Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 11:16 6 079 3

Изненадваща новина за кафето

  • кафе-
  • експерти-
  • алцхаймер-
  • когнитивно разстройство

Експертите установиха връзка между кафето и болестта на Алцхаймер

Изненадваща новина за кафето - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Австралия установиха, че тези, които пият кафе ежедневно, имат по-нисък риск от развитие на когнитивно увреждане с възрастта, пише zdrave.to. Резултатите от изследването са публикувани в списание Frontiers of Aging Neuroscience.

Това се дължи на факта, че амилоидните протеини се натрупват в мозъка им по-бавно.

По-специално, учените анализираха данни от мащабно проучване на университета Едит Коуън, което се провеждаше в продължение на 10 години. Експертите установиха връзка между консумацията на кафе и важни маркери, които са свързани с болестта на Алцхаймер.

„Открихме, че участниците с по-висока консумация на кафе имат по-нисък риск от развитие на леки когнитивни увреждания, често предшестващи болестта на Алцхаймер и самата болест на Алцхаймер“, каза водещият автор д-р Саманта Гардънър.

Резултатите от проучването показват, че за тези, които обичат кафе, областите на мозъка, отговорни за изпълнителните функции (планиране, самоконтрол, внимание), е по-малко вероятно да се променят с течение на времето.

"Кафето може да бъде особено полезно за възрастни хора, които са изложени на риск от когнитивен спад, но нямат симптоми. Това е просто нещо, което хората могат да променят. Може би можем да разработим насоки, които хората да следват на средна възраст и да се надяваме, че това ще има дълготраен ефект“, обяснява Гардънър.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик

    2 3 Отговор
    Може да е обратното - хората, предразположени към Алцхаймер, да развиват непоносимост към кафето и да спират да го пият. И това да е причината за тази зависимост, а не някаква чудодейна съставка в кафето.
  • 2 Адвокат

    0 1 Отговор
    Това заболяване най- често удря един народ, за който ако пиша, ще ме изтрият, но вие се досещате. Женен съм за една от тях (щастливо, имаме деца и празнуваме и Пасха и Великден), но имат два случая в рода си
  • 3 Сивата чапла

    0 0 Отговор
    От кафе до кафе разлика като между океаните.
    Алабализми