Last news in Fakti

6 Януари, 2022 16:58 17 256 11

Откриха отлично запазено бебе в бременна мумия на 2000 години (СНИМКИ)

  • мумия-
  • бременна-
  • плод-
  • бебе-
  • мумифицирано

Учените обясниха как плодът е бил запазен толкова добре след мумифицирането на майката

Откриха отлично запазено бебе в бременна мумия на 2000 години (СНИМКИ) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

В утробата на древноегипетска мумия е открит напълно мумифициран плод. Откритието бе направено през май 2021 година. Нероденото бебе, което е било в последните седмици от развитието си, е запазено в отлично състояние, въпреки че жената е починала преди повече от две хилядолетия, пише Блиц.

Специалистите сега дадоха подробности за това какви точно процеси са довели до запазването на плода. По време на изследването те използвали и томограф, който показал, че тялото на мъртвата жена е било покрито със слой натрон, за да може да бъде напълно изсушено, съобщава Ancient Origins. Това е единственият познат случай на мумифицирана бременна жена до този момент.

Натронът се използва предимно в кулинарията като аналог на содата за хляб. Може да се използва и в селското стопанство и дори в медицината. Веществото е било използвано в стъкларството и за мумифициране на мъртвите.


Натронът е специална натурална смес от декахидрат на натриев карбонат и натриев бикарбонат. В състава му могат да бъдат открити незначителни количества натриев сулфат и натриев хлорид.

Първоначално по време на мумифицирането от мъртвеца са били изваждани всички вътрешни органи. След това той се напълва със сух натриев сулфат. Това запазва абсолютно всички тъкани на тялото в перфектно състояние.

След това са използвани суха нилска кал, плат, дървени стърготини и лишеи. Тези материали правят тялото възможно най-гъвкаво въпреки вкочаняването след смъртта. В своето проучване експертите отбелязват, че когато веществото е било приложено върху тялото на бременната жена, то е предизвикало появата на мравчена киселина, както и на някои други химични съединения в матката.


След смъртта на жената мравчената киселина започва да навлиза в химичните процеси. Това води до постепенна промяна на стойностите на водорода в тъканите на мумията.

Учените подчертават факта, че се наблюдава промяна от алкално към киселинно рН. В резултат на действието на киселините минералите, съдържащи се в малките кости на плода, започват активно да изсъхват. След известно време настъпва пълното им "минерализиране".

Д-р Мажена Оджарек-Шилке добавя, че сканирането на плода в древноегипетската мумия е показало наличието на "минерализиран череп". Именно той се развива по-бързо от всички останали кости в тялото на нероденото дете. На снимката се виждат и крайниците на плода, но те са останали като суха тъкан, тъй като не са имали време да се вкостят.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕСТАНА ЯСНО

    20 5 Отговор
    Кога ще роди

    Коментиран от #3

  • 2 Да попитам

    22 24 Отговор
    Това на баба Лили Иванова ли е детето . Щото знам ,че е пяла на фараоните .
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "НЕСТАНА ЯСНО":

    Кой?
  • 4 Мумията се завръща

    11 7 Отговор
    Вярно бе, кога ще ражда бременната мумия?

    Коментиран от #7

  • 5 СвръхАз

    6 3 Отговор
    Кал кога?! На Марта у сряда... Не останало.. Има-няма 2 месеца
  • 6 ВАНГЕЛИЯ КОМШИЙКА НА ВАНГЕЛИС

    9 9 Отговор
    ТОВА БЕБЕ КЕ БЪДЕ ЦАРОТ НА РУСИЯНИТЕ☝
  • 7 Истина е

    10 14 Отговор

    До коментар #4 от "Мумията се завръща":

    Лили Иванова ще ражда ,събира пари . Защото дамските и превръзки са скъпи . Със брюкселска дантела са .
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор
    копи-пейст: "...........мумия на 2000 години (СНИМКИ)"
    ------------------------------------------------
    Няма древноегипетска мумия през 21 година от Рождение Христово...
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    ДАНО СЕ ОПРАВИ ДЕТЕТО НА НИКОЙ ДА НЕ МУ СЕ СЛУЧВА
  • 10 Ало, мисирките, глупости

    9 0 Отговор
    пишете. Натронът не е аналог на содата, а си Е сода.
  • 11 ТЕБЕНАГЪЗОС

    3 0 Отговор
    кой е таткото ?