Last news in Fakti

27 Декември, 2021 10:05 1 509 1

Рецепта на деня: Сладки гнезда с пълнеж от круши

  • гнезда-
  • тесто-
  • пай-
  • круши-
  • джинджифил-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Чудесен десерт за зимния сезон

Рецепта на деня: Сладки гнезда с пълнеж от круши - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

2 1/4 ч.ч. брашно

1 ч.л. сол

1 ч.ч. студено безсолно масло

170 г студено крем сирене

3-4 с.л. леденостудена вода

За пълнежа:

2 големи яйца

2/3 ч.ч. + 1 с.л. захар

1/2 ч.ч. брашно

2 с.л. лимонов сок

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.ч. + 1 с.л. безсолно масло

1 шушулка ванилия

3 с.л. настърган джинджифил

2 твърди, но узрели круши

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното, студеното масло, нарязано на кубчета от по 6 мм и крем сиренето в кухненски робот. Пулсирайте докато продуктите се смесят. В движение добавете студената вода. Щом може да се оформи топче при стискане с ръка, тестото е готово. Разделете тестото на две, оформете го на плосък диск и увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 45 минути, пише trafficnews.bg.

2. За пълнежа разбийте яйцата с 2/3 ч.ч. захар в купа, докато сместа стане бледожълта и се сгъсти. Добавете брашното, лимоновия сок и 1/4 ч.л. сол. Разбъркайте.

3. В тенджерка, на умерен огън, разтопете 1/2 ч.ч. масло (110 г) заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и фино настъргания джинджифил, докато маслото придобие кафяв цвят, за около 5 минути. Прецедете сместа през фина цедка в купата с кексовата смес. Разбъркайте до хомогенност.

4. Разтопете останалата 1 с.л. масло в тиган. Добавете предварително обелените и нарязани на кубчета от по 6 мм круши, останалата 1 с.л. захар и 1/4 ч.л. сол. Гответе крушите в продължение на 5 минути, като разбърквате от време на време. След като крушите изстинат за около 10 минути, ги добавете в кексовата смес.

5. Разточете всеки диск тесто на кръг с дебелина 3 мм. Изрежете по 5 кръгчета (диаметър 13 см) от всеки диск. Поставете всяко кръгче тесто в гнездото на форма за мъфини, като надиплите краищата му и притиснете внимателно по дъното и стените на гнездото. Напълнете всяко гнездо с 1/4 ч.ч. от пълнежа. Поставете формата в хладилник за 30 минути. След това печете в предварително загрята на 190 градуса фурна 35-40 минути. Извадете пайчетата от формата и ги поставете върху решетка да изстинат, за около 20 минути. Поръсете с пудра захар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сбръч

    0 0 Отговор
    Много грозни, бе. Струва ли си труда?