Last news in Fakti

23 Септември, 2021 18:34 6 054 22

Нужно ли е да мием местото преди готвене

  • месо-
  • готвене-
  • миене-
  • кулинария

Диетолог отговаря на този въпрос

Нужно ли е да мием местото преди готвене - 1
Снимка: Shutterstock

Готвенето на сурово месо носи някои рискове. Поради това е необходимо да се измият добре съдовете, дъските за рязане и повърхностите, върху които са поставяни тези храни. Но какво да кажем за самото месо?

Трябва ли да го мием преди готвене? Отговор на този въпрос дава диетологът от клиниката Майо - Аня Хил.

„Що се отнася до зеленчуците, измиването помага да се отървете от пясъка или останалата мръсотия. Това намалява броя на микробите на повърхността. Но що се отнася до месото и домашните птици, това е съвсем различна история “, казва Хил.

Тя подчерта, че измиването на месо от домашни птици не си заслужава, тъй като това увеличава риска от разпространение на бактерии в кухнята и тялото на готвача. Безопасно е да се готви месо направо от опаковката, тъй като фабриките имат системи, които предотвратяват растежа на бактерии.

Хил подчерта, че е много по-важно месото да се приготвя на правилната температура. Това ще убие всички бактерии. Така че трябва да знаем, че пилешкото трябва да бъде доведено до температура от 74 градуса по Целзий, говеждото, свинското и агнешкото до 63 градуса, а каймата е безопасна за ядене при температура от 71 градуса. Можете да измервате температурата на месото със специален термометър със сонда.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 waste

    17 0 Отговор
    И "месТото" и месото трябва да мием... :D
  • 2 Бесен Язовец

    2 7 Отговор
    Не, не го мийте ще му измиете витамините и ще хванете скорбут!
  • 3 DW Дупница

    17 1 Отговор
    Ама,Събино,ти миеш ли дупарата преди и след……..готвене?

    Коментиран от #8

  • 4 Шефа

    15 1 Отговор
    ПТИчето и Свинското месо се готвят задължително уел дон! По горе сте писали, че свинското се приготвя на 63 градуса, което си е медиум и все пак има риск от зараза с тения..не заблуждавайте хората защото това е опасно за здравето и националната сигурност информация! Представете си бременна жена да яде свинско на 63 градуса! Ще убиете плода на жената...Позор.
  • 5 Гост

    20 1 Отговор
    Те, в кауфланя са ви го измили с химията, преди да ви го продадат.
  • 6 Бесен Язовец

    7 1 Отговор
    Ковид зомбите задължително да го турат месото на ултра виолетова лампа за 15 минути!
  • 7 Традиционалист

    13 2 Отговор
    Особено т. нар. "пилешко" от магазина изобщо не го мийте! Така евентуално манджата ви ще бъде обогатена с колаген и др. полезни вещества от непочистените перушинки или перца. Майтап, разбира се! Ако ми се наложи да купя от магазин, директно пилето(бутчетата) ги одирам. Друго е домашното от село– опърлена с огън птица, чистиш, готвиш и омирисваш квартала на чисто, домашно селско, ИСТИНСКО!
  • 8 🤣🤣🤣

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "DW Дупница":

    🤣😂🤣😂🤣😂🤣
  • 9 Загрижен

    4 0 Отговор
    Баааси въпроса. Що не напишете статия нужно ли е да си мием ръцете преди ядене...
  • 10 потребител

    11 0 Отговор
    Ако месото е закупено в хипермаркет е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
  • 11 Мръсния Фикри

    3 1 Отговор
    Задължително миене, преди разфасофка, кой както иска, така да процедира, така се пазиш от доста неприятности, разбра ли ти,, чистнико,, аха...!
  • 12 Гастро Гуру

    2 0 Отговор
    Някой меса като агнешко и зряло говеждо е добре да не се мият...така са запазват аромата и естествените сокове по повърхността...но и аз ги мия преди готвене
  • 13 Разфасоване е

    2 0 Отговор
    Думата..!
  • 14 Селестивна Гаргоедова - Редчук

    1 0 Отговор
    Аз го мия след готвене ,по е стегнъто ....
  • 15 Бай Стою касапина

    3 0 Отговор
    Събинче, в предишната статия не даваш да се къпем. Сега не даваш да мием месото. И в същия момент говориш за местото. Него кво да го правим? А?
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    2 0 Отговор
    Ама Събиноу, ти миеш ли си ПтИЧЕТО ❓/ за една буква "Т"
  • 17 Рошко

    1 1 Отговор
    Много ми е интересно как се пече месо на 63 градуса

    Коментиран от #19

  • 18 За интересното

    0 0 Отговор
    Трябва, да много чинии, казани и тигани да измиеш в заведение, ако трябва и нужници, да, седиш прав по 12 часа, да минеш през всички етапи в готвене в заведение и ще разбереш за термометъра,, интересна работа, но първо кръста ти трябва да е много здрав и желание разбира се, за да станеш един много добър професионалист, защо не и шеф....!
  • 19 Механик

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Рошко":

    Без да съм професионалист, но съм любител кулинар, та да ти кажа.
    Посочените температури се отнасят до температурата в "средата" на продукта. Тоест, печеш си шашлика на жар. Температурата на въздуха там е окло 200-250 градуса. Месото отвън се нагрява много и веднага, а в дълбочина то не е и "чуло", че го пекат. Та, когато там дето не е чуло, чуе и усети, че е 63 градуса, то месото е готово. По тоя начин постигаме няколко ефекта.
    1) Вкусна и апетитна коричка от карамелизирали захари (да в месото има и захар)
    2) Когато месото престоява, то по повърхността му бързо се въдят бактерии, които при разрязване на месото с ножа, вкарваме в разрезите. Печейки силно месото отвън, ние убиваме всякакви бактерии, докато месото което е навътре и в него няма вредители изпичаме на слаб огън, за да остане сочно и ароматно.
    Може много да се каже още но става дълго. Подсказал съм основните насоки за мислене, така че който е умен ще си обясни нещата.
  • 20 Яж въглен

    1 0 Отговор
    И отвътре сурово месо, личи, че си нз какъв....!?
  • 21 васик атанасова

    2 0 Отговор
    винаги е по добре да се мие
  • 22 Чистофайник

    1 0 Отговор
    Миенето е задължително!Месото ,каквото и да е то,трябва да е много добре и термично обработено.