Last news in Fakti

14 Декември, 2021 22:15 2 400 16

Малта легализира марихуаната за лична употреба

  • канабис-
  • легализиране на марихуаната-
  • малта-
  • европейски съюз

Малта стана първата държава от Европейския съюз, която легализира притежанието и личната употреба на канабис

Малта стана първата държава от Европейския съюз, която легализира притежанието и личната употреба на канабис. Във вторник депутатите одобриха правна реформа, която позволява на гражданите да отглеждат и притежават марихуана в определени количества.

Съгласно нововъведения закон гражданите над 18 годишна възраст могат да отгледат до четири растения и да притежават до седем грама от опиата.

От Парламента в Малта се очакваше да приеме законопроекта, който беше подкрепен от премиера Робърт Абела. Но опозиционната националистическа партия разкритикува реформата, заявявайки, че тя ще увеличи употребата на наркотици в страната и това ще е новото нормално. Въпреки опозицията, законопроектът беше одобрен с мнозинство в парламента и ще влезе в сила по-късно тази седмица, след като бъде подписан от президента на Малта - Джордж Вела. Премиерът Абела увери, че въпреки тази нова реформа, трафикът на наркотици ще остане незаконен.

“Ние издаваме този закон, с цел да се справим с проблема и да намалим вредите, като регулираме сектора, така че хората да не трябва да прибягват до черния пазар” аргументира се министър председателят миналия месец в парламента.

Малтийските граждани ще бъдат глобявани с глоба до 100 евро, ако бъдат заловени с притежание между 7 и 28 грама канабис. Санкциите ще бъдат по-високи за тези, които употребяват наркотика публично - 235 евро и тези, които го приемат пред деца - между 300 и 500 евро. На организации с нестопанска цел ще им бъде разрешено да произвеждат растения, които ще могат да продават на не повече от 500 членове, стига да не се намират в близост до училища или младежки клубове. Законът ще бъде контролиран и прилаган от нов държавен орган в Малта - Органът за отговорна употреба на канабис.

Няколко държави в ЕС декриминализираха притежанието и употребата на марихуана за лична употреба, но законите често са неясни и практиката само се толерира. Сега Малта е първата европейска държава, която въвежда закони, които специално да регулират употребата на канабис за развлечение.

През октомври Люксембург обяви за разрешаване на домашно отглеждане и лична консумация на марихуана, ново германско правителство също обмисля да легализира употребата ѝ за развлечение.

В Холандия притежанието, употребата и продажбата на дребно до 5 грама канабис се толерира от 1976г., в така наречените “кафенета”.

Междувременно в Испания производството на канабис е разрешено за лична консумация, но не и за търговия и обществено ползване.

Малта, най-малката държава-членка на ЕС, вече е разрешила малко притежание на канабис през 2015г. И настоява да се разреши производството на наркотика за медицинска употреба


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Залп от Мери Джейн

    8 3 Отговор
    "Няколко държави в ЕС декриминализираха притежанието и употребата на марихуана за лична употреба, но законите често са неясни и практиката само се толелира." - Революция! Браво! Развиваме се в "правилната" посока!
  • 2 В АВСТРИЯ ИМА АВТОМАТ

    0 7 Отговор
    1 ГРАМ 20 ЕВРО И ШМЪРКАЙТЕ НА ВОЛЯ

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 2022

    13 1 Отговор
    Кирчо узакони марихуаната за лична употреба да гледаме и да се дрогираме с нея че поне малко радост да имаме в тоя скапан живот изпълнен с пандемии, безпаричие и бедност. Дай ни малко повод за радост. Ето че има държави които го направиха.Редно е това да стане реалност и у нас.
  • 6 Човека Коза

    7 3 Отговор
    Дано скоро и в България!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тази

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "В АВСТРИЯ ИМА АВТОМАТ":

    От автоматите не хваща е глупав.Като пишеш поне да знаеше за какво става въпрос.
  • 9 Кольо

    15 1 Отговор
    При нас ако я легализират полицията ще остане без работа ,а пък и трябва да работи черния пазар кой ще плаща рушвети иначе.
  • 10 АЗ КАТО НЯМА ЛЯБ ПАСА

    1 1 Отговор
    ТРЕВА И ПОСЛЕ СЕ СМЕЯ КАТО ЛУД
  • 11 напушляк

    7 0 Отговор
    Имаме човек в НС, какво чакат.
  • 12 Здравей

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Човека Коза":

    Знаеш ли, че Сорос, е дарил милиони на фондация за научни изследвания на тревата, и че резултатите всъщност са впечатляващи. Стигнали са до там, че са пригодили CBD-олиото за консумация от 3 вида животни до момента, коне, кучета и котки. Кво ша каеш ? Заслужава ли си или не ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.