Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 15:52 11 048 3

Не изхвърляйте водата от варените картофи

  • картофи-
  • варени картофи-
  • варене на картофи-
  • вода-
  • готвене

Водата от варенето на картофите има няколко различни приложения

Не изхвърляйте водата от варените картофи - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето домакини винаги изхвърлят водата, в която са варени картофите. На пръв поглед това е абсолютно правилно решение. В крайна сметка е трудно да си представим, че тази течност може да се използва за нещо полезно в ежедневието. Но истината е друга.

Факт е, че водата от варените картофи е източник на витамини и минерали. Поради тази причина тя може да използва както в кулинарията, така и в домакинството. Разбира се, при условие че добре сте измили картофите, преди да ги сварите. Ето за какво точно може да я използвате:

1. Като сгъстител за ястия

Водата, останала от варенето на картофите, често се използва като сгъстител. Тя е идеален заместител на брашното или нишестето в супите. Ако приготвите супата с картофена вода, тя ще стане по-гъста. Освен това ще придобие по-наситен вкус.

2. За по-меко тесто

Благодарение на зеленчуковата течност тестото придобива по-мека консистенция. Картофената вода със сигурност е по-добрата алтернатива на обикновената вода.

3. Вместо тор

Водата, останала от варенето на картофи, съдържа много хранителни вещества, които са полезни за растенията.Изчакайте, докато течността се охлади. Веднага след като това се случи, полейте растенията. Може да използвате картофената вода за поливане на растенията в градината и на стайните цветя. Важно е обаче да запомните, че водата трябва да е прясна и филтрирана.

4. Лек при стомашни неразположения

Картофената течност оказва положителен ефект върху състоянието на стомашно-чревния тракт. Може да добавите малко растително масло към нея преди употреба.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    10 3 Отговор
    Водата от варените картофи съдържа соланин който е токсичен !

    Коментиран от #3

  • 2 Наску диаманда

    2 5 Отговор
    Не готвим, купуваме готови храни...!
  • 3 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    Като готвиш картофена супа изхвърляш ли първата вода?