Last news in Fakti

17 Декември, 2021 20:45 8 816 15

Това ли е изгубената Атлантида?

  • куба-
  • потънал град-
  • каменни блокове-
  • обект-
  • атлантида-
  • изследване-
  • мистерия

Подводният град в Куба

Преди близо две десетилетия, когато екип от изследователи работи проучва западния бряг на Куба, те се натъкват на нещо невероятно. Сонарното им оборудване засича серия от каменни структури, лежащи на около 650 метра под повърхността, за които няма никакво логическо обяснение. Структурите са напълно нелогични на фона на безплодната „пустиня“ на океанското дъно, защото изглеждат като симетрично организирани камъни, напомнящи за развито селище.

Още тогава изследователските институции са развълнувани от това вълнуващо подводно откритие, а жълтата преса избухва с гръмки заглавия за намирането на тайнственият „изгубения град на Атлантида“.

Откриване на подводния град в Куба

През 2001 г. морският инженер Полин Залицки и Пол Вайнцвайг откриват доказателства за невероятни структури, създадени от човека, които лежат дълбоко, на дъното на Атлантическия океан.

Пол е собственик на канадска компания, наречена Advanced Digital Communication (ADC), която работи в тясно сътрудничество с кубинското правителство и е една от четирите, които има позволение да изследва морското дъно, докато търси кораби със съкровища от испанската колониална епоха. Проучването се провежда по крайбрежието на полуостров Гуанахакабибес в провинция Пинар дел Рио в Куба.

Екипът на ADC използва сонарно оборудване за изследване на кубинските води, когато забелязва странни скали и гранитни структури на морското дъно. Обектите са със симетрични и геометрични форми - много далеч от очакванията, които имал екипа за този район. Проучването обхванало площ от 2 квадратни километра с дълбочина между 610 метра и 750 метра.

За по-внимателно и детайлно изследване на откритието, екипът спуска подводен робот, снабден с камера, който презаписва изображения на структурите с по-добра разделителна способност и яснота. С помощта на новите данни, изследователите описват образуванията като "построени от гладък, дялан гранит сдания с пирамидална и куполообразна форма.

Размерът на пирамидите бил приблизително 2 метра на височина и 3 метра на ширина. За изследователите е истинска изненада, че този древен каменен комплекс се намира на такава дълбочина.

Това ли е изгубената Атлантида?

Изненадващото откритие

Екипът на ADC не бърза със заключенията и първоначално не приема намереното за останки от потънал древен град.

Парчета, извадени от мястото на обекта са изпратени на Мануел Итуралде, морски геолог, който да ги изследва. Резултатите от теста са необичайни.

Според експерти, подобни масивни каменни сгради могат да потънат на такава дълбочина за най-малко 50 000 години. Но как е възможно?

„Беше извън способността на културите от онова време да създадат такива сложни структури. Да се ​​обяснят тези проби от геоложка гледна точка е много трудно“, разказва Мануел Итуралде.

Изгубеният град на Атлантида

Скоро новинарските агенции съобщават за прилики между неотдавнашното откритие и изгубения град Атлантида. Екипът на ADC обаче отхвърля подобни спекулации.

„Историята за Атлантида е мит. Това, което открихме, най-вероятно са останки от древна местна култура“, обяснява Залицки.

Изследователите проучват местни легенди за маите и юкатекосите, които описват селище, обитавано от техните предци. Целият остров, на който се намирал градъте бил отнесен от морските вълни. Въпреки всичко учените не са готови да приемат идеята, че това е Атлантида, а някои дори се двоумят дали изобщо става дума за човешко творение.

Мит ли е подводният град край Куба?

„Предположението, че това са археологически останки, е направено от туристи, които плуваха наоколо и виждаха тези неща, мислейки че са каменна зидария”, обяснява пред CNN водещият автор на изследването, професор Джулиан Андрюс от Училището по науки за околната среда на Университета в Източна Англия.

Местните власти разследват мястото, но не откриват подкрепящи доказателства, че това е древно градско пристанище, което е изгубено в морето.

След задълбочено проучване, изследователскирте екипи стигат до заключението, че подводните структури са вкаменелости от плиоценската епоха, които са били изгладени и оформени от морските течения.

Кубинското правителство, ръководено от президента Фидел Кастро, също се включва в търсенето на истината зад странното откритие.

Въпреки всички усилия по разкриването на истината около подводните форми, открити преди почти двадесет години, еднозначни отговори все още няма.

Дали каменните структури наистина са дело на напреднала, високотехнологична цивилизация, обитавала Земята много преди първите цивилизации или има другоо обяснение? Светът винаги е бил очарован от мистериите и приказките за древни градове и свръх хора.

Японската Атлантида

Много подобно откритие е направено през 1986 г. край бреговете на остров Йонагуни в Япония. Известен като „Паметникът на Йонагуни“ или „Руините на подводницата Йонагуни“. На шест метра под повърхността лежи низ от монолити, които изглеждат „терасирани“. Огромните правоъгълни образувания имат поразително точни ъгли от 90 градуса, прави гладки стени, стъпала и колони. Теориите около "създаването" и съдбата на невероятния монумент също са тема на множество спекулации.

През следващите няколко години след откриването му експерти се спускат при обекта в опит да определят дали конструкцията е естествена или изкуствена. И до днес тя остава голяма неразгадана тайна.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юьр

    4 4 Отговор
    Атлантида е била в Мавритания.

    Коментиран от #8

  • 2 Коко

    20 1 Отговор
    Фантастично! Кой казва, че знаем истинската история на човешката цивилизация?!

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    За милиони години много цивилизации са живели и умрели.Остават само камъни.
  • 4 Ь Ю Я

    7 4 Отговор
    Атлантида е била в Черно море и част от нея все още се издига над водата и е известна с името остров Болшевик.

    Коментиран от #7

  • 5 Атлантически клуб

    1 1 Отговор
    Не, не е това.
  • 6 Анонимен

    8 3 Отговор
    От всички източници все повече се убеждавам че не само аз но и други изследователи казват че Атлантида не е естествен а изкуствен остров на извънземни.Почти по целия свят племената имат легенди за хора дошли от небето.И досега се спори как са направени пирамидите или Свинска Нещо се е случило в древността от се описва от древните но все още гадаем реалност или измислица е
  • 7 Анонимен

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Ь Ю Я":

    Били са болшевики. Оттам името на острова
  • 8 Анонимен

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "юьр":

    Според македонски учени е била в Македония в Охридското езеро и не само Атлантида а всичко древно допреди 10-20-50 хиляди години
  • 9 Алфа Вълкът

    4 0 Отговор
    Глупости на търкалета, едно време за хората света бил
    от Гибралтарския проход до Персийския залив!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 радио ереван

    3 0 Отговор
    след потопа има много такива места... тепърва ще ги откриваме... не сме нитопървата,нямаида бъдем последната цивилизация на тази скала в космоса;D...
  • 12 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Поредното доказателство /много трудно за преглъщане от конвенционалната археология/ за съществували цивилизации преди нашата. В горния материал дори не се споменава за потъналите руини в Индииския океан до самата Индия и пирамидата на дънтото в района на Бермудските острови. Всъщност практически по всички континенти има намерени различни артефакти доказващи съществуването на редица цивилизации в различни древни епохи. Дори в кодексите на маите както и в клинописните плочи на древен Шумер се споменава че те са били най-малко четири!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Интересно

    1 0 Отговор
    Само че се пише Здание, не Сдание !

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.