Last news in Fakti

27 Ноември, 2021 19:08 6 749 11

10 удивителни факта за мускулите, които може би не сте чували

  • мускули-
  • тяло-
  • факти-
  • любопитни факти-
  • спорт-
  • тренировка

Знаете ли, че мускулите на очите се движат над 100 000 пъти на ден

10 удивителни факта за мускулите, които може би не сте чували - 1
Снимки: Shutterstock

Мускулната маса на човек представлява около 35-40% от общата телесна маса. Те не са просто нерви и влакна, които ни помагат да се движим и да имаме стегнато тяло. Помагат ни да стоим изправени, при хранене, говорене, седене, гледане и имат още куп полезни функции. Мускулите са много по-интересни, отколкото някои хора предполагат. Затова днес ще ви запознаем с 10 интересни факта за тях, които, може би, не сте чували.

Мускулите се изграждат, докато спим

Разбира се, когато ходим на фитнес и вдигаме тежести, работим за силата на мускулите. Те растат обаче по време на сън. Тогава мускулите се отпускат и позволяват по-добра циркулация на кръвта. Освен това, докато спим се отделят хормони, които допринасят за възстановяването на тъканите, а това е важно за образуването на нова мускулна тъкан.

Мускулите ни осигуряват топлина

Мускулите ни създават 85% от общата топлина на тялото. Когато се свиват, те отделят сериозна топлина, това е и причината да треперим от студ. Тогава тялото се опитва да се стопли, свивайки и отпускайки бързо мускулите.

Градим ги по-бързо, отколкото ги губим

След направено проучване е доказано, че два месеца извън фитнеса водят до 23% загуба на сила. Докато след два месеца прекарани на пътеката, мускулната сила може да се увеличи с цели 47 %.

Мускулите ни помнят

Мускулите ни запомнят движенията, които правим. Това е причината, след кратка почивка по време на тренировка, да се нуждаем само от няколко загряващи упражнения, които ни връщат отново във форма.

10 удивителни факта за мускулите, които може би не сте чували

За мускулите на очите

Мускулите на очите се движат над 100 000 пъти ежедневно. Повечето от движенията на очните мускули се извършват по време на сън, във REM фазата на сънуването.

Мускулите на лицето

При всяка наша усмивка ние напрягаме 17 мускула на лицето, а за да се намръщим използваме над 40 лицеви мускула. Освен че е по-приятно усмихването се оказва и доста по-лесно. Да не забравяме също, че мръщейки се си образуваме бръчки.

Мускулите и ходенето

За правенето само на една крачка се напрягат около 200 мускула. Ако средно на ден правим по 10 000 крачки, това е доста добра тренировка за тези мускули, без дори да го подозираме.

Най-малкият мускул

Най-малките скелетни мускули се намират в ухото на човек. Тяхната работа е да стабилизират най-малката кост в тялото ни – стремето.

Сърцето

Сърцето е най-трудещият се мускул в човешкото тяло. То всъщност не се състои само от един, а от множество мускули. За сърцето няма почивка, то работи 24 часа, 7 дни в седмицата, от раждането до смъртта.

Силата, на която сме способни

Ако всички 600 човешки мускула бъдат впрегнати едновременно за повдигането на нещо, то може да тежи 25 тона. Често свръхчовешката сила е подценявана, но сами можем да се изумим каква сила имаме, когато попаднем в стресова ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много интересно

    9 0 Отговор
    Се оформят при млад човек, забелязах го, не вярвах....!
  • 2 Танас

    28 2 Отговор
    А мускулите в черепите на алчните маймуни в парламента колко тона злато изнесоха?

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Митю Пищова

    14 4 Отговор
    Сто и седамнайс кила жив мускол съм Сабинкеййй ,яла да видиш какъв съм статуй на Давид от Мимиланжело
  • 4 Новия финмин

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Танас":

    Ще видиш черепи по пладне ,кат падне снега
  • 5 Оня

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Танас":

    А Мунчо РадеФ колко гепи , а ?
  • 6 Левски

    1 2 Отговор
    Много сте прости
  • 7 любознателен

    5 0 Отговор
    Събинче, а нещо за любовния мускул? Или да питаме кака Вени.

    Коментиран от #8

  • 8 васик атанасова

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "любознателен":

    търси венелина маринова за това хаххахахаахахахахахахах
  • 9 мамун

    2 2 Отговор
    Единствен дето нямаше скрити пари беше бай ви Тошо
    всичките останали се напапкаха
  • 10 хаберих

    1 1 Отговор
    Жените също имат любовни мускули,които са повече от тези на мъжете.
  • 11 шири

    3 1 Отговор
    Бай Тошо беше един. Колко ще изяде,изпие и ще износи дрехи един човек? Сега 240 са много на България. И те искат все максималното.