26 Октомври, 2021 10:05 8 827 5

Рецепта на деня: Царска туршия

  • туршия-
  • зимнина-
  • какво да сготвя

Туршията е неизменна част от вечерята на българина

Рецепта на деня: Царска туршия - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 3 кг камби
  • 2 кг целина
  • 2 кг моркови
  • 3 кг карфиол
  • 1,5 литра оцет
  • 200 г захар
  • 200 г сол
  • 2 чаени чаши олио
  • 2 л вода
  • 1 супена лъжица черен пипер
  • 3 броя дафинов лист

Начин на приготвяне:

На първо място трябва да измиете и да почистите внимателно всички зеленчуци, след което да ги нарежете на парчета (средни) и да изсипете всички в подходящ, голям съд. Изцедете сока, който ще отделят и го пресипете в друг съд. В този съд – най-добре тенджера, добавете и 2-та литра вода, оцета, олиото, черния пипер, солта, захарта и дафиновия лист. Поставете сместа да се вари, докато кипне, а през това време може да си подредите зеленчуците в отделните буркани.

След като водата кипне, залейте бурканите с нея, докато е гореща. Затворете ги и след около 3-4 дни преточете маринатата и пак я върнете в бурканите. И сте готови със зимнината. Трябва да имате предвид обаче, че тя е годна само около 10-тина дни, така че може да си я правите периодично през цялата зима, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мони Горския

    3 2 Отговор
    от малък я нагъва,нали ний цар,да го ...
  • 2 заю баю

    9 1 Отговор
    За 10 дни мога ли да изям 3кг. камби, 2 кг. целина, 3 кг. карфиол и 2 кг. моркови с нитрати?
  • 3 Цеко сифоня

    10 0 Отговор
    Венелиноооо това е пáрена, а не е царска туршия. Разбира ти от туршии.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 4 Отговор
    Нашата вече втаса и вместо захар се слага много повече мед.Слагате малко зехтин не олио и повече оцет,но не от тоз вашия ,а от моя оцет дет е ,като кехлибар.В момента правя ябълково вино,което след мнооого години ще стане на перфектния оцет!Камбитата да са леко лютии е важно подреждането ,а трудоемко пълненето на камбитата.Не е за вас тази туршия!Тя е за майстори!Това дет ви го пробутват за царска туршия няма нищо общо с това ,което ние правим!
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 4 Отговор
    Нашата вече втаса и вместо захар се слага много повече мед.Слагате малко зехтин не олио и повече оцет,но не от тоз вашия ,а от моя оцет дет е ,като кехлибар.В момента правя ябълково вино,което след мнооого години ще стане на перфектния оцет!Камбитата да са леко лютии е важно подреждането ,а трудоемко пълненето на камбитата.Не е за вас тази туршия!Тя е за майстори!Това дет ви го пробутват за царска туршия няма нищо общо с това ,което ние правим!Годна е 10тина дни щото я тъпчеш с олио и я вариш.Първо нареждаш зеленчука и после правиш марината в една кофа!Знаеш колко се бърка да се разтвори меда???Аз бъркамДозите са ти неправилни!