Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 10:05 6 815 1

Рецепта на деня: Хрупкав печен карфиол с бял сос

  • карфиол-
  • бял сос-
  • какво да сготвя

Вкусно есенно ястие

Рецепта на деня: Хрупкав печен карфиол с бял сос - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 глава карфиол (броколи) или и от двата вида зеленчук
  • около 1 ч.ч. натрошено сирене
  • 2 ч.ч. прясно мляко или 1 ч.ч. прясно мляко и 1 ч.ч. от зеленчуковата отвара
  • 3 с.л. препечено брашно
  • олио (зехтин)
  • сол
  • галета
  • подправки по избор – копър, черен пипер, индийско орехче

Начин на приготвяне:

Карфиолът (броколите) се накъсват на розички и се бланшират за няколко минути в подсолена вода (аз използвах консервиран карфиол). Изваждат се и се оставят добре да се отцедят. След това се овалват в галета, нареждат се в намаслена тава, поръсват се с олио (зехтин) и се запичат в умерена фурна.

Сиренето се натрошава на ситно, поръсва се с предварително препеченото в сух тиган и изстинало брашно, добавя се 1 ч.ч. студено прясно мляко и се поставя на огъня да заври. Постепенно се добавя и от другата чаша прясно мляко или от зеленчуковата отвара, като сосът непрекъснато се разбърква и ври на тих огън няколко минути, докато се посгъсти.

Ястието се поднася топло. При сервирането сосът се поръсва с копър, или черен пипер, или индийско орехче. Отгоре се нареждат от запечените розички.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госпожа, асенова

    3 0 Отговор
    То с тази възраст и болести., ще преминем изцяло на трява и зеленчук, нямаме разлика голяма от,, добитъка,,.....!