Last news in Fakti

2 Декември, 2021 17:31 4 341 5

Това са най-отровните риби в света

  • риби-
  • отрова-
  • отровни риби

Въпреки очарователния им вид, рибите могат да бъдат изключително опасни

Това са най-отровните риби в света - 1
Снимка: shutterstock

Водният свят винаги ни е впечатлявал със своята красота и тайнства. В него се крият хиляди прелестни създания, но някои от тях могат да бъдат опасни не само за другите риби, но и за хората, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7.

Ето кои са най-отровните риби в света.

Риба кутия

Този вид риба е тясно свързан с рибата балон. Въпреки, че не са толкова отровни, колкото тях, те имат интересен начин да се защитят чрез отровата си. Рибата кутия отделя токсини във водата, когато се почувства застрашена или стресирана. Отровата разгражда или унищожава червените кръвни клетки.

Скат

Скатовете са една от най-често срещаните групи риби, които са отговорни за отравянията на хора, а причината е, че често рибите са неволно настъпвани. Синьопетнистият лентоопашат скат и южният скат са най-отровните представители на своя вид. Жилото им има кардиотоксична отрова, която може да убие човек.

Това са най-отровните риби в света
Снимка: shutterstock

Каменна риба

Името на тази риба идва от начина, по който изглежда, а именно като камък, който се слива идеално с околната среда. Тя изпуска отрова през шиповете си, като колкото по-заплашена се чувства, толкова повече отрова отделя. Тя може да причини мъчителна болка, бързо подуване, смърт на тъканите, мускулна слабост, временна парализа и понякога смърт.

Това са най-отровните риби в света
Снимка: shutterstock

Риба лъв

Рибата лъв се смята за най-отровната риба, докато каменната риба не я измества от първата позиция. Тази забележителна риба е покрита с отровни шипове. Ужилване от рибата лъв може да причини силна болка, подуване и в много тежки случаи сърдечно-съдов колапс.

Това са най-отровните риби в света
Снимка: shutterstock

Риба балон

Не случайно рибата балон е обявена за най-отровната риба и второто най-отровно гръбначно в света. За нейната слава е виновен токсинът тетродотоксин, който в малки количества води до слабост, парализа и дори смърт.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    20 0 Отговор
    Не са споменати рибите , които се предлагат в нашите хипермаркети ?
  • 2 Уважаеми

    4 0 Отговор
    читатели, статията е във връзка с предстоящия Никулден.....! Всяка прилика с действителни риби и събития е напълно случайна!
  • 3 Скорпид

    1 0 Отговор
    Престоял шаран на промоция за Никулден.
  • 4 един от многото

    3 0 Отговор
    Няма по отровна риба от тантурестата каракуда в къщи!
  • 5 ПКП

    0 0 Отговор
    ТЕЗИ РИБИ ВЕЧЕ СЕ НАМИРАТ В ЧЕРНО МОРЕ И НЯКОЙ РЕКИ И ЯЗОВИРИ .........ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ДА ГИ НАСТЪПИМ ! КУЧЕТАТА ПЪК СА ПРЕНОСИТЕЛИ НА КОВИД В ГРАЦКИЯ ТРАНСПОРТ !