Last news in Fakti

30 Септември, 2021 15:51 7 145 9

Ще се изненадате: Можете спокойно да замразявате тези храни

  • замразяване-
  • зеленчуци-
  • плодове-
  • храна-
  • фризер

Много хора замразяват без проблем кашкавал, хляб и дори десерти

Ще се изненадате: Можете спокойно да замразявате тези храни - 1
Снимка: Shutterstock

Замразяването е един от най-използваните методи за удължаване срока на годност на хранителните продукти. Той е много прост, ефективен и здравословен. Струва си да знаете, че замразяването на хранителни продукти не изисква добавяне на консерванти, а храната не губи своята хранителна стойност, вкус и вид след размразяване.

Ето какви продукти можем да замразяваме без проблем и защо си струва да го правим.

Сезонни витаминни бомби

Сред продуктите, които си струва да се замразят, на първо място трябва да се споменат тези, които не можем да използваме ежедневно. Сезонните зеленчуци и плодове са подходящи предимно за замразяване. Перфектен пример за това са ягодите, събрани през юни, които съдържат много повече витамини от тези от оранжериите, които можем да купим в супермаркета през декември. Същото важи и за повечето плодове и зеленчуци. Въпреки че има видове, които не са подходящи за замразяване, те са малко. Включват дини и домати, но повечето от даровете на природата могат да се съхраняват във фризера в продължение на месеци.

Тъй като вече знаем, че си струва да замразите плодовете и зеленчуците, сега няколко думи защо да го правите.

На първо място, за здраве. Замразяването запазва най-голямо количество витамини сред другите форми на съхранение на храни. Учените са доказали, че по време на замразяването плодовете губят около 40% от своя витамин С. Когато правим пастьоризиран сок от същите плодове, количеството на витамин С ще спадне със 75%. Същият е случаят с други витамини и микроелементи, въпреки че загубата им обикновено е много по-малка, отколкото при чувствителните витамини С.

Готови ястия

Съвсем сериозно! Това чудесен начин да спестите храна, особено след празници и семейни събития. Остатъците от коледния обяд или вечеря, вместо да ги изхвърляте в боклука, могат да бъдат опаковани в пластмасови контейнери или торбички, предназначени за замразяване на храни и поставени във фризера. Когато имате нужда от бърза вечеря, просто размразете част от готовото ястие и можете да се насладите на вкусна храна.

Какви готови ястия могат да бъдат замразени?

Месото в различни форми е подходящо за замразяване. Можете лесно да замразите готови меса, както и печени и варени меса. Друга група готови продукти са всички видове юфка. А знаете ли, че може да замразявате и... сладкишите? Разбира се, не всички. Не се замразяват сладкишите със сметана, докато палачинките с плодове могат да издържат на замръзване без проблеми.

Можем да замразим много други храни. Те включват например:

Сурово тесто или хляб - 3-4 месеца;

Кашкавал - 4 месеца;

Варени ястия - 3 месеца.

Замразяването на зеленчуци, плодове, месо или готови ястия е идеалното решение за съхранение на храна. При замразяване продуктите не губят вкуса или красивия си вид, а намаляването на количеството витамини е малко.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж технолог

    10 2 Отговор
    ЗАМРАЗЯВАНЕТО Е ЕДИНСТВЕННИЯТ ПРОЦЕС,КОЙТО НЕ УВРЕЖДА ХРАНИТЕЛНИТЕ КАЧЕСТВА И СТОЙНОСТ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ. В МЕСОКОМБИНАТА В ПЛОВДИВ СЪМ ВИЖДАЛ ЗАМРАЗЕНО СВИНСКО И ТЕЛЕШКО МЕСО СЪС СИН ГОЛЯМ ПЕЧАТ ОТ 1957-МА ГОДИНА. КОГАТО ХОДЕХМЕ НА ПРАКТИКА ТАМ ,КАТО СТУДЕНТИ ОТ ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВИЯ УНИВЕРСИТЕТ.
  • 2 Jeep

    7 3 Отговор
    С всичката химия и консерванти дето са наблъскани повечето продукти могат да изкарат дълго и без замразяване.
  • 3 Радо

    7 1 Отговор
    Който е богат и има хладилник ще замразява, бедния човек като няма какво да яде - кво да замразява.
  • 4 Готвач

    9 2 Отговор
    Диня не може да се замразява, но сок от диня може. Страхотен освежителен сок за през зимата.
  • 5 Бай Стою касапина

    6 0 Отговор
    И домат може да се замразява. Като се размрази става за готвене.
  • 6 Която не седи в кухня, защото няма

    5 0 Отговор
    Ягоди и малини съм купувала замразени, зле са, стават други продукти, но прясното си е друго...!
  • 7 i-рян

    6 1 Отговор
    и сирене може но после е по трошливо и може да не се реже добре
  • 8 AlfaKentavar

    7 1 Отговор
    Един замразил жена си,за да я ползва след години,когато си няма вече любовница :)
  • 9 Агнешки глави

    1 1 Отговор
    При всички положения, замръзват...!