В Западна Европа като цяло, Новата година не е толкова популярен празник, колкото Коледа. Въпреки това германците се готвят старателно и за това тържество, както за всички останали: с трапеза и с любов към детайлите. Някои посрещат Нова година с приятели - други вкъщи със семейството. Независимо обаче къде и как се празнува, следващата сутрин често е съпроводена с неприятен махморлук.
За късметлии могат да се смятат тези, които са наясно как да се справят с махмурлука след голямата веселба. Един от съветите за освежаване след препиване е хапването на солена риба на сутринта. Сред "изпитаните" лекове се числят още киселите краставички, сокът от кисело зеле, шкембе чорбата и др.
Според германците има още по-добър начин - супата, която често се поднася в новогодишната нощ.
Става дума наистина за чудесната целебна супа, която затопля, укрепва и същевременно успокоява. Това не е нещо ново, но този, който е опитал супата на Нова година, по-рядко се буди с главоболие, казват специалистите.
Най-забележителното е, че ограничения по отношение на съставките на супата няма. Всеки може сам да си ги подбере, но въпреки това има безспорни фаворити.
Ето някои от тях:
Този еликсир за прекалилите с алкохола в празничната нощ се прави или със запържена кайма, или с нарязано на малки парчета месо, а може и с наденички. Към месото се добавят нарязани на ситно чушки, царевични зърна, боб, доматено пюре или консервирани домати, малко бульон или вода - супата трябва да е гъста.
Тя се вари няколко часа на бавен огън под капак, след което се подправя със сол и лют пипер. Накрая може да се облагороди с лъжичка коняк, а вече на масата трябва да се поднесе със сметана и препечени филийки.
Нарязаните на дребно патладжани и две скилидки чесън се запържват, добавят се доматено пюре и половин чаша червено вино, след което се вари половин час под капак.
След като бъде взето решението как и с кого да се празнува, се преминава към още по-важния въпрос: с какво? Но новогодишната трапеза непременно трябва да има ястия, привличащи щастието и късмета.
След това се правят кюфтенца от кайма, едно яйце, две супени лъжици грис, малко розмарин, мащерка и майоран. Те се пускат във врящата супа и остават там пет минути. Накрая супата се подправя със сол и черен пипер, а се поднася с черен хляб и лют сос.
Ободряваща супа от цвекло. За нея трябва цвеклото, морковите, картофите и лукът да се нарежат на кубчета и да се запържат в олио. След това зеленчуците се заливат с бульон или вода, а след като заври, се добавят настърган хрян, дафинов лист, настъргано индийско орехче и куркума.
Супата се вари на бавен огън около час, след което се пасира и се подправя със сол и черен пипер. И на нея ще ѝ отива лъжичка сметана.
Разбира се, супата срещу махмурлук, както и всичко, което краси новогодишната трапеза, може да се приготви предварително. При това положение старата година може да бъде изпратена спокойно и без излишен стрес.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пиянството на един народ
10:42 01.01.2022
2 гост
10:45 01.01.2022
3 Що за глупост?
10:51 01.01.2022
4 ⚜️Просветен⚜️
11:07 01.01.2022
5 САТЪРА НА ХАНА
11:13 01.01.2022
6 Някой
11:15 01.01.2022
7 Един шофьор
Коментиран от #9
11:33 01.01.2022
8 То е ясно
11:46 01.01.2022
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Трай моме за хубост
12:29 01.01.2022
11 Niknay
12:37 01.01.2022
12 Един
Коментиран от #14
12:50 01.01.2022
13 Добро утро в 15:00
15:14 01.01.2022
14 Пеанище
До коментар #12 от "Един":
Активен въглен ,но това не е за махмурлук ,сиреч да си прекалил ,а за натравяне ,сиреч да си се ос рал или да си пил етилови изделия.15:44 01.01.2022
15 40 годишен опит
16:01 01.01.2022
16 Роки
18:17 01.01.2022
17 Гост
14:06 02.01.2022