Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 08:45 12 217 12

Откриха тайния град на тамплиерите

  • тамплиери-
  • рицари-
  • град

В подземните тунели са живеели обвинените в ерес рицари

Откриха тайния град на тамплиерите - 1
Снимкa: Shutterstock

Повече от 8 километра подземни тунели, в които са се крили рицарите тамплиери, са открити под малкия италиански град Осимо, съобщава BBC, цитирани от novini.bg.

Тунелите са издълбани в меката скала и са украсени с християнски и езически символи. Предполага се, че в тях дълги години тайно са живеели обвинените в ерес рицари. Става въпрос за времето след печалната дата 13 октомври 1307 г., когато започват арестите срещу членовете на ордена. Лабиринтът от тунели е като град под града.

Стените са украсени с християнски и езически изображения. На една от тях е показан Хермес.

Тамплиерите са били гностици и са почитали другите култури, припомнят учените.

Рицарите се настаняват в градчето Осимо през 1160 година. Там притежават над 4000 декара земя и резиденция, която наричат „Domus” /Дом/ - място, където братята отсядат. Наблизо е пристанището Брундизи, откъдето са тръгвали корабите за Светите земи, припомня "Марица".

Над входа на подземния тамплиерски град има католическа църква. На фасадата ѝ се наблюдават много тамплиерски мотиви. Предполага се, че този храм е принадлежал на ордена, преди той да бъде забранен от папата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    55 0 Отговор
    Всъщност , винаги са се интересували , от огромните богатства на темплиерите , и многото тайнствени реликви ! Това търсят и досега , но безуспешно !
  • 2 Обесен Язовец

    67 6 Отговор
    Под Столицата София ги е страх да кажат, какво има? На Витоша за Тракииския подземен музей ни дума. Подземния огромен тунел под Морените също! За тайните на Живата Вода и Боснек тишина. В Пловдив същата работа. Територията е безценна. Проблема е населението и. Скоро този проблем ще бъде решен с любезното съдействие на евроатлантиците и биологичната лаборатория на пентагона във ВМИ.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 цербер

    40 1 Отговор
    пристанището Брундизи....БРИНДИЗИ Е. Брѝндизи е град с многовековна история и община, разположен в днешна Южна Италия. Има голямо икономическо значение, тъй като има пристанище на Адриатическо море, което още по римско време се използва за морска търговия с Гърция и Ориента
  • 4 ДОКО

    24 2 Отговор
    АЗ ПЪК СИ МИСЛЕХ ЧЕ ТАЙНОТО ГРАД Е КВАРТАЛА БАНКЯ КЪДЕТО НЕ СЕ УКРИВАТ БАНДИТИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ..ХАПВАТ ПИЙВАТ И ДЯЛКАТ КИНТИТЕ..МАНЕ КАК СЪМ СЕ ЗАБЛУДИЛ..
  • 5 Пич

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Обесен Язовец":

    Напълно сте прав ! Имам доста познания по темата , но е обширна , за да я коментираме тука ! Ние ( в света , не само в България ) , изучаваме конюнктурна история ! Така наречените специалисти по " замитане. " , са експертите по " Библейска археология " , които първи поемат новооткрити места , изземват и засекретяват особените артефакти , и напасват другото според общоприетото ! Това е културният вариант ! Сетете се , че навремето , носителите на познанието са горяли на кладата !

    Коментиран от #8

  • 6 Бай Ху (By Who)

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "Обесен Язовец":

    Така е господине, в Пловдив в стария град едно време имаше един уникален ресторант дълбоко под земята в една огромна пещера. Беше цял комплекс, Ритора май се казваше. После го приватизираха и край. Олигарсите откраднаха всичко.

    Коментиран от #12

  • 7 Историята

    3 0 Отговор
    Цените на едро не ни интересуват, защото в магазините ги купуваме още по-скъпи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тра-ла-ла

    9 1 Отговор
    Едно апартаментче за видния тамплиер Мутафчийски, ще има ли??? 😂😂😂
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 болен мозък

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Ху (By Who)":

    Пич, ресторанта за който говориш, не беше един, а поне 2 и бяха не в пещери, а в бомбоубежища в тепетата. Просто през 90-те общината ги беше дала под наем, после законодателни ппомени изискванията на ХЕИ ги затвориха. Но бомбоубежищата още си ги има.