Last news in Fakti

19 Януари, 2022 12:45 6 730 11

6 тайни за дълголетието на японците

  • тайна-
  • дълголетие-
  • япония-
  • синя зона

В японския речник няма дума за „пенсиониране"

6 тайни за дълголетието на японците - 1
Снимка: Shutterstock

Проведено в Япония скорошно изследване търси причините за дълголетието на най-старите японци. Установени са шест причини, съобщава Zoom.mk.

Районът на Окинава се нарича "синя зона" - където хората живеят много дълго време. Животът до 100 години на този остров е два пъти по-често срещан, отколкото в другите части на Япония.

Първата тайна за това е очаквана - здравословното хранене. Д-р Брадли Уилкокс, част от изследователския екип, посочва, че храненето им е предимно на растителна основа. Както той каза, те изяждат до килограм зеленчуци, плодове и варива на ден. Освен това жителите на Окинава практикуват това, което се нарича "хара хачи бу" - ядат, докато само 80 процента от глада са задоволени.

Според д-р Уилкокс почти всеки има положително отношение към живота и това, което наричат „икигай“ – японски термин за чувство за цел. Това означава, че 102-годишен, например, намира целта си в грижите за своите бикове. Някои намират цел в семейството или религията.

Да останеш умствено активен е третата причина за дългия живот на японците. В техния речник няма дума за „пенсиониране“, подчертава д-р Уилкокс, напомняйки, че това има положителен ефект върху цялостното им здраве.

Социализирането е четвъртата причина. Гражданите на тази част на Япония имат големи семейства и поддържат силни социални връзки. Общуването е често, особено на чай.

Честият размисъл върху установените взаимоотношения с хората е петата причина, а шестата е изразената духовност. Духовността се предава през поколенията сред хората на Окинава.

Други т. нар. „сини зони“ в света са град Нуоро в Сардиния (Италия), гръцката Икария и Лома Линда, Калифорния, САЩ. Във всички тези части на света хората имат силни семейни връзки; хранене, базирано на зеленчуци и плодове; и здравословен и активен живот.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    6 8 Отговор
    Както казва Мусаши, единствената цел на простолюдието е да мисли за собственото си облагодетелстване и низши потребности.
  • 2 Фен

    8 2 Отговор
    Какви тайни са това - за тях пишат още от миналия век...
  • 3 devil

    9 3 Отговор
    Тайната е КИМЧИ кисело зеле
  • 4 Пич

    18 3 Отговор
    Тайната е само една !!! Японките не ядосват мъжете си !!!
  • 5 Грульо

    16 5 Отговор
    Тайната е, че живеят на по-бавни обороти. Колкото повече бачка една машина при екстремни условия, толкоз по-бързо се разваля. Преяждането също е натоварваща работа. :D A за стреса да не говорим.

    Коментиран от #11

  • 6 Емил Боев

    3 5 Отговор
    След ядрените взривове над Хирошима и Нагасаки много хора измират. За останалите живи твари йонизационното лъчение действа ползотворно, както на микробите? Комиците имат израз "Това не е ясно"? Радиацията е ефективна в ниски дози за убиване на ракови клетки?

    Коментиран от #9

  • 7 волан

    6 2 Отговор
    В японския и в другите източни езици,дори и във виет намския нямат псувни. Ако искат да те обидят,което е крайно невъзпитано за тях,могат да ти кажат:Ти лош човек!
  • 8 Ерец

    2 1 Отговор
    Е как да няма в японската реч “ пенсиониране “ !? 定年退職 (тейнентайшоку) - напускане на работа след достигане на определената възраст . При повечето фирми е над 60 години ,но по желание може и над 65 г ако фирмата има нужда от дадения кадър и му поднови трудовия договор.Съответства на англ. RETIREMENT. Между другото възрастните хора на о. Окинава ядат много свинско месо варено в соев сос на слаб огън 6-8 часа !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Aйша

    0 2 Отговор
    Знаех си (и Питин го каза ),колония сме на Македония Северная !
    По тамата : Ядернаня у Хиришима и На г.заки , цунами , ... .
  • 11 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Грульо":

    Мисля че Япония е единствената страна, където работата съвпада с удоволствието и никой не се срамува от това, което работи. За бавните обороти е истина, можеш да работиш когато си поискаш. Но трябва да има резултати.