Last news in Fakti

21 Септември, 2021 10:05 3 408 6

Рецепта на деня: Баница с коприва и булгур

  • баница-
  • коприва-
  • булгур-
  • какво да сготвя

Плънката трябва да е с богат и плътен вкус

Рецепта на деня: Баница с коприва и булгур - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

точени кори - 400 грама

коприва - 500 грама

булгур - 1 чаена чаша

пресен лук - 1 връзка

пресен чесън - 2 стръка

джоджен - 1 чаена лъжица

олио - 2/3 чаена чаша

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за постна баница с коприва и булгур е подготовката на продуктите. Измивате булгура и го заливате с топла вода, за да набъбне. Най-добре е да престои във водата минимум 40 минути, но може и повече. За да обработите по-лесно копривата я залейте с вряща вода, след което веднага я отцедете от водата. Почистете копривата и я нарежете на дребно. Почистете лука и чесъна и също ги нарежете на дребно.

В дълбок тиган или тенджера изсипете ½ чаена чаша олио и след като се сгорещи добавете нарязаните чесън и лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете и нарязаната на ситно коприва и отново разбъркайте. Отцедете булгура от водата и го добавете към сместа, добавете сол и предвидения джоджен. Разбърквайте, докато сместа остане на мазнина. След това свалете от огъня и оставете настрана, за да поизстине.

Идва моментът, в който трябва да навиете баницата. Намазвате всяка кора с малко от останалото олио и поставяте плънка в тесния край на кората и навивате на руло. Поставяте рулото в предварително намазана с олио тава. Така навивате всички кори и накрая намазвате цялата баница с олио. Печете баницата с коприва и булгур в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато придобие леко златист цвят. След като баницата е изпечена я изваждате от фурната и я напръсквате с вода, след което я покривате с кърпа, докато изстине, съветва Supichka.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ МИЛА МОЯ КРАСАВИЦЕ ВЕНИ
  • 2 Суетната

    1 1 Отговор
    Разбрахте, че обичам баници, но копривата я бих заменила с друга трева. или само с булгур, правила съм с ориз и праз, с ориз и кайма, чудесни стават..!
  • 3 глутен

    0 2 Отговор
    Баница с булгур = пшенично + пшенично.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 2смфалослие..?!

    2 0 Отговор
    Недейте отвращава хората от тази вкусотия, вий като едете охлюви, не всеки обича....!
  • 6 И аз да кажа

    3 1 Отговор
    Най-добре да го кръстите рубрика за " Най-отвратително ястие".