Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 09:30 3 000 6

Откриха фабрика за вино на 2700 години

  • винарна-
  • ирак-
  • 2700 години-
  • вино-
  • археолози

На находката се натъкнаха археолози в Ирак

Откриха фабрика за вино на 2700 години - 1
Снимка: shutterstock

Археолозите в Ирак разкриха голяма фабрика за вино, създадена от асирийските царе преди 2700 години, заедно със зашеметяващи монументални кралски релефи.

Каменните барелефи, изобразяващи царе, молещи се на боговете са изсечени в скалите на дълъг почти девет километра напоителен канал във Фаида в Северен Ирак, съобщиха от съвместният екип археолози от Департамента по антики в Дохук и колегите им от Италия.

„Има и други места със скални релефи в Ирак, особено в Кюрдистан, но нито едно не е толкова огромно и монументално като това“, каза италианският археолог проф. Даниеле Моранди Бонакоси.

„Сцените представят асирийския цар, който се моли пред асирийските богове“, каза той, като отбеляза, че е отдадена почит на всички седем богове, включително Ищар, богинята на любовта и войната, която е изобразена яхнала лъв.

В Кинис, близо до Дохук, екипът открива гигантски каменни басейни, изсечени в бялата скала, които са били използвани за търговско винопроизводство по време на управлението на Сенахериб, в края на 8-ми или началото на 7-ми век пр.н.е.

„Било е нещо като индустриална фабрика за вино“, каза Бонакоси, добавяйки, че това е първото подобно откритие в Ирак.

„Намерихме 14 инсталации, които са били използвани за пресоване на гроздето и извличане на сока, който след това се е преработвал във вино”, поясни ученият.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    2 2 Отговор
    Прадедите на Александър Йорданов?🐷🙉
  • 2 Механик

    8 2 Отговор
    Пили са вино, преди да се помохамеданчат. И след това си пият, ама се крият.

    Коментиран от #5

  • 3 1122

    2 1 Отговор
    А А А А ,тия да не са влизали в мазата ми?Беше ми останало от миналата година малко вино,и те са го изпили,ау ще ги хвана и ще им дам едно старо вино...пияници!
  • 4 Анонимен

    2 0 Отговор
    Турците не бяха ли превзели точно тази област, за да намаляват броя мирно и тихо на кюрдите.
  • 5 И прасета са яли

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Ама сега не ядат, канибализма не им го позволява!
  • 6 Човека Коза

    5 3 Отговор
    Добри времена са били за тази земя. Без мюслиманска паплач да я обижда със стъпките си по нея