Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 18:56 5 957 16

Защо британците слагат мляко в чая си?

  • британци-
  • чай-
  • мляко-
  • традиция-
  • порцелан-
  • напитка

Причината не се крие във вкуса, а в нещо съвсем практично

Защо британците слагат мляко в чая си? - 1
Снимка: Shutterstock

Със захладняването на времето, все повече хора по-често посягат към горещо какао, лате и други сгряващи напитки. За мнозина обаче няма нищо по-хубаво от чаша горещ чай. А това не е случайно - освен че билковата напитка затопля, тя носи много ползи за здравето.

Ако сте любители на чая, най-вероятно обичате или сте опитвали мляко с чай. За някои това е любима напитка, други не могат да я приемат. Но тук по-скоро възниква въпросът защо все пак да слагаме мляко в чай? Оказва се, че това е нещо много британско и няма нищо общо с вкуса, пише Блиц.

Защо го правят?

Британците имат свой собствен начин да правят нещата (като шофиране на противоположната страна на пътя) и това включва начина, по който приготвят чая си. Навикът на британците да слагат мляко в чай ​​се простира чак до 18 век - от времето, когато той се вари в тенджера.

По това време чаят е на почит и се пие от чаши от китайски порцелан. Той като това е скъп материал, малцина са тези, които могат да си позволят изискан порцеланов сервиз, а ако имат такъв, чашите биха се напукали от топлината на кипящия горещ чай.

Решението? Сипват първо мляко в чашата, след това добавят чая. Студеното мляко охлажда чая достатъчно, за да предпази порцелана от счупване, а освен това напитката не горчи толкова. Според някои източници чаят също е бил невероятно ценен по онова време, така че семействата, които не могат да си позволят големи количества, добавят голямо количество мляко.

Има ли правилен начин да пиете чая си с мляко?

Колкото и да учудващо, но отговорът е: не. Можете да добавите толкова мляко, колкото искате, но се смята, че първо наливането на мляко и след това изливането на чая отгоре може да го направи по-добър, защото когато добавите горещ чай към студено мляко, ароматът се разпределя по-равномерно.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    26 1 Отговор
    последно мляко да слагам в чая или чай в млякото?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 колонисти сър

    23 5 Отговор
    Защото нямат вкус! Пият топла бира, блудкаво мляко с чай и си падат по инцеса!
  • 4 Става

    14 6 Отговор
    отвратително , поне по за мен !
  • 5 Махмот

    10 2 Отговор
    Британцете пият индийски черни чайове, млякото маха остротата им, се пак ако пиеш 3-4 чая дневно може да и по-добре с малко мляко. Млякото трябва да е малко, инак маха ободрителнете свойства на чая
  • 6 American

    11 6 Отговор
    Пробвах го веднъж ей така щото обичам да пробвам от различни култури, различни кухни. Емо то по голяма помия нямаше. Добре че им бихме шутовете 1780 година, иначе цял святехме да пием тоя чай за аутисти. Разбирам кафе с мляко ама...damn
  • 7 плевен

    23 1 Отговор
    Отврат е, но всеки си има своите странности.
    На подписването на Ньойския договор един от британците реагирал на появата на българите така: Това са онези, дето си честитят когато се окъпят. На което нашият преводач му напомнил, че англичаните пък си честитят, когато спят с жените си.
  • 8 Запознат

    11 0 Отговор
    Щото ромът много скъп
  • 9 ценител

    10 2 Отговор
    това ми прилича малко на гърчетата, които измислили любовта. добре, че после римляните вкарали жената в нея.
    не знам дали е ингилизка направа, на село баба винаги добавяше мляко в чая.
    и да, хубаво е, каквото и да пишат някои. сега смятам да си направя един чай и да гледам снукър. ве, като в добрата стара (ситна)британия.
  • 10 факт

    7 1 Отговор
    Любимата ми напитка,пия по 1-2 водни чаши на ден черен чай с мляко.Млякото неутрализира вкуса на танин в чая.
  • 11 Рошко

    4 2 Отговор
    Щот са бозайници
  • 12 Защо си сипват мляко в чая ли???

    10 3 Отговор
    Незнам защо го правят..еали ги, ние си сипваме ракия, става..мммм...прелест, къде английският чай ще го сравняват с нашия, моя комшия Митьо тапата вчера беше ходил някъде да пие чай, както ингилизите му казват.."файв ъф клок", гледах го как се прибира, стъпката му беше оверлог, и вместо велосипеда си, тикаше кофата с боклук. Е на това му се казва чай, какво е сипвал в чая незнам, сигурно не е било мляко.
  • 13 Спас Николов

    10 3 Отговор
    Защото са гейове.

    Коментиран от #14

  • 14 Спаска Николова

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Спас Николов":

    То и ти си такъв, ама добре че сайтът е без видео.
  • 15 Чай

    5 0 Отговор
    с мед, лимон, коняк (ром). Но всъщност си предпочитам отварата от нашите вълшебни билки - липа, мента, подбел. Елексир.
  • 16 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Имаш крава - пиеш мляко !
    То какво ли им е нормалното на ингилизите. Те и чай нямат като хората - карат го от Индия и Цейлон.
    Друго си е липов цвят, мащерка, маточина, риган, жълт кантарион, салвия, шипка, глог,дилянка и според зора - листа от дюля или майчин лист..... Е .хе-е-е.....