Last news in Fakti

2 Декември, 2021 09:45 4 402 7

Ето защо ни се ядат орехи

  • орехи-
  • сигнали-
  • липса-
  • тяло

Редовната консумация на орехи предотвратява влошаване на мозъчната функция

Ето защо ни се ядат орехи - 1
Снимка: Shutterstock

За да сме здрави, е важно да тълкуваме правилно сигналите, които тялото ни изпраща. Но неслучайно това умение се определя за същински талант. Често тялото ни сигнализира за липсата на някои витамини или микроелементи. И в подобна ситуация е важно да се вслушаме в него и да му дадем това, от което се нуждае, пише actualno.bg. Важно е да знаете, че и самото тяло прави всичко възможно да ви подскаже от какво има нужда чрез предпочитанията ви към определени храни.

Ако напоследък сте започнали да изпитвате желание за консумацията на орехи, вижте какво означава това.

1. Дефицит на витамин Е

Силното желание за консумация на орехи може да възникне при дефицит на витамин Е. Това вещество е мощен антиоксидант, който участва във формирането на имунната защита и е от съществено значение за зрението и здравето на кожата.

2. Липса на омега киселини

Чрез силното желание за консумация на орехи тялото може да ни намеква за липса на омега киселини. Те са необходими за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система и редица важни процеси, протичащи в тялото.

3. Дефицит на магнезий

Този елемент е необходим за нормалното функциониране на нервната система. Без него за тялото ни е невъзможно да се справи със спазмите и крампите. Също така на този фон могат да възникнат проблеми с паметта и умората.

4. Дефицит на калций

Всеизвестен факт е, че този елемент влияе върху здравето на костите, ставите и зъбите.

5. Дефицит на витамини от група В

Към тях се включват жизненоважни елементи (ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина и др.). Дефицитът им може да доведе до намаляване на производителността, отслабване на имунитета, проблеми със състоянието на ноктите, косата и кожата.

6. Липса на протеини

Протеините са един от ключовите елементи за оптимално работещата храносмилателна система. Диетолозите препоръчват при липса на противопоказания да се консумират до 30 грама орехи дневно. Тези ядки тонизират организма и подобряват общото благосъстояние.

Доказано е, че редовната им консумация предотвратява свързаното с възрастта влошаване на мозъчната функция.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж технолог

    12 1 Отговор
    Така е,но докторината Емилова е на друго мнение. Да ядем магданоз,кервиз и зелени салати. Чай,мед и плодове. Да сме слабеели. С тия цени на плодовете,едва ли можем да си ги позволим. Ще слабеем със сьомга. От 40 лв./кг.
  • 2 Чук и Гек

    12 1 Отговор
    Защото са вкусни и поради вълчи апетит от безумни диети! Месото, млякото и яйцата бири вредни, сланината още по сатанизирана и докопаш делвата с орехи....! А те са киселинна храна и не трябва да се прекалява, но като си карал 3 месеца на чубрица и ябълки ще ги натрошиш с удоволствие и кеф! Или направо с черупката!
  • 3 i-рян

    7 0 Отговор
    А пък аз ги ям защото ми харесват.
  • 4 Вичката

    9 2 Отговор
    На мен пък мозъка ми подсказва, че ми се пие рикия. На където и да тръгна, все на казана отивам....
  • 5 Не обичам

    3 3 Отговор
    орехи - мазни са ми. Обичам бадеми.
  • 6 МНЕНИЕ

    4 0 Отговор
    Мда, когато ням,аш орехи, консумираш кашу, шамфастък
  • 7 Роза

    5 0 Отговор
    Много обичам настъргани ябълки ,посипани със смлени орехи или бадеми.Или с орехи и бадеми заедно.Ако има малко канела и чаена лъжичка мед,става разкошен,ама наистина разкошен десерт!