Last news in Fakti

14 Януари, 2022 08:50 16 979 2

Хиляди празнуват имен ден днес

  • св. нина-
  • имен ден

Църквата отдава почит на св. Нина

Хиляди празнуват имен ден днес - 1
Снимкa: Shutterstock

Нина е известна в историята като просветителка на Грузия. Тя произлиза от много заможен християнски род. Когато разбира за езичеството в Иверия (дн. Грузия), тя веднага тръгва за там и започва да разпространява вярата в Иисус Христос, пише trafficnews.bg. По пътя девойката стига до град Мцхет. Там попада на грандиозно езическо пиршество.

Изведнъж тогава се случва чудо. Езическият идол, който е обект на молитви от страна на местните жители, бива поразен от мълния и всички изпадат в паника. Легендата гласи, че именно Нина е предизвикала това, тъй като се помолила на Бог да спре езическите деяния на тези грешници.

Случилото се кара Нина да остане в дн. Грузия и да продължи живота си там. Основната ѝ дейност е свързана с християнски проповеди и народна медицина. Смята се, че Света Богородица е подтикнала Нина да отиде в Грузия и да просвети населението там. След смъртта ѝ, православието започва да я почита като светица и именно затова днес – 14 януари, отбелязваме велик християнски ден, когато Света Нина се връща при Господ.

Имен ден честват родените с името Нина, Нино, Калчо, Адам.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    9 3 Отговор
    А АХМЕТ ИСМАИЛОВ АХМЕДОВ,ПРЕКРЪСТИЛ СЕ НА 35 ГОДИНИ НА АХМЕД ДЕМИР ДОГАН , ДНЕС ПРАЗНУВА БАНГО ВАСИЛ
  • 2 юначен страх

    2 3 Отговор
    А свети Бойко кога е ?