7 5645

Рецепта на деня: Царска туршия

  • туршия-
  • зимнина-
  • какво да сготвя

Туршията е неизменна част от вечерята на българина

Рецепта на деня: Царска туршия - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 3 кг камби
  • 2 кг целина
  • 2 кг моркови
  • 3 кг карфиол
  • 1,5 литра оцет
  • 200 г захар
  • 200 г сол
  • 2 чаени чаши олио
  • 2 л вода
  • 1 супена лъжица черен пипер
  • 3 броя дафинов лист

Начин на приготвяне:

На първо място трябва да измиете и да почистите внимателно всички зеленчуци, след което да ги нарежете на парчета (средни) и да изсипете всички в подходящ, голям съд. Изцедете сока, който ще отделят и го пресипете в друг съд. В този съд – най-добре тенджера, добавете и 2-та литра вода, оцета, олиото, черния пипер, солта, захарта и дафиновия лист. Поставете сместа да се вари, докато кипне, а през това време може да си подредите зеленчуците в отделните буркани.

След като водата кипне, залейте бурканите с нея, докато е гореща. Затворете ги и след около 3-4 дни преточете маринатата и пак я върнете в бурканите. И сте готови със зимнината. Трябва да имате предвид обаче, че тя е годна само около 10-тина дни, така че може да си я правите периодично през цялата зима, пише Actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.

Свързани новини

  • Рецепта на деня: Пържени банички пурички
    Рецепта на деня: Пържени банички пурички
    Необходими продукти: 1 пакет триъгълни (турски) кори 3 яйца 300 грама сирене 400 мл олио Начин на приготвяне: В купа разбъркваме яйц ...
    вчера в 10:05 ч.
    1 884
    2
  • Рецепта на деня: Спагети в тава
    Рецепта на деня: Спагети в тава
    Поредна уникална рецепта се превръща във вайръл тренд в социалната платформа "ТикТок". Тя е безкрайно лесна, а ястието изглежда толкова вкус ...
    07.12.2021
    1 829
    1
  • Рецепта на деня: Паниран шаран
    Рецепта на деня: Паниран шаран
    Необходими продукти: 1 кг пресен шаран (котлет) 100 мл бира 50 грама галета 50 грама царевично брашно 1 белтък 1 ч.л. червен пипер ...
    06.12.2021
    1 131
    4
  • Рецепта на деня: Домашна дебела пица
    Рецепта на деня: Домашна дебела пица
    Необходими продукти: 500 грама тесто за пица 100 грама салам 150 грама кашкавал 100 грама доматено пюре 1 чушка сол, черен пипер, ри ...
    05.12.2021
    1 703
    10
  • Вреден ли е аспиринът в туршиите?
    Вреден ли е аспиринът в туршиите?
    По-голямата част от домакините, когато приготвят туршия за зимата, не пропускат да добавят аспирин при зеленчуците, защото именно този медикамент ги п ...
    02.12.2021
    4 358
    12

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мони Горския

    3 2 Отговор
    от малък я нагъва,нали ний цар,да го ...
  • 2 заю баю

    9 1 Отговор
    За 10 дни мога ли да изям 3кг. камби, 2 кг. целина, 3 кг. карфиол и 2 кг. моркови с нитрати?
  • 3 Цеко сифоня

    10 0 Отговор
    Венелиноооо това е пáрена, а не е царска туршия. Разбира ти от туршии.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 4 Отговор
    Нашата вече втаса и вместо захар се слага много повече мед.Слагате малко зехтин не олио и повече оцет,но не от тоз вашия ,а от моя оцет дет е ,като кехлибар.В момента правя ябълково вино,което след мнооого години ще стане на перфектния оцет!Камбитата да са леко лютии е важно подреждането ,а трудоемко пълненето на камбитата.Не е за вас тази туршия!Тя е за майстори!Това дет ви го пробутват за царска туршия няма нищо общо с това ,което ние правим!
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 4 Отговор
    Нашата вече втаса и вместо захар се слага много повече мед.Слагате малко зехтин не олио и повече оцет,но не от тоз вашия ,а от моя оцет дет е ,като кехлибар.В момента правя ябълково вино,което след мнооого години ще стане на перфектния оцет!Камбитата да са леко лютии е важно подреждането ,а трудоемко пълненето на камбитата.Не е за вас тази туршия!Тя е за майстори!Това дет ви го пробутват за царска туршия няма нищо общо с това ,което ние правим!Годна е 10тина дни щото я тъпчеш с олио и я вариш.Първо нареждаш зеленчука и после правиш марината в една кофа!Знаеш колко се бърка да се разтвори меда???Аз бъркамДозите са ти неправилни!