1 Януари, 2022 10:37 4 400 17

Изпитани рецепти срещу махмурлук

  • махрурлук-
  • рецепта-
  • супа-
  • германия-
  • нова година-
  • препиване

Ограничения по отношение на съставките в целебната немска супа - няма

Изпитани рецепти срещу махмурлук - 1
Снимка: shutterstock

В Западна Европа като цяло, Новата година не е толкова популярен празник, колкото Коледа. Въпреки това германците се готвят старателно и за това тържество, както за всички останали: с трапеза и с любов към детайлите. Някои посрещат Нова година с приятели - други вкъщи със семейството. Независимо обаче къде и как се празнува, следващата сутрин често е съпроводена с неприятен махморлук.

За късметлии могат да се смятат тези, които са наясно как да се справят с махмурлука след голямата веселба. Един от съветите за освежаване след препиване е хапването на солена риба на сутринта. Сред "изпитаните" лекове се числят още киселите краставички, сокът от кисело зеле, шкембе чорбата и др.

Според германците има още по-добър начин - супата, която често се поднася в новогодишната нощ.

Става дума наистина за чудесната целебна супа, която затопля, укрепва и същевременно успокоява. Това не е нещо ново, но този, който е опитал супата на Нова година, по-рядко се буди с главоболие, казват специалистите.

Най-забележителното е, че ограничения по отношение на съставките на супата няма. Всеки може сам да си ги подбере, но въпреки това има безспорни фаворити.

Ето някои от тях:

Този еликсир за прекалилите с алкохола в празничната нощ се прави или със запържена кайма, или с нарязано на малки парчета месо, а може и с наденички. Към месото се добавят нарязани на ситно чушки, царевични зърна, боб, доматено пюре или консервирани домати, малко бульон или вода - супата трябва да е гъста.

Тя се вари няколко часа на бавен огън под капак, след което се подправя със сол и лют пипер. Накрая може да се облагороди с лъжичка коняк, а вече на масата трябва да се поднесе със сметана и препечени филийки.

Нарязаните на дребно патладжани и две скилидки чесън се запържват, добавят се доматено пюре и половин чаша червено вино, след което се вари половин час под капак.

След като бъде взето решението как и с кого да се празнува, се преминава към още по-важния въпрос: с какво? Но новогодишната трапеза непременно трябва да има ястия, привличащи щастието и късмета.

След това се правят кюфтенца от кайма, едно яйце, две супени лъжици грис, малко розмарин, мащерка и майоран. Те се пускат във врящата супа и остават там пет минути. Накрая супата се подправя със сол и черен пипер, а се поднася с черен хляб и лют сос.

Ободряваща супа от цвекло. За нея трябва цвеклото, морковите, картофите и лукът да се нарежат на кубчета и да се запържат в олио. След това зеленчуците се заливат с бульон или вода, а след като заври, се добавят настърган хрян, дафинов лист, настъргано индийско орехче и куркума.

Супата се вари на бавен огън около час, след което се пасира и се подправя със сол и черен пипер. И на нея ще ѝ отива лъжичка сметана.

Разбира се, супата срещу махмурлук, както и всичко, което краси новогодишната трапеза, може да се приготви предварително. При това положение старата година може да бъде изпратена спокойно и без излишен стрес.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиянството на един народ

    11 2 Отговор
    Бустер за изтрезвяване, кеф ти чорба от Фазер, кеф ти шербет Модерен, кеф ти дърво Ясен Ай и дано изтрезнеете през новата година и да спрете с шотовете, ваксохолици!
  • 2 гост

    13 0 Отговор
    Зелев сок - не се вари и е евтин ...
  • 3 Що за глупост?

    12 2 Отговор
    Кой ви каза, че Нова Година е по-малко очакван празник в Западна Европа? Потресаващо смено!
  • 4 ⚜️Просветен⚜️

    14 1 Отговор
    Най добрия лек срещу махмурлук е изобщо да не пиеш или никога да не спираш !!!
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    6 3 Отговор
    АКО НА ВСЕКИ 100 ГРАМА ВОДКА ХАПВАШ ПО 100 ГРАМА ПУШЕНА СЬОМГА .... НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ХВАНЕ
  • 6 Някой

    1 8 Отговор
    Пълни глупости.Най-добрият лек срещу махмурлук е захарта и нейните производни.
  • 7 Един шофьор

    10 1 Отговор
    Най добрия лек е айрян с газирана михалковска вода.

    Коментиран от #9

  • 8 То е ясно

    13 0 Отговор
    Шкембе чорба с лют пипер и чесън.И си като нов .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Трай моме за хубост

    6 0 Отговор
    Айрян ,но бъркан не с вода а с зелев сок (трезве чорба) и близък кенеф задълже ,че кат ви напъне и седмете да запалите един чадел и право в леглото ,защото най добрия махурлек е съня.
  • 11 Niknay

    4 1 Отговор
    Трите основни метода у нас вече колегите са ги описали по отделно - зелев сок , шкембе чорба с много оцет и много лют червен пипер плюс студена бира! Мога да добавя и кафе с лимон ! Бъркоча да си го сърбат швабите ....
  • 12 Един

    1 4 Отговор
    Страхотни простотии се харесват на населението. Но като някой препие и легне в Пирогов с това ли го лекуват.

    Коментиран от #14

  • 13 Добро утро в 15:00

    2 0 Отговор
    Хората не могат да гледат, вие ги карате да готвят супи някакви.
  • 14 Пеанище

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Един":

    Активен въглен ,но това не е за махмурлук ,сиреч да си прекалил ,а за натравяне ,сиреч да си се ос рал или да си пил етилови изделия.
  • 15 40 годишен опит

    2 0 Отговор
    Ами и аз да си кажа своята рецепта..Със ставането сутрин веднага удрям 50 грама от това с което съм се напил-обикновенно ракия или водка.Главата веднага става свежа,погледа се избистря,силата ми идва че чак и жената почва да ми харесва и ми прилича на абиторенка...След 50 -те грама хапвам едно шкембе-после в кенефа и деня ми започва спокойно без махмурлук и болки в главата...
  • 16 Роки

    0 0 Отговор
    Най- добре се изтрезнява с зелева чорба и бира.
  • 17 Гост

    0 0 Отговор
    Какъвто и махмурлук да имаш, добре е да не пускаш подобен безумен текст. Барем прочети преди това и виж какъв бъркоч е.