Необходими продукти:
точени кори - 400 грама
коприва - 500 грама
булгур - 1 чаена чаша
пресен лук - 1 връзка
пресен чесън - 2 стръка
джоджен - 1 чаена лъжица
олио - 2/3 чаена чаша
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за постна баница с коприва и булгур е подготовката на продуктите. Измивате булгура и го заливате с топла вода, за да набъбне. Най-добре е да престои във водата минимум 40 минути, но може и повече. За да обработите по-лесно копривата я залейте с вряща вода, след което веднага я отцедете от водата. Почистете копривата и я нарежете на дребно. Почистете лука и чесъна и също ги нарежете на дребно.
В дълбок тиган или тенджера изсипете ½ чаена чаша олио и след като се сгорещи добавете нарязаните чесън и лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете и нарязаната на ситно коприва и отново разбъркайте. Отцедете булгура от водата и го добавете към сместа, добавете сол и предвидения джоджен. Разбърквайте, докато сместа остане на мазнина. След това свалете от огъня и оставете настрана, за да поизстине.
Идва моментът, в който трябва да навиете баницата. Намазвате всяка кора с малко от останалото олио и поставяте плънка в тесния край на кората и навивате на руло. Поставяте рулото в предварително намазана с олио тава. Така навивате всички кори и накрая намазвате цялата баница с олио. Печете баницата с коприва и булгур в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато придобие леко златист цвят. След като баницата е изпечена я изваждате от фурната и я напръсквате с вода, след което я покривате с кърпа, докато изстине, съветва Supichka.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ГРАД КОЗЛОДУЙ
10:11 21.09.2021
2 Суетната
10:46 21.09.2021
3 глутен
11:13 21.09.2021
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 2смфалослие..?!
11:42 21.09.2021
6 И аз да кажа
15:09 21.09.2021