Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 15:45 3 354 34

Руснак подаде жалба срещу Nike за расова дискриминация

  • nike-
  • жалба-
  • расова дискриминация-
  • руснак-
  • уебсайт

Според жалбоподателя подобна политика на компанията е „налагане на западни ценности и стереотипи, които са чужди на европейската култура като цяло и на славянската култура в частност“

Руснак подаде молба до Следствения комитет на Русия с искане да провери американската компания Nike за расова дискриминация. Това съобщи самият жалбоподател Евгений Смирнов пред РИА Новости.

В заявлението си мъжът посочва, че на уебсайта на Nike почти всички представени модели са от негроидната и монголоидната раса. Според Смирнов обаче по-голямата част от руските граждани са от европеидната раса.

Мъжът, по собствените му думи, се опитал да реши този проблем със службата за поддръжка на клиентите на компанията, включително да предложи „безплатна помощ при избора на модели за премахване на расовия дисбаланс“, но получил отказ. Също така не му обяснили на какви принципи се избират моделите за руския сайт.

Според жалбоподателя подобна политика на компанията е „налагане на западни ценности и стереотипи, които са чужди на европейската култура като цяло и на славянската култура в частност“.

„Нежеланието да се премахне расовият дисбаланс и да се изслуша мнението на представител на расата, която представлява мнозинството от населението на страната, е пряк факт на дискриминация и неуважение към населението на страната“, казва Смирнов. Жалбата му се основава на чл. 136 от Наказателния кодекс за "Нарушение на равенството на правата и свободите на човека и гражданина" и е приета от Следствения комитет на 10 февруари.

РИА Новости изпрати запитване до европейската пресслужба на Nike, която се занимава с връзките с обществеността, включително в Русия, но след повече от два дни отговор все още няма. Към момента агенцията също няма коментар от Следствения комитет.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А така да се

    116 4 Отговор
    чуе и истината !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    103 4 Отговор
    Браво
  • 4 Емил

    44 17 Отговор
    Няма дискриминация - това е целевата група! Със спорт се занимават предимно ниско развити ментално хора и затова арийците липсват! А това, че има и изостанали арийци... - да се замислят, ако могат!
  • 5 Реститутка

    111 4 Отговор
    Прав е човека. И в България е същото. Негри няма. Защо ни ги натрапват по рекламите постоянно?!

    Коментиран от #8, #19, #30

  • 6 Зззз

    63 3 Отговор
    Работата е там ,че него ще го обвинят ,че използва езика на омразата.

    Коментиран от #20

  • 7 Механик

    88 2 Отговор
    Крайно време е да се спре с насаждането на определени раси. Просто, където и да погледнеш, виждаш тъмнокожи и много вероятно третополови.
    Нека всички имат права! Не съм против. Но да подтискат моята раса и да дават приоритет на друга, ми идва повече.
    А ако ми изтриете коментара, занчи е вярно, че белите са дискриминирани дори тук.
  • 8 Зззз

    3 8 Отговор

    До коментар #5 от "Реститутка":

    Ще има ,ще има .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Арийци

    44 4 Отговор
    Браво на нашия брат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истина е

    11 42 Отговор
    Другия път да си вземе руски обувки от бреза Ляпки ,и със валянки. Така няма да обиди руската душа .

    Коментиран от #17

  • 13 Кадир

    27 6 Отговор
    Евала братя!
  • 14 Димов

    37 2 Отговор
    Ами, време беше за ответен удар. На зла круша - зъл прът.
  • 15 айр макс

    4 4 Отговор
    следващия майкъл джордан
  • 16 Gucci x Balenciaga

    6 8 Отговор
    Абе какво става с тези руснаци в последно време големи онлайн сдий де разбрали къде не ,моите уважения имам руски приятели но не се излагат този ми намирисва че търси медийно внимание ще стане за смях!Ако за тези маратонки които са на снимката в статията -"Nike Satan" с кръвни екстракти предизвиква скандал в САЩ.MSCHF и американският рапър Lil Nas се обединяват, създават „обувките на Satan“, персонализирани маратонки с капка кръв във всяка подметка. Само 666 чифта (дяволски номер) се предлагат за продажба на цена от 1018 долара.Що се отнася до капката кръв във всяка подметка ( е червено мастило), тя идва от членове на екипа на MSCHF. Незабавен успех след излизането му, маратонките са разпродадени. От своя страна Nike, която никога не е била информирана за сътрудничеството, съди марката MSCHF за нарушаване на авторски права не виждам къде е расизма. По логиката на пича и аз мога да пусна марка маратонки мой модел със Gucci ама той няма представа и ме съди
  • 17 Gucci x Balenciaga

