Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 10:45 3 983 5

Кога е най-добре да пием кафе

  • кафе-
  • събуждане-
  • кортизол-
  • подходящо време

Всяко прекаляване с количеството и концентрацията на тонизиращата напитка може да ви донесе редица неприятности

Кога е най-добре да пием кафе - 1
Снимка: Shutterstock

За много хора кафето е неразделна част от сутрешната им рутина. Тази напитка помага да се ободрите и да се съсредоточите преди важна задача, пише actualno.com. Но за да подсилите ободряващото действие на кафето, трябва да изпиете първата чаша, в зависимост от конкретната ситуация.

1. След нормален сън

Кофеинът може да повиши нивата на кортизол в кръвта. Това е основният хормон на стреса в тялото, който помага за регулиране на метаболизма, имунната система и нивата на кръвната захар. Освен това, повишените нива на кортизол са свързани с последващо повишаване на активността и фокуса, както и намаляване на тревожността, според проучване, публикувано в списание Emotion. Естествено, нивата на кортизол достигат пик 30-45 минути след събуждане. Ето защо, за да избегнете рязък скок в нивото на хормона и да удължите ефекта му, е по-добре да изпиете първата си чаша кафе около час след събуждането, съветват експертите.

2. След лош сън

Ако човек е имал не толкова ефективен сън през нощта, тъкмо обратното, за него се препоръчва да изпие първото си кафе веднага след като стане от леглото. Според проучване, след лош сън кафето може да ви накара да се почувствате по-добре, ако го пиете по следната схема: 200 mg веднага след събуждане и още 200 mg четири часа по-късно. Няколко чаши кафе и чай на ден снижават риска от инсулт и деменция

3. През деня

За тези, които са чувствителни към кофеина, най-добре е да не пият кафе следобед, смята д-р Лорън Слейтън. Този съвет важи и за тези с проблеми със съня. Една ободряваща напитка в края на деня може значително да повлияе на качеството на нощния сън. Препоръчително е да пиете кафе 30 минути преди тренировка или тежка работа, която изисква концентрация. Напитката преди тренировка може да осигури повече енергия, да подпомогне координацията и да намали усещането за болка, според Neuroscience&Biobehavioral Reviews.

В по-голямата си част кафето всъщност е здравословно, когато е приготвено и консумирано правилно. Освен подходящото време за чаша напитка, трябва да сте наясно с навиците за кафе, които могат да навредят на тялото. Всяко прекаляване с количеството и концентрацията на тонизиращата напитка може да ви донесе редица неприятности. Добре е да се придържате към умерената му употреба, за да извлечете максимума.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 .........

    2 0 Отговор
    Таг си искам
  • 2 Име

    11 0 Отговор
    Най добре го пия , когато ми се пие.Още една тъпа статия
  • 3 тпщтп

    8 0 Отговор
    Добре , че я пуснаха тая статийка . Щото аз пия кафе преди лягане вечер. И през нощта си навивам часовника да пия още едно.
  • 4 i-рян

    0 0 Отговор
    за какви 200 mg става въпрос? това да не са хапчета, че да го мерим в милиграми? 200mg е 0,2грама!? май не само математиката куца ами и преписването...
  • 5 мамун

    0 0 Отговор
    Няма нищо полезно в него
    работно време от 8 до 10 кафета
    и съответно цигарки
    като дрогирани лигльовци