Last news in Fakti

17 Януари, 2022 18:26 4 753 17

Клаудия Шифър тъгува по свободата на 90-те

  • клаудия шифър-
  • модел-
  • супермодел-
  • 90-те години-
  • изложба-
  • свобода-
  • фотокнига

Супермоделът празнува пускането на нейна фотокнига на тема 90-те години

Клаудия Шифър тъгува по свободата на 90-те - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Клаудия Шифър твърди, че 90-те години са били "вълнуващо десетилетие” заради свободата да се експериментира.

"Появиха се млади дизайнери, фотографи, стилисти и арт директори, както и фризьори и гримьори, които промениха из основи начина, по който гледаме на модата и дизайна. Имаше невероятно сливане на области от модата, музиката, изкуството и развлеченията и това направи епохата динамична, готина и вълнуваща, защото невъзможното стана възможно”, споделя 51-годишната звезда пред PENTA по случай пускането на нейната фотокнига „Captive! Модна фотография от 90-те години", която е свързана с изложбата в Дюселдорфския музей „Кунстпаласт“, чийто куратор е самата тя..

A post shared by Claudia Schiffer (@claudiaschiffer)

"Бумът беше подхранван от глобалния „апетит за мода” и от широкия спектър от медии - от MTV до модните списания, включително Vogue и Harper's Bazaar, и новата гвардия от заглавия за стил като The Face, Self Service, i-D и V Magazine. 90-те години на миналия век дадоха път на раждането на супермодела, но също така и на суперзвездата дизайнер, стилист и фотограф. И модата стана новаторска, експериментална: носенето на сако Chanel с винтидж дънки, рокли и кецове на Alaia по тялото, гръндж на Marc Jacobs ' или костюм на Helmut Lang - това беше вълнуваща комбинация от високо и ниско, която беше индивидуална, забавна и готина. Това наистина резонира сега, когато толкова много млади творци си сътрудничат и правят неща заедно, изграждайки ги от нулата", казва известната манекенка в интервюто.

"Не съм привърженик на носталгията, тъй като тя може да ти попречи да продължиш напред. Бих искала да бъда най-доброто от себе си на всяка възраст, а това означава и да продължа да поемам рискове", споделя още моделът.

51-годишният супермодел се оплака от промените в индустрията – като например начина, по който дигиталните медии изпреварват много печатни издания и сподели, че модната фотография никога не е била „правена, за да се консумира незабавно чрез социалните мрежи“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДаАнглоСакс

    31 0 Отговор
    Да англосаксонците почната с шепи да грабят от гърба на източния блок (през 90-те) и затова им беше готино, после като отграднаха всичко, вече не им е интересно и пишат книги как искат пак да грабят като през 90-те

    Коментиран от #2

  • 2 Texas

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДаАнглоСакс":

    каката е германка,но за другото си е така.

    Коментиран от #4

  • 3 Един

    50 0 Отговор
    Вярно е ! Всички , които са живели през осемдесетте , и деветдесетте години , са късметлии , които видяха какво значи да живееш в прекрасни времена ! И винаги ще съжаляват , че това никога няма да се повтори !

    Коментиран от #5

  • 4 И в Германия

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Texas":

    има сакси. Не си ли чувал за Саксония?

    Коментиран от #9

  • 5 Няма да

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    се повтори само ако хората го допуснат. А банкерите и полЮтиците не спадат към тях.
  • 6 Дон Санчо

    20 0 Отговор
    Тогава бяхте,две със Синди.Само
    Вас канеха.Кръстосвахте целия
    свят.Е ,парите бяха по малко,но за
    времето,бяхте кралиците на модата.
    Канеха ви ,в елитни партита.Разви се
    тази мода,щото комплексари искаха
    да имат жени ,за хубави моменти.

    Коментиран от #8

  • 7 Госあ

    10 11 Отговор
    Тъпанарите от 90те доведоха до разврата и краха в началото на века.
  • 8 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дон Санчо":

    Клаудия и Синди са супермоделите на векът. Ненадминати!

    Коментиран от #12

  • 9 Texas

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "И в Германия":

    само съвпадение на имена,,саксите в англия са викинги.
  • 10 TOP MODEL E

    10 0 Отговор
    Аз пък, още тъгувам за нея.
  • 11 гост

    11 0 Отговор
    Най добрите години, велико беше.
  • 12 Госあ

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Мила Йовович е по хубава и от двете.

    Коментиран от #14

  • 13 И аз тъгувам

    6 1 Отговор
    И аз бях милионер тогава,заведенията бяха пълни и купона на макс,а някои казват,че по времето на Костов било зле.Явно не са били в България.
  • 14 И да...и не

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Въпрос на вкус, казало кучето и се облизало под опашката...
  • 15 Аут.

    10 1 Отговор
    Добре си поживяхте докато ограбвахте соцлагера. Безкраен купон.
  • 16 Лошника

    2 0 Отговор
    Така е през 90те Господ не ходеше по земята той се търкаляше ухилен по нея. Купон безкрай ..в БГ нямаше СПИН Винетки Гражданска и прочее глупотевини. Данъците ги плащаш ако искаш. Глобите пък въобще не ги брояхме.Милиционерите и държавните служители бяха тихи мушмуроци. Само митничарите бяха тарикати. Страшното беше бойща стрелби и рекет. Пълна анархия. Но партито беше адско. Без дрога фотошоп и интернет величия. Трябваше да имаш топки. Кинти имаше за всичко а жените не искаха апартамент и автомобил за да доведат приятелка за тройка. Лошото беше че си мислихме че ще става все по хубаво. А хубавото беше че бяхме млади и диви. Млад човек няма как да го разбере.
  • 17 Ела

    0 1 Отговор
    Винаги съм се чудила как е станала известна с това така типично немско, ужасно грозно и уродливо лице. Но да, 90те бяха тъмно петно в историята на модата и естетиката - уроди като този, са ходещото доказателство