Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 13:15 3 002 12

Как да преговаряш успешно за заплата

  • заплата-
  • преговори-
  • увеличение

Опитайте се да бъдете реалисти относно личната си пазарна стойност

Как да преговаряш успешно за заплата - 1
Снимка: Shutterstock

Важни съвети, които трябва да знаете за успешен преговор на заплатата.

Не искайте повишение

Трябва да използвате малки психологически и риторични трикове, особено когато става въпрос за чувствителни въпроси като заплатата. Така че не питайте своя ръководител за „увеличение на заплатата“, а по-скоро за „корекция на заплатата“. От гледна точка на предприемача, това в началото звучи по-малко взискателно и възниква въпросът към какво трябва да се коригира заплатата ви, пише trafficnes.bg. Ако сте поели допълнителни задачи или по-голяма отговорност, успешно завършили проекти или постоянно надвишавате целите за продажби, вие също имате добри аргументи за коригиране на заплатата си.

Направете първия ход

Поемете инициативата. Обърнете внимание на вашата конкретна желана заплата и я оставете - включително вашите аргументи - да влезе в сила за момента. Ако споменатата сума не изглежда нереалистична, вашият шеф ще влезе в преговорите и ще бъде готов за дискусия. Но независимо дали отивате в преговори за заплата с настоящия си работодател или искате да изразите очаквания за заплата за друга компания в мотивационното си писмо: Опитайте се да бъдете реалисти относно личната си пазарна стойност.

Размерът на заплатата зависи основно от следните фактори:

Размер на компанията – правило: колкото по-голяма е компанията, толкова по-високи са заплатите.

Местоположение на компанията – В силни бизнес места като София или Пловдив служителите печелят средно повече, отколкото в Сливен, например. За да направят това обаче, те трябва да вземат предвид и по-високите разходи за живот. Вашето образование - завършилите университет обикновено могат да печелят по-високи заплати от служителите с квалификация от училище или професионално обучение. Не е голяма тайна, че образованието се отплаща.

Вашият професионален опит - казано просто: тези, които могат повече, получават повече. Тези, които са по-запознати с предметната си област от другите, също трябва да поемат повече задачи и повече отговорност. Това ще има положителен ефект върху договарянето на заплатите.

Ако останете при настоящия си работодател, в случай на увеличение на заплатата е възможна допълнителна заплата между 3 и 10 процента. При смяна на работата са възможни до 20 процента повече. Особено ако сте привлечен от нов работодател.

Подгответе аргументи и опровергайте контрааргументи

Разбира се, изтощителните аргументи от другата страна са част от преговорите. Но трябва да опровергаете контрааргументите, преди да бъдат споменати от преговарящия партньор. Как работи? Пълната подготовка е задължителна! Помислете как шефът ви може да оспори увеличението на заплатата ви. Запишете всички аспекти, които ви идват на ум. След това напишете аргументите си, които оправдават корекцията на заплатата. Така че имате готови отговори и можете да изглеждате по-уверени в себе си.

Появи се с увереност

Кажете ясно какво сте направили за компанията и колко сте важни сега и в бъдеще за икономическия успех на компанията. Вашият работодател ще има на екрана данни за продажбите и развитието или растежа на своята компания. Но той ще бъде положително изненадан от това колко голям е вашият личен принос и е в момента. Фактът, че осъзнавате важността си за компанията, също ще го зарадва, защото много шефове искат не само служители, но и предприемачи в собствената си компания. Те често действат като добър модел за подражание и могат да насърчат други служители да се представят по-добре. Този аспект засилва значително вашата преговорна позиция.

Спазвай дистанция!

В зависимост от ситуацията може да бъде полезно да не се връщате към частни теми или да се включите в лични теми на вашия шеф. Много от вашите аргументи са емоционално разбираеми, но неприемливи за шефа ви от икономическа гледна точка. Веднага щом потънете в лично, по-емоционално ниво, лесно сте атакувани или „по-меки“ относно преговорите.

Никога не приемайте първата оферта

Пропуснахте момента да изразите Вашето желание за заплата. Ред е на вашия работодател да ви направи оферта. Не се съгласявайте с това веднага. В крайна сметка това са преговори и винаги включват поне две страни. Правейки ви оферта, вашият шеф също така сигнализира, че има желание за преговори и че има известно пространство за преговори за повишение. Трябва да разкриете тази свобода на действие и да я използвате за себе си с правилната аргументация. Дори когато изпращате проект на договор, не е необходимо да приемате директно посочената там заплата (освен ако вече не сте договорили това предварително).

Искате ли да кандидатствате за нова работа с по-добра заплата?

Запазете спокойствие

Преговорите могат да се разгорещят. Интервюто за заплата не е изключение. Все пак трябва да се придържате към фактите. Независимо дали преговорите за заплатата не се състоят на първо място, очакванията ви за заплата са само леко осмивани или шефът ви прави предложение, което не искате да приемете: реагирайте обективно, обмислено и спокойно. Ако преговорите се провалят - по каквато и да е причина - в обозримо бъдеще ще се появи нова и може би дори по-добра възможност. Ако преговорите за заплатата са в разгара си и са към края си, по-тихият от двамата преговарящи партньори обикновено ще излезе победител.

