9 Февруари, 2022 15:15 3 886 13

13 причини да се откажете от газираните напитки

  • газирани напитки-
  • вредни за здравето-
  • захар-
  • безалкохолни напитки

Оцветителите в безалкохолните напитки са свързани с появата на рак

13 причини да се откажете от газираните напитки - 1
Снимка: Shutterstock

Многобройни проучвания показват отрицателните последици, които пиенето на газирани напитки има върху здравето ни.

1. Консумацията на безалкохолни напитки може да доведе до понижаване на бъбречната функция. В проучване на Harvard Medical School, учените открили, че консумацията на диетична кола е свързана с два пъти по-голям риск от намалена функция на бъбреците, пише iwoman.bg.

2. Високите нива на захар натоварват панкреаса и той не може да се справи с нуждата на организма от инсулин. Пиенето на една или две газирани напитки на ден увеличава риска от диабет тип 2 с 25%.

3. Кутийките на безалкохолните напитки са облицовани с бисфенол А (BPA), вещество, свързано с редица заболявания - от сърдечно-съдови заболявания до затлъстяване и репродуктивни проблеми.

4. Газираните напитки ни дехидратират. Кофеинът е диуретик. Когато клетките на организма са дехидратирани, те изпитват затруднения при абсорбирането на хранителни вещества.

5. Оцветителите в безалкохолните напитки са свързани с появата на рак. Изкуственото оцветяване в ръждиво кафяво е химичен процес, а не просто карамелизирана захар. То се получава от взаимодействие на захари с амоняк и сулфити под високо налягане и температура. Тези химични реакции водят до образуването на 2-метилимидазол (2-MI) и 4 метилимидазол (4-MI), които причиняват рак на белия и черния дроб или рак на щитовидната жлеза или левкемия у лабораторни мишки и плъхове.

6. Газираните напитки са с високо съдържание на калории. В 500 мл Кока Кола се съдържа 17 супени лъжици захар и 240 калории - калории, лишени от всякаква хранителна стойност. За да изгори тези калории, човек трябва да ходи поне час пеша.

7. Кофеинът в газираните напитки блокира усвояването на магнезий. Магнезият е от съществено значение за извършването на повече от 325 ензимни реакции в организма. Той също играе важна роля за процеса на детоксикация на организма.

8. Консумацията на газирани напитки увеличава риска от затлъстяване при децата. Всяка изпита чаша газирана напитка увеличава вероятността от затлъстяване с около 60%.

9. Консумацията на газирани напитки увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания при мъжете с 20%.

10. Киселината в безалкохолните напитки износва зъбния емайл.

11. Газираните напитки съдържат изкуствени подсладители. Изкуствените захари са свързани с причиняването на множество заболявания, включително рак.

12. Консумацията на газирани напитки е свързана с появата на астма. Проучване в Австралия, показва, че голяма част от тийнейджърите, които редовно консумират безалкохолни напитки, развиват астма.

13. Диетичните безалкохолни напитки не ни помагат да отслабнем . Проучване на Университета в Тексас установява, че колкото повече диетична Кола/сода пие човек, толкова по-голям е рискът от наднормено тегло. Консумирането на две или повече кенчета на ден увеличава талията с 500%, в сравнение с хората, които не пият.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Газиран

    12 1 Отговор
    Газирахте ме вече! Кои газирани напитки да откажа? Газираната вода, бирата, подсладените със захар, глюкозо-фруктозен сироп, стевия, ксилитол, или тези с изкуствени подсладители?
  • 2 свидетел

    8 0 Отговор
    Газираните напитки са с високо съдържание на калории. В 500 мл Кока Кола се съдържа 17 супени лъжици захар и 240 калории - калории, лишени от всякаква хранителна стойност. За да изгори тези калории, човек трябва да ходи поне час пеша. - ТОВА Е ПЪЛЕН АБСУРД !!!
  • 3 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    6 3 Отговор
    Ас не пия такива неща. Преди време пиех алкохолни напитки но често се напивах и сега съпругата ми не ми посволява да пия и капка алкохол. Но не обичам газирани напитки затова си пия главно бузичка с тулумбичките и всичко е супер.

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Шугър

    14 0 Отговор
    Къде видяхте захар в газираните напитки като ги правят с подсладител. Преписват и повтаряте като папагали, помислете малко.
  • 5 Да Не

    8 0 Отговор
    А защо не ги забранят, питам? Някой има интерес!?
  • 6 Display

    6 0 Отговор
    Вие разгазирана бира пили ли сте ?????
  • 7 Чук и Гек

    7 0 Отговор
    В крайна сметка със захар ли са или с подсладители - виж проблем №6 и №11!? Защо допускате да се произвеждат изобщо! Те по вредни от самия алкохол!
  • 8 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

    Бозата не бузичката разликата е голяма , но няма кой да види. А от бозата се пълнее.
  • 9 🐏🐏🐏🐏🐏🐏

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

    А чалга пускаш ли си заедно бузичката и толумбите ,че без нея не е сладко . Чалга ,Боза , Тулумби, все турски неща като сериалите който гледаш.

    Коментиран от #11

  • 10 1234

    6 0 Отговор
    Абе вие в час ли сте? Как можете да напишете, че в половин литър кола има 17 супени лъжици захар? То бива ама чак пък толкова. В 1 литър кола има 110 грама захар. Сигурно според автора 34 супени лъжици захар се равняват на 110 грама.
  • 11 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "🐏🐏🐏🐏🐏🐏":

    Не се казва чалга а поп фолк музика господине. Когато съм на слаткарница няма как да слушам но винаги си пея. Дори една забавна случка ще ви раскажа: Веднъж си стоим в слаткарницата с моята съпруга, говорим си за романтични сериали и си пеем любими песни. И в същият момент когато сервитйора идва да пита какво ще поръчаме ние си пеем вечната класика Мой джабале, Лулас, мале джиджигаз. Лулас, мале сомангерас. Лимонада-нада! Оранджада на на на. И сервитйора си помисли че искаме лимонада и оранжада защото не знаеше че просто си пеем класиката "Доко Доко" ха ха ха. Много се смяхме после ха ха ха.
  • 12 Уж експерт

    0 0 Отговор
    То поне захар да имаше, румънска, молдовска и руска кола(поне тези съм опитвал) са със захар, само кенчета разбира се. Вкуса е друг. Пепсито винаги е било със захар. Това е в случай, че се консумират газирани напитки. Не носят нищо друго освен първично задоволство, все пак с тези реклами психиката е подготвена и така кервана си върви ние си лаем и всичко е точно.
  • 13 даадаада

    2 0 Отговор
    Пийте COCA-COLA враг на алкохола но по 250мл. с обяда иначе .. е вредно всичко над нормалното а ако е много тозирано 1 щипка содабикарбонат и готово,разгадирва се идеално и безвредно , друго си е като се оригнеш след ядене мощно и звучно но ако си сам в къщи !!! Иначе само минералната вода е най добре но омръзва малко а както ни гласят есва ли ще живеем с орлите така че правете си кефа че да не дойдат ,,нашите,, освободители като за последно този път и чао на всички благини.