Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 13:28 3 655 4

Северен елен пътува в градския транспорт в Русия (ВИДЕО)

  • северен елен-
  • градски транспорт-
  • русия-
  • норилск

Животното е нещо като местна знаменитост

Жителите на руския град Норилск останали изненадани да видят как северен елен пътува с градски автобус.

Собственичката на елена, облечена в традиционни северни дрехи, била заснета как се качва в превозното средство заедно с питомеца си.

В коментарите под видеото, споделено в социалните мрежи, местни жители от Красноярски край се шегуват, че еленът е изоставен от Дядо Коледа или че Норилск е домът на белобрадия старец.

Всъщност истината се оказала друга. Женският елен на име Аякли се прибирал от храмовия фестивал в Норилск, където бил поканен заедно със собственичката си - Валерия Болгова.

Председателката на общността Нганасан (коренното население на север) разказва, че животното е свикнало да пътува с транспорт.

Тя обяснила, че заедно с животното се наложило да се качат на автобуса, защото имали проблем с транспорта.

Еленът на име Аякли живеел в общността от четири години, свикнал е с хора и се държал възпитано по време на пътуването.

„Аякли и аз участваме във всички събития в района. Бяхме поканени в църквата на патронен празник за деца. Ходихме пеша - преди имахме транспорт, но сега го нямаме. Живеем извън града и краката ни заболяха. Не искам да впрягам Аякли да дърпа шейна. Еленът за нас е свещено животно, като член на семейството ми е", обяснила спътничката Валерия Болгова.

По думите ѝ останалите пътници били изключително щастливи да се возят с елен в автобуса.

Град Норилск се намира зад Полярния кръг и почти целогодишно там е люта зима. Снегът не се разтопява напълно дори през лятото, а древното местно население признава елените за тяхно свещено животно.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Първи

    25 2 Отговор
    Красиво животно, със сигурност по-умно от много от нашите 240.
  • 2 Охоо

    10 2 Отговор
    Чудо голямо! Потърсете в нета пак из северните руски градове как са качили бяла мечка на мотор с кош, че и каска и сложили
  • 3 контролата

    2 2 Отговор
    Билет има ли
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Я, че там вече има сняг....