17 Декември, 2021 16:57 16 458 13

Какво да правим с вещите на починали роднини?

  • почина-
  • починал-
  • близките-
  • роднини-
  • вещи-
  • предмети-
  • погребение

Това са правилата, които определят с кои вещи да се разделим и кои да пазим, когато наш близък почине

Какво да правим с вещите на починали роднини? - 1
Снимка: Shutterstock

В повечето случаи след смъртта на близък човек хората започват да се питат какво да правят с вещите му и безопасно ли е да ги държат в дома си, както и да ги използват.

Някои медиуми смятат, че вещите са в състояние да поглъщат енергията на притежателя си, която след смъртта му става отрицателна. По този повод голяма част от вярващите смятат, че е наложително да се отърват от нещата на покойника, като ги погребат заедно с него.

Има обаче и друго древно вярване, според което е възможно и дори необходимо да се съхраняват нещата на любим човек, който вече не е сред живите. Това се прави, за да се успокои душата му, която, в противен случай, може да се обиди от бързата забрава.

Най-вероятно истината е някъде по средата. Решението обаче трябва да бъде взето спрямо конкретните обстоятелства. И без да се пренебрегват няколко важни правила, които посочват от jenata.blitz.bg.

В продължение на поне три дни не трябва да се пипа нито една вещ, която е принадлежала на починалия. Най-правилно е да се изчака, докато не минат 40 дни от кончината му. След това най-ярките му вещи, от които не ви се иска или по някаква причина не трябва да изхвърляте, да се сложат в кутия и да се изнесат от жилището и да се съхраняват на някое друго място, например на тавана.

След смъртта на бившия им притежател, енергията му, която продължава да се съхранява в тях, става мъртва. За живите хора това не вещае нищо добро.

Нещата, върху които човек е починал (спално бельо, легло или диван, дрехи), подлежат на задължително унищожаване, тъй като са погълнали енергията на болката и смъртта. По правило те се изгарят или се изхвърлят на сметището.

По думите на известния индийски йога и гуру Садгуру огънят има пречистващ ефект, т.е., изгаряйки вещите на покойния, ние помагаме на душата му да намери целостта и свободата, изчиствайки пространството от следите на тяхното земно присъствие.

Останалото му имущество да бъде запазено или подарено. Ако някои неща не са ви необходими и няма на кого да ги дадете, може да ги дарите на приют или църква. По този начин ще помогнете на нуждаещите се и ще проявите уважение към починалия.

Що се отнася до дрехите на покойния, може да запазите някоя по-малко носена връхна дреха за себе си. Бельото обаче задължително трябва да бъде изгорено или изхвърлено.

Също така не можете да използвате дрехи, които той е обичал и е носил често. Те притежават огромно енергийно въздействие, което, за съжаление, е отрицателно.

Темата с бижутата е много чувствителна и противоречива. Ясно е, че малцина са тези, които биха изхвърлили златно украшение или накит със скъпоценни камъни, дори то да е бил сред любимите му и с което никога не се е разделял.

В такива случаи се препоръчва покойният да се погребе заедно с тези предмети, особено ако те са били на него в момента на смъртта, защото негативната енергия е в състояние да действа десетки или дори стотици години. Това важи в най-голяма степен за камъните, които натрупват всичко добро и лошо.

Въпросът с бижутата, които е прието да се предават по наследство, стои по съвсем друг начин. Ако починалият приживе ги е завещал на някого, няма място за обсъждане.

Любимият син или дъщеря могат да приберат бижутата на покойния в дома си, ако той е бил мил и грижовен към тях. Преди това обаче трябва да го попитат дали одобрява подобен акт, или не.

Спалното бельо задължително трябва да се изхвърли, независимо дали покойния го е използвал много рядко. Наложително е да се отървете от чаршафите, завивките и калъфките за възглавниците, тъй като те пазят спомена за починалия.

Смъртта на дете е най-голямата трагедия в живота на всеки човек. Ето защо много почернени родители решават да не пипат нищо в детската стая, за да запазят спомена за отишлото си без време отроче, създавайки своеобразен домашен мемориал.

Това обаче е изключително погрешно, защото в този случай страда душата на починалия, която насила се задържа в този свят.

Детските вещи не трябва да се пазят дълго време. Могат да бъдат запазени само най-скъпите предмети, макар че и те трябва да се държат на уединено място, за да се виждат възможно най-малко.

Дрехите и играчките на починало дете не трябва да се дават на друго хлапе. Това е много лоша поличба. Смята се, че животът на новия им притежател ще бъде много нещастен и трагичен.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    10 1 Отговор
    РАЗДАВАТ СЕ
  • 2 Бойко Разбойко

    22 3 Отговор
    Чекмеджето е за внуците.
  • 3 Бгбг

    13 2 Отговор
    Аз скоро си отивам имам рак на тестисите. Дано има отдвъдно и да бъде по добро.

    Коментиран от #7

  • 4 Даааааа

    16 6 Отговор
    Как ли па няма да изхвърля чаршафите! Здрави и нови! Не съм милионер!
  • 5 Кен Гуру

    13 0 Отговор
    И как така става отрицателна енергията, като клемата на акумулатора ли? Има си сайтове за продажба на боклуци, което става за нещо, може да се продаде.
  • 6 Верно ли

    14 0 Отговор
    Мхм, и аз това питам - тия, дето правят планове хората да нямат собственост какво смятат да правят с всичките им притежания, натрупани в консуматорския период. Направо давайте координати на "глобалните световни собственици" да им ги даряваме на тях - да се затрупат с това, дето самите те ни набутаха!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Маг Събина

    22 0 Отговор
    За момент помислих, че чета страница от вестник "Феномен".
  • 9 Сивата чапла

    19 3 Отговор
    Защо смъртта да е болка? Защо да не е облекчение? Толкова хора умират усмихнати.
  • 10 Грульо

    20 0 Отговор
    Парите на покойника и тях ли трябва да изгорим? :D

    Коментиран от #12

  • 11 Дон Санчо

    12 2 Отговор
    Доколкото знам,трябва да се извика
    свещеник след погребението и да
    наръси със светена вода.След време е
    нужно да се направи водосвет в дома.
    Ако има лош дух в дома,тъй като си
    правим страшни магии,е нужно 7 дена
    подред да се прави водосвет и след това
    40 дена,да се ръси цялата къща със
    събраната Св. вода.Бельо и чаршафи,а и
    дюшеци,се изхвърлят.Дрехи може да се
    носят.Хубаво е човек по Велик ден да си
    направи маслосвет,но да научи всичко
    за него и да внимава.Едно от нещата е да се изповяда.
  • 12 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Грульо":

    не те са на банката дори и със сто роти адвокати не можеш да ги наследиш то не че ще са много парите но защо некой селски хитрец от банката требва да се вози за твоя сметка на нова кола докато теб те настъпват по новите обувки в трамвая и се чудиш от къде да вземеш заем за да направиш ремонта на панелката
  • 13 Петко

    1 0 Отговор
    Аз обичам да колекционирам вещите на умрелите.Имам монети от няколко умрели римски императора ;)