Last news in Fakti

20 Март, 2013 11:16 1 660 0

Ансамбъл "Българе" посвещава юбилей на "пеперудените деца"

  • ансамбъл "българе"-
  • спектакъл-
  • "пеперудените деца"

Национален фолклорен ансамбъл „Българе” отбелязва 10- годишнината от премиерата на първия си спектакъл „Това е България” с проява в подкрепа на „пеперудените деца”.

Събитието е социално ангажирано с благотворителна кауза – събиране на средства за болните от булозна епидермолиза. Ансамбъл „Българе” и Лайънс Клуб „Свети Йоан” и „Свети Иван Рилски” обединяват сили, за да направят възможно подпомагането на страдащите от това рядко генетично заболяване, така че те да съществуват нормално и тяхната битка за живот да бъде облекчена.

Тъй като при това заболяване кожата е изключително уязвима като крилце на пеперуда, често наричат болните деца „пеперудени”. Събраните от продажбата на билети средства ще бъдат дарени на пациентската организация „ДЕБРА България”, която защитава интересите и правата на хората с булозна епидермолиза (ЕБ) в страната.

Благотворителният спектакъл „Това е България” в подкрепа на „пеперудените деца“ ще се състои на 2 април (вторник) от 19.00 ч. в Зала 1 на Националния дворец на културата. На този ден се честват и 10 години от първото представление на ансамбъл „Българе”.

„Това е България” е спектакълът, който промени сценичното изкуство. На 3 април 2003 г. в препълнената Зала 1 на НДК над 5000 зрители съпреживяват магията на българската народна музика и танц с премиерата на дебютния танцов спектакъл „Това е България”. Създаден и поднесен по съвременен начин, той пленява с умело пресъздадената българска история, традиции и фолклор.

През магията на самобитната българска култура с характерните й народни танци и музика, виртуозното изпълнение и ненадмината хореография се поставя ново течение в българското фолклорно сценично изкуство.

Сценарият, хореографията и режисурата са на Христо Димитров – създател и продуцент на ансамбъла, музиката е на проф. Милчо Василев. За кратко време спектакълът се превръща в културно събитие. Той е изигран повече от 550 пъти в България и по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА