Last news in Fakti

27 Декември, 2021 18:10 1 750 1

Дъжд от падащи звезди през празничните дни

  • падащи звезди-
  • дъжд-
  • квадрантиди-
  • метеор

В началото на 2022 г. предстои пикът на метеорния поток Квадрантиди

Дъжд от падащи звезди през празничните дни - 1
Снимкa: Shutterstock

Много падащи звезди и най-голямото Слънце за годината може да видят жителите на Земята в небето в празничните дни, предаде ТАСС, цитирана от novini.bg.

В началото на 2022 г. предстои пикът на метеорния поток Квадрантиди. Максимумът на активността му ще бъде в нощта на 4 януари. В пика на метеорния поток, ако условията позволяват, могат да бъдат наблюдавани по около една-две падащи звезди на минута.

Следващия вторник Земята ще премине през Перихелий - точката на нейната орбита, която е най-близко до Слънцето.

Нашата планета ще бъде на възможното минимално разстояние от него, поради което видимият му диаметър ще е най-големият за тази година.

От края на декември и до началото на януари може да се наблюдава и т. нар. новогодишен парад на планетите: във вечерното небе са видими всичките с изключение на Марс, който става забележим сутрин.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Make it rain

    0 5 Отговор
    Дъжд от семенна течност ще ти дам по лицето да се мажеш