Last news in Fakti

28 Септември, 2021 17:28 3 206 5

Астронавт направи зашеметяваща СНИМКА на полярното сияние

  • сияние-
  • полярно сияние-
  • астронавт-
  • мкс-
  • международна космическа станция-
  • томас песке

Удивителният кадър показва красивото сияние, което се стеле като зелени панделки, осветени от пълнолунието, над планетата

Астронавт направи зашеметяваща СНИМКА на полярното сияние - 1
Снимка: ESA/NASA–T. Pesquet

Астронавтите на Международната космическа станция имат възможност да се наслаждават на забележителни гледки към Земята всеки ден, но едно явление, което споделят, неизменно ни възхищава: полярните сияния.

Астронавтът на Европейската космическа агенция Томас Песке сподели изумителна снимка на полярните светлини от 400 км над Земята в петък. Това е едно от най-добрите изображения на полярното сияние, заснети някога от МКС.

Снимката, която Песке направи на 20 август, показва зелени панделки, които се извиват по цялата планета, извиват се високо в атмосферата близо до хоризонта и избледняват в изблици червена светлина в далечината. Под цветната картина се вихрят облаци над океана.

"Още едно полярно сияние, но това е специално, защото е толкова ярко", споделя Песке в Twitter.

Той не уточнява къде на планетата са тези светлини, нито дали са северното сияние или южното сияние.

Полярните сияния като цяло са резултат от сблъсъка на заредени частици от Слънцето с атмосферата на нашата планета. Частиците се насочват към полюсите от магнитното поле на Земята, след което взаимодействат с частици в нашата атмосфера.

Този поток от слънчев вятър, както е известен, непрекъснато се излива над Земята, но понякога изригванията на Слънцето изпращат по-големи вълни от частици, генерирайки поразителни сияния като това.

Всеки, който обикаля около Земята, вероятно ще зърне тези светлини. Първият туристически екипаж на SpaceX ги видя, докато обикаляше по-рано този месец.

Тази мисия, наречена Inspiration 4, изпрати четири цивилни в орбита за три дни. Командирът на мисията, милиардерът Джаред Айзъкман, отговори на снимката на Песке в Twitter, като каза, че екипажът му също е виждал полярното сияние, но „не такова“.

Подобно на групата на Айзъкман, Песке също лети в космоса на борда на космическия кораб на SpaceX Crew Dragon. Той е част от втората пълна астронавтска мисия на компанията, известна като Crew-2.

„Не бях изненадана от полярните сияния, но бях някак очарована от това колко наистина спиращи дъха са те и колко хипнотизиращо беше да го видя със собствените си очи“, коментира колежката на Песке, астронавтът на НАСА Меган Макартур.

Пескет и Макартур се завръщат на Земята през ноември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тва ще да е Македонеца-космонафт

    3 1 Отговор
    На СЛАВУЦА КЮЧЕК-ХАНЪМ
  • 2 Миленче,

    3 1 Отговор
    "снимката" е статично изображение, "видео"-то е динамично.
  • 3 Южно сияние

    0 1 Отговор
    Не могат ли да правят снимки без да хващат елементи от кораба в кадър, все едно като снимаш с телефона, да си хванеш и пръстите.

    Коментиран от #4

  • 4 Е, хайде сега,

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Южно сияние":

    претенции. ;-)
  • 5 глоги

    0 0 Отговор
    колежката на Песке, астронавтката на НАСА Меган Макартър. Пескет и Макартур ще се завърнат на Земята през месец ноември. А ЗАЩО НЕ Е КАСКЕТ?