Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 10:05 10 287 14

Рецепта на деня: Сръбски мекици

  • мекици-
  • тесто-
  • сръбски-
  • закуска-
  • какво да сготвя

Калорична, но много вкусна закуска

Рецепта на деня: Сръбски мекици - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

вода - 450 мл, хладка

мая - 20 г, прясна

брашно - 700 г

сол - 2 ч.ч.

свинска мас - 1 с.л.

За намазване:

свинска мас - 1 с.л.

За пържене:

Начин на приготвяне:

За тестото:

В подходящ съд смесете хладката вода, раздробената мая, солта и маста, след това постепенно добавяйте брашното и замесете тесто. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 25 минути на топло място.

След това замесете тестото за мекици на набрашнена работна повърхност и с точилка го разточете в по-голям кръг.

Загрейте една супена лъжица мас и покрийте кората.

Завийте на руло и нарежете на 7 парчета. Увийте краищата на всяко парче и оставете да престоят 15 минути. След това се разделя с точилка в кръг с големината на тиган за пържене.

Пържете в загрята мазнина до златисто кафяво от двете страни.

Оставяйте готовите мекици върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Сервирайте със сирене, кисело мляко, айвар или като сладък вариант със сладко, мармалад.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dddddd

    22 1 Отговор
    Сърбите знаят ли за това творение
  • 2 Изглеждат

    6 0 Отговор
    много апетитно !
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 4 Отговор
    БЛАГОДАРЯ КРАСАВИЦЕ ОБИЧ МОЯ

    Коментиран от #6

  • 4 айдее

    21 4 Отговор
    Защо пък сръбски, и у нас се правят такива?

    Коментиран от #5

  • 5 Игор

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "айдее":

    Две чаени чаши сол не са ли много?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да еде мекици и качамак

    5 0 Отговор
    Съсетката, я съм на диета...!
  • 8 Горублянския

    6 2 Отговор
    Който ходи до Пирот знае за какви мекици иде реч - уникални !!!
  • 9 Вели

    6 0 Отговор
    Стига с тиес микици. Много съ дибилей ут тях.

    Коментиран от #10

  • 10 РОН ДЖЕРЕМИ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вели":

    Хапвай смело мекици Вели, после шЪ Тъ мъндръсам да изразходиш калориите ;)
  • 11 Тоя-оня

    7 0 Отговор
    "Сол две ч.ч. "Ти дето ги публикуват тия щуротий дали си правят труда да ги прочетат поне?!
  • 12 Хапвай смело Гоше от гарата,

    0 0 Отговор
    Ако си жиф, да праиш деса на ДК, бабата се наяде на обяд обилно и се прибираше штаслива, пак благодарение на мен...!
  • 13 На бабати шортите

    5 0 Отговор
    Венелино, то туй са български мекици ма...
  • 14 Дедо Гого майстор готвач-разбирач

    5 0 Отговор
    Всички тия мекици, баници, тутманици, катми и др са си чисто Български! Преди войната ни сърби ни гърци не знаеха кво е баница или милинка, нито таратор, айрян или бабеци и суджуци! Всичко ни откраднаха