Last news in Fakti

5 Януари, 2022 15:45 2 763 6

Ето кои са по-безопасните места срещу зараза в самолетите

  • самолет-
  • зараза-
  • безопасност-
  • места-
  • експерти

Американски експерти използвали данни за движението на аерозолите, за да моделират най-безопасните места в самолет "Боинг"

Ето кои са по-безопасните места срещу зараза в самолетите - 1
Снимка: Shutterstock

Американски експерти твърдят, че ако избираме внимателно мястото си в самолет, можем да намалим риска от зараза, включително и с Ковид-19, съобщи ЮПИ.

По безопасни са местата в дъното на самолета, защото зад седящите има по-малко хора.

Шелдън Джейкъбсън и екипът му от университета на Илинойс в Урбана-Шампейн са използвали данни за движението на аерозолите, за да моделират най-безопасните места в самолет "Боинг". Това потвърдило, че е препоръчително средните седалки да бъдат оставяни празни, както и някои редове. При пълни полети обаче задните редове може да са напълно продадени, както и всички седалки в бизнес класа, където разстоянията са по-големи.

Друг начин за намаляване на риска е семействата да бъдат настанявани заедно, с пространство между тях.

Във всички случаи е препоръчително носенето на маски и те да не се свалят. Това изследване потвърди, че те намаляват риска от предаване на новия коронавирус с 30 процента, независимо от разпределянето на местата. Отварянето на въздушните клапи над седалките също намалява риска, допълва БТА.

"Намаляването на риска е възможно - каза Джейкъбсън. - Но той не може да бъде елиминиран напълно."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гошо

    5 0 Отговор
    така е, в дъното на самолета е правилното място - по-близо до стюардесите. ;) а и там оцеляват по-често, в случай на инцидент.

    Коментиран от #6

  • 2 хахаха

    4 0 Отговор
    И аз нося гащи в басейна ама като......Абе вие си знаете онзи лаф с басейна.
  • 3 Ваксиниран3002

    4 1 Отговор
    От зараза с какво??? Вече 2 години ни разправят за някакъв хобит, дето щял да ни умори всичките. Факт взет от кънтриметъра. Населението на света се е увеличило, не е намаляло. Виж сега, като започнат ваксите да си казват думата ще видим, че те нали за това ги направиха.
  • 4 Boxer EZ 3.0

    5 0 Отговор
    Правилният отговор БИ ТРЯБВАЛО да е , като си ваксиниран - всички места за безопасни. Но при сегашното положение е : Няма значение!
  • 5 А кои са

    2 0 Отговор
    по-безопасните места при катастрофа?
  • 6 Стюард Ембраер

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "гошо":

    Ти пък къде видя, че стюардите и сттюардесите стоят в дъното. Там е тоалетната и два агрегата. Мястото им по наредба е в сервизното зад кабината на пилотите, където имат кресла с колани. Колкото до оцеляващите, не си прав. Най сигурни са местата около аварийните изходи, а най-вече тези над крилата. Има си статистика. Да понякога опашката се откъсва при аварийно кацане, но в следствие на движението горивото се разпръсва на зад. никога не може да се изхвърли цялото гориво . Е, тези в откъснатите в опашката се опичат успешно. А там е и тоалетната. Почти винаги има опашка от пътници и ако полетът е презокеански или на друга дълга дистанция, ставаш приятел с половината самолет ако седиш там. Ако бордния персонал си върши работата, теоретично няма никакво време да се занимава с разни ромеовци. А и са професионалисти и с нищо не можеш да ги очудиш, освен ако не разпериш крила и не литнеш. Сега сериозно. Въздухът , който се върти и поддържа налягането в салона и кабината на екипажа се обеззаразява термично и чрез UV. Такива са изискванията на ICAO.