Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 16:30 6 204 2

Откриха кораба на капитан Кук

  • капитан кук-
  • кораб-
  • индевър-
  • останки-
  • откритие

Tова сложи край на една от най-големите морски загадки

Откриха кораба на капитан Кук  - 1
Снимка: shutterstock

Екип от австралийски археолози твърди, че са идентифицирали останките от кораба на капитан Джеймс Кук „Индевър“ край щата Роуд Айлънд, предаде в. „Таймс“.

Tова сложи край на една от най-големите морски загадки.

Останки

Кевин Сампшън, директор на Австралийския национален морски музей, оповести, че останките от потъналия кораб са били окончателно идентифицирани след 22 години изследвания. Учените проучвали останки от няколко корабокрушения в район с площ около 4 кв. км край пристанището Нюпорт. Смята се, че там по време на Американската революция е бил потопен "Индевър".

Преди това Кук плава с него в южната част на Тихия океан и акостира на източното крайбрежие на Австралия през 1770 г. „Доволен съм, че това е вечното жилище на един от най-значимите и спорни плавателни съдове в австралийската морска история", заяви Сампшън на пресконференция в Сидни заедно с австралийския министър на културата Пол Флечър.

Едно от четирите намерени оръдия.

Спор

Само няколко часа по-късно обаче това съобщение бе оспорено от американски морски археолози. Изпълнителният директор на "Морски археологически проект Роуд Айлънд" (RIMAP) д-р Кати Абас разпространи изявление, в което се посочва, че нейният екип има ръководна роля в изследването на пристанище Нюпорт.

"Това, което наблюдаваме на изследваното място на корабокрушението, съвпада с очакванията да е "Индевър", но липсват безспорни данни, които да докажат, че това са останките на легендарния плавателен съд", се казва в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чарлз Клерк

    3 0 Отговор
    Да, ама - не! Като прочетеш новината излиза, че не са го намерили.
  • 2 гошо

    2 0 Отговор
    а установили ли са почему аборигены съели кука?