Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 08:49 7 350 2

Ето кой празнува имен ден днес

  • имен ден-
  • матей

Св. Матей е покровител на митничари и счетоводители

Ето кой празнува имен ден днес - 1
Снимкa: Shutterstock

Днес Православната църква почита Матей, наричан още Левий - един от 12-те апостоли и автор на първото от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Матей).

Матей е роден в град Капернаум, Галилея, където е работил като събирач на данъци (митар) за властника на Галилея - Ирод Антипа. Според Евангелието от Матей (Мат. 9:9) на брега на Тивериадското езеро, там, където се събирали данъците, Иисус Христос се спрял, призовал Матей да върви след него и той го последвал, като станал един от неговите дванадесет ученици.

Осем години след Възнесението по молба на йерусалимските християни Матей написал своето евангелие, в което разказва за живота и делото на Иисус Христос.

По преданието проповядва на евреите в Йерусалим, след това в Персия и Етиопия. Умира като мъченик.

Имен ден днес празнуват Матей, Матея, Матеа, Матьо. Св. Матей е покровител на митничари и счетоводители.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 1 Отговор
    По целия свят "митничар" е неблагодарна, неприятна и не много добре платена професия. Но у нас това е все едно да си хванал всички златни съкровища на света и да ги дърпаш към себе си. Корупцията започва и свършва на митниците. Митничарите са не само богати, но и крайно арогантни. Да си празнуват днес....
  • 2 Любимецът ми

    1 0 Отговор
    Матей Казийски... за друг се не сещам...!