Съзнателно извадете темпото от потока на речта си и говорете много спокойно през последните няколко минути. Вашият шеф, от друга страна, вероятно отново ще набере скорост, за да направи последен опит да намали желаната заплата. Тук можете спокойно да се позовете на вече обсъденото и по този начин ясно да заявите, че увеличението на вашата заплата е напълно оправдано.

Останете гъвкави

Ако вашият работодател не е в състояние да ви плати по-висока заплата, това не е краят на деня. С по-висока заплата първото нещо, което най-вероятно искате, е по-добро качество на живот. Това обаче може да се направи и без да се иска от шефа си да плати директно. Ако повишението не е възможно, много работодатели се съгласяват с алтернативни договорености. Примерите за това включват:

- По-гъвкаво работно време

- Принос за пътни разходи (пари за бензин или билет за градски транспорт)

- Отстъпки за служителите

- Специален отпуск

- Възможност за работа в домашния офис

Според бтвновините.бг, по този начин вие не само показвате желанието си за компромис. Договарянето на непарични допълнителни обезщетения може дори да доведе до данъчни предимства за вашия служител и компанията спестява от социално осигурителни вноски.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бдфд

    13 0 Отговор
    Това не важи за тук !
  • 2 АБВ

    14 0 Отговор
    Няма такъв филм
  • 3 Аз тъй питах за корекция!

    23 1 Отговор
    Отговорът беше за понижение ли се натискаш! Тръгнах си! Шефа взе трима за да ми запълнят мястото! 6 години вече ми звъни през месец да се върна! Заплатата която ми предлага вече е двойна! Знае че съм в друг град, а всъщност съм в чужбина, и въобще няма да се върна, за да прати тримата които са на моето място на борсата! Така че не искайте повишение, търсете си друга работа, щом мислите че не ви заплащат според възможностите ви! Родителите ви не са хвърлили по вас толкова много пари, за да се гаври накрая с тях един менте-бизнесмен, който като излезе в чужбина се моли на големите да го помилват по богонамазаната тиква!
  • 4 Загрижен

    14 0 Отговор
    Корекция на заплатата звучи по-малко плашещо за Бг кръвопиеца, изижвяващ се като работодател, но файда няма. Като ти каже, че пари няма, безработицата е голяма и желащи за твоето място не са малко и цялата статия отива на кино. Разбира се, не важи за android разработчици и хора с няколко компютърни езици, но не всички сме такива, а и не сме и длъжни.
  • 5 КИРЧО😉ОТ С.КЛЕНОВ ЛИСТ

    4 1 Отговор
    СТАНЕТЕ ДЕПУТАТ ОТ ПП👍ГРАЖДАНСТВОТО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ😉
  • 6 без задръжки

    3 0 Отговор
    и яка катерица подобно като на снимката и шефчето ке клекне за повече парици
  • 7 Луд

    10 0 Отговор
    Аз съм държавен служител и няма с кой да преговарям защото е на ниво министър ,но да кажем ,че някой се вслуша в съвета тук и каже на шефа си да му "коригира" заплатата.Той с удоволствие ще я коригира ,но надолу.Другото което ми направи впечетление е ,че описвате едно мрънколевене. Абе казваш му ,че не ти стигат парите и ,ако даде повече даде,ако не му правиш сечено от време на време и това е положението.И тук са го описали ,че разговарят с интелигентен човек ,а реално в България ти говориш с мутра с S класа ,който ти обяснява ,че е на загуба и ще фалира.
  • 8 Пак ще повторя

    3 0 Отговор
    , Връзки,, дори и за,, прислужник,,... така е в БГ, не се цени,, качествения служител,, или работник в повечето случаи...!
  • 9 Българска мъка

    5 0 Отговор
    Това, което е нормално в нормалните страни е ненормално тук и това, което е нормално тук е ненормално в нормалните страни....., работиш за 5 лева, пък те осигуряват върху 2 лева, или пък заедно с молбата за назначаване ти искат и молба за напускане с подпис, а те когато вече нямат нужда от теб ще си сложат датата, или пък първите няколко дена работодателя трябва да ти плаща болничен, а това изобщо не се случва, отпуска нямаш......
  • 10 Госあ

    2 0 Отговор
    В България ли ? С компромати. Единственият вариант. Иначе може да си какъвто искаш специалист, посочва ти се терминала. Тук работата и качеството е последното нещо, което се гледа
  • 11 Дано шефа, поне е хубав...!

    2 0 Отговор
    Та, заплата, ако не увеличи, поне хммммм.... кой шеф, ще се обажда, на,, някоя,, да се върне,, че е,, незаменима,,...въй...!?
  • 12 човек от народа

    4 0 Отговор
    тази простотия от коя американска диплянка я преписахте !? у нас първо трябва да си намериш работа, на която да благоволят чорбаджиите да те назначат, а след това да си налягаш парцалите, за да не те изгонят без да ти платят !