10 Декември, 2021 14:15 6 650 6

Откъде идват блуждаещите вълни - убийци в океана

  • океан-
  • вълни-
  • стихия

Дълго време съществуването на вълни-убийци се е смятало за морска приказка

Откъде идват блуждаещите вълни - убийци в океана - 1
Снимка: Shutterstock

Става дума за огромни вълни, блуждащи из океана, които са способни да погълнат почти всеки кораб. За разлика от напълно предсказуемото цунами или буря, блуждаещата вълна се появява напълно внезапно, нараствайки по пътя, готова да погълне всичко по пътя си. Както знаете, страхът има големи очи. Следователно дълго време съществуването на вълни-убийци се е смятало за морска приказка и дори за мит.

Интересното е, че амплитудата на възникване на вълната е почти независима от размера на водоема и времето. Събрахме всичко, което в момента знаем за явлението, от което се страхуват всички моряци, които излизат в открития океан, пише Блиц.

Гигантска единична вълна, която се появява напълно непредвидимо в необятността на океана, дълго време се е смятала просто за част мита на моряците. Едва през миналия век учените действително получиха документирани доказателства за съществуването на това явление. Убийствената вълна може да достигне до 30 метра - това е за минута височината на четиринадесететажна сграда.

Най-странното е, че се появяват почти внезапно – изследователите все още не са успели да съставят никакъв, дори приблизителен алгоритъм за появата им. Следователно почти всеки кораб, който напуска откритото море, е застрашен да бъде „атакуван“ от такова гигантско чудовище.

Причини за възникване
Никой не е разбрал напълно точните причини за това опасно явление. По-скоро има толкова много фактори, които могат да допринесат за образуването на измамна вълна, че е просто невъзможно да ги доведем до общ знаменател. Например обикновените вълни могат да се движат към течението, което ги забавя в една точка, да се обединят и да се превърнат в една гигантска вълна. Това се улеснява и от плитката вода, където вълните взаимодействат помежду си, дъното и течението едновременно. Следователно става невъзможно своевременно да се предвиди появата на измамна вълна, което означава, че също не е реалистично да се предпазим от тях предварително.

Вълна на Доплер

Много дълго време гигантските блуждаещи вълни убийци се смятаха за празна измислица. И това е напълно разбираемо - просто прочетете отново заглавието! Освен това съществуващият математически модел на появата на морски вълни просто не позволяваше съществуването на внезапно възникваща водна стена с височина повече от двадесет метра. Но на 1 януари 1995 г. математиците трябваше да разработят аналитичната система наново: вълната, която се появи на петролната платформа "Dropner", надхвърли 25 метра. Митът се оказа верен и моряците дълго време не знаеха дали да се зарадват на потвърждението, или да започнат да се страхуват от вече съвсем реални вълни-убийци.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    15 1 Отговор
    Нещо като ИТН ли е това.Появява ке внезапно,предизвиква три пъти избори за 6 месеца и пак никой не вярва ,че те са го направили.Няма математически модел който да предвиди кога пак ще се появи ,но някой гадатели казват ,че наследник им е ПП.И да не ми изтриете поста,че...
  • 2 Blackthorn

    15 1 Отговор
    Нерде Доплер, нерде Дропнер. Малко текст да има... :)

    Коментиран от #3

  • 3 Гъдю Гъдев

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Blackthorn":

    Можеше да се добави и Кристиян Доплер, от Залцбург, като си смучеме пръстите...
  • 4 Мдааа

    3 0 Отговор
    Когато неграмотни опитват да обясняват, резултатът е плачевен...
  • 5 Хидродинамика

    5 0 Отговор
    Като цитирате блиц, така се получава.
    Доплер, дроплер, дропнер, изгубени в превода.
  • 6 село

    2 0 Отговор
    30 метровите вълни се наблюдават редовно от много години. Мери се височината им от сателити. Оказа се, че не са толкова рядко явление. Просто изчезват също толкова бързо, колкото се и появяват. Шанса да ги срещнеш е нищожен. А и да ги срещнеш, няма с кого да споделиш видеото.