, сляпо да прогледа

    Коментиран от #51

  • 50 милионите

    3 0 Отговор
    крадецът не можа да ги вземе в отвъдното
  • 51 плужек

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Глас Народен Глас Божи":

    Глас на безгръбначен.