Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 18:31 2 132 4

Безсмислените думи карат хората по света да мислят за едни и същи форми

  • звуци-
  • форми-
  • лингвистика-
  • проучване-
  • безсмислени думи-
  • без значение-
  • букви

Ново лингвистично проучване открива че хората правят интересни връзки между звуци и форми

Безсмислените думи карат хората по света да мислят за едни и същи форми - 1
Снимка: shutterstock

Ако чуете думата „кръг“ и вероятно ще се сетите за нещо кръгло. Ако пък ви кажат думата „бръснач“ ще се сетите за нещо остро. Но какво бихте си представили ако някой ви каже думи като "кики“ или „боуба“?, пише сп. Science Advances, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

В известно лингвистично проучване изследователи показаха, че тези думи карат англоговорящите да мислят съответно за петна и остри форми.

Сега, най-обширното проучване по темата установява, че 72% от участниците свързват думата „bouba“ с форма на петно и „kiki“ с някаква остра форма. В него са участвали 917 души, говорещи на 25 различни езика, които използват 10 различни системи за писане.

Такива „кръстосани” връзки – между речта и зрението – показват, че хората могат да използват безсмислени думи и други вербални звуци, за да извикат в съзнанието на събеседника си концпции, без да използват действителен език.

За да разберат каква роля играе писменият език в констатациите им, Александра Чвик и колегите ѝ искат да съберат по-широк диапазон от данни, изследвайки представители на повече говорими езици и най-важното, различни системи за писане. Те вече са включили в изследването си говорими езици като албански и изизулу в Южна Африка, както и писмени системи, като тайландски, грузински и корейски.

Доброволците в изследването трябвало да чуят думите "кики" и боуба" и да изберат една от следните форми - заострена, звездовидна форма или подобна на облак форма - която да асоциират всяка от тях.

Резултатите, публикувани в изданието Philosophical Transactions, показали, че повечето от доброволците обвързали думата "бойба" с кръгла форма, а думата "кики" с остра форма.

Откритието предполага, че хората правят връзка между звуците и формите, а също така оспорва и старата езикова догма, че звуците, които съставятт думата, нямат връзка с нейното значение.

"Това проучване би могло да помогне да се обясни как се е развил езикът, казва Александра Чвик, доктор по лингвистика в Центъра по обща лингвистика на Лайбниц, който ръководи новото изследване.

„Вълнуващо е да видим резултатите от този феномен с по-голямо разнообразие от езици“, казва Лорън Гоун, лингвист от университета La Trobe, който не е участвал в изследването.

Тестването на високоговорители от различни системи за писане е особено полезно, казва тя, защото помага да се разбере какво точно стои в основата на констатацията.

Минали изследвания показват, че, независимо от езика, буквата "к" се приема като "остра", а буквата "б" като по-обла форма.

Въпреки това друго изследване установява, че децата, които все още не са се научили да четат, правят същата асоциация, като хората от племето химба в Намибия, които имат ограничен контакт със западните хора и не използват писмен език.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    5 1 Отговор
    Да направят едно проучване,
    кой какво си мисли, като чуе "ВГЗ"...
  • 3 Ирина

    0 2 Отговор
    Думите са като енергия носена от звуковите вълни. Всичко в нашата реалност е ефект от точно определени вибрации. За да знаете какво точно говорите няма да е зле да имате винаги на разположение етимологичен речник за произхода на думите.
  • 4 Мръсния Фикри

    1 0 Отговор
    Геометрични фигури или без значение, каквито и да, са, още объркват,, простия човек,,....!