Необходими продукти:
250 г ориз за суши
4 листа водорасли нори
3 с.л. оризов оцет
2 с.л. захар
1 с.л. мирин
1 ч.л. сол
1 краставица
4 с.л. сусам
Начин на приготвяне:
Оризът се измива много старателно, докато водата, под която тече, стане прозрачна. След това се залива със студена вода в пропорцията, указана на опаковката. Поставя се на котлона да ври. Щом на повърхността му се образуват тунелчета, огънят се намалява и оризът се оставя за още 5-10 минути да поври, като се покрива с капак.
След като оризът се свари, капакът на съда се отстранява и вместо него се поставя хавлиена кърпа. Оризът се оставя да се охлади. През това време се приготвя сосът за ориза. За целта се смесват оризовият оцет, захарта, миринът и сола. Бъркат се, докато захарта се разтвори.
С тази смес се залива оризът и се разбърква старателно с шпатула. Върху бамбукова рогозка се разстилат листата от водорасли нори, като те се поставят с лъскавата страна надолу. Върху тях с мокри ръце се разпределя оризът, като е важно да се оставя по 1 см разстояние до края на водораслите.
В центъра се поставят пръчици свежа краставица и се поръсва сусам. След това сушито се навива старателно и стегнато с помощта на рогозката. Нарязва се с остър нож и се сервира със соев сос, уасаби и джинджифил, пише trafficnews.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 То, че е лесно,
Коментиран от #6
10:11 06.02.2022
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 стига бе
10:19 06.02.2022
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Rock
До коментар #2 от "То, че е лесно,":
Разбира се. Ние сме закърмени с водорасли нори и мирин...Това е и нашето детство- малко изпържени водорасли върху циганската баница и литър мирин беше ежедневие... Сега сме на панирани бели трюфели- нарезани на едро и опечени с люти чушлета...10:34 06.02.2022
7 4483
До коментар #5 от "Венелина":
Коментарът ме разсмя , но е 6+ !10:39 06.02.2022
8 Ти да видиш...
10:43 06.02.2022
9 Този коментар е премахнат от модератор.