Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 14:29 3 389 4

Полагат останките на Джозефин Бейкър в Пантеона в Париж

  • джозефин бейкър-
  • останки-
  • париж-
  • пантеон-
  • пантеона в париж

Официалната церемония ще е във вторник в присъствието на президента Еманюел Макрон

Известната френско-американска певица и танцьорка Джозефин Бейкър е първата чернокожа жена, получила място в Пантеона в Париж, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Официалната церемония ще е във вторник в присъствието на президента Еманюел Макрон. Ковчег с пръст от САЩ, Франция и Монако - знакови за Бейкър места - ще бъде положен в Пантеона в Латинския квартал на френската столица. Тялото на френско-американска певица и танцьорка обаче остава в гроба ѝ в Монако по изричното желание на семейството.

Френският президент Еманюел Макрон даде разрешение тленните останки на Джозефин Бейкър да бъдат погребани в Пантеона, след като получи петиция с около 40 000 подписа. Освен голямо уважение към известната личност от френската история, това е послание срещу расизма и почит към френско-американските отношения, пише Асошиейтед прес.

Джозефин Бейкър е родена в Сейнт Луис, щата Мисури през 1906 г. Тя обаче става известна, след като пристига в Париж през 20-те години. Тогава много чернокожи американци са във френската столица след края на Първата световна война и разпространяват американската джаз култура.

Бейкър е френски гражданин от 1937 г. след брака си с местен индустриалец. По-късно тя става част от френската съпротива по време на Втората световна война и има чин лейтенант от армията. Бейкър умира през 1975 г. и е погребана в Монако, където изкарва последните години от живота си.

В Пантеона в Париж са погребани френски национални икони, сред които писателите Емил Зола, Виктор Юго, Александър Дюма, философа Волтер. Тленните останки на 72-ма мъже и на само пет жени са положени там - на Софи Бертело, на нобеловата лауреатка Мари Кюри, на активистките на съпротивата Жермен Тийон и Женевиев дьо Гол-Антониоз, както и на Симон Вейл, починала през 2017 г. Джозефин Бейкър е шестата дама, удостоена с място в Пантеона.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината днес

    16 1 Отговор
    Танцьорка и певица и понеже и с друг цвят на кожата..привилегии ...ако всяка такава и отдават почести всеки ден ще има цирк..

    Коментиран от #3

  • 2 Сега

    14 0 Отговор
    танцьорки бол , с лопата да ги ринеш !
  • 3 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Истината днес":

    „фашосферата“за съжаление все още присъства в някои гнили и невъзпрепятствани манталитети и идеологии както при теб например.Тя е
    антирасистка като Мартин Лутър Кинг и Анджела Дейвис, била е член на френската съпротива и агент за връзка, за да предава кореспонденция на френските генерали в Лондон и Алжир....Личи си че не знаеш нищо за тази дама
  • 4 Госあ

    5 1 Отговор
    Помияри. Ако не играе скоро гилотината, Франция и Европа изчезват като Рим.