    5 21 Отговор

    До коментар #12 от "Истина е":

    Статията е подвеждаща Nike не са имали хал хабер за тези маратонки имаше дело за нарушаване на авторски права .Пича или е бил на много водка или руският Интернет е с ограничено търсене или информацията на руски е както в Китай какво каже шефа това се пише дезинформация нещо такова е станало
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 456

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "Реститутка":

    Негри няма,но може да измислят афробългари,а даже и да нямаме може и да ни внесат.Съвременните глобалисти на всичко са способни.Радвайте се,че сме с относително нисък стандарт и не сме привлекателни.
  • 20 kkk

    22 2 Отговор

    До коментар #6 от "Зззз":

    ОбъркАл си се- в Русия Найк ще яде кожения шланг за такова поведение. Примерче от преди 6-9 месеца- руска верига магазини прави реклама показвайки семейство лесбийки с 2 "дъщери" и т.н. Рекламата не просто беше свалена, а търговеца беше глобен щото развращавал младите (под 18г) и т.н. Хората си имат много хубав закон за защита от всякакви ЛГБТ пропаганди и срещу дискриминация, но това е едната страна- търговеца с лесбийската реклама се видя в чудо щото хората му обявиха бойкот и "случайно" приходите му рязко паднаха с 30+%...

    Та така- или Найк много бързо ще си оправи сайта, или ще яде кожения.

    Коментиран от #22

  • 21 kkk

    21 5 Отговор

    До коментар #9 от "Герги":

    Дори и не осмисляш нещата, нали? Никой не се оплаква от стоката, а от начина на рекламиране на тази стока. Добре дошъл си да те запозная с поне 200 човека с доходи позволяващи им всяка година да бъдат по 2 месеца с яхта из океаните на разходка и всички тези богати хора твърдо отказват да ползват айфон заради липсата на БГ меню. Имаш принцип- отстояваш го и толкова. Човекът явно е против да му пробутват в рекламите тип хора който не среща по улиците и е подал жалба. И да, може и той и много други да спрат да си купуват Найк- глобално бълха ги ухапала, но локално много мениджъри ще останат без премии...

    Коментиран от #23, #26

  • 22 Ами да оставят на пазара само

    7 8 Отговор

    До коментар #20 от "kkk":

    Руски стоки 😁що се избиват за смартфони, западна мода ,парфюмерия. Ги зазида краля им в Русия да не напускат държавата и са добре насила ли им вадят парите от джоба и почивки в Египет при египетски ергени си обикалят красива та родина
  • 23 монгъл

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "kkk":

    пак си се надишал с бронз
  • 24 е това е типичен

    5 9 Отговор
    рушляк.просто както обикновенно не се е къпал
  • 25 Aлфа Вълкът

    13 3 Отговор
    Един руснак с акъл, с техните камъни по тяхната глава!
    Ако има петиция срещу найк ще я подпиша с удоволствие! В 21век нещата стават по 2 начина, или отиваш с калашника където трябва или реване до небето!
  • 26 Герги

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "kkk":

    Не друже,просто е решил да се направи на интересен,белким получи потупване по рамото...това е истината...89год.бях в Москва.На един подлез руснака искаше да му продам дънки с яке и маратонките ми.И му казвам...гол ли да ходя...Предложи ми да ми купи панталони и обувки...много зле бяха откъм тези неща...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Жоро ларжа

    0 2 Отговор
    Аз си купувам маратонки,,Айсберг,, за 500 €.
  • 29 Асен

    7 2 Отговор
    Напълно подкрепям каузата. Натрапването на негроидите и циганите поражда усещане за дискриминация и расов дисбаланс. Започва да се създава едно такова усещане, че бе бялата раса създаде Балканската, Европейската ,а и Американската цивилизации, а го направиха като цяло простите и неуки бегроуди. Това,че същите се размножават най-много и според статистика след 100 г всеки 3ще е чернокож само и единствено трябва да ни тревожи и мотивира да променим това, а бе да го стимулираме. Смесването на расите като цяло беше грешка която рано или късно трябва да се реши, а бе да се стимулира. Трябва да дойде време в което расите да бъдат разделени отново и всяка да бъде върната по местата си за да може нормалното съществуване на човешкият вид да продължи. И това може да бъде направено, нужна е воля и постоянство в такава политика у до 29 г. тя ще окаже изключително ползотворен ефект!

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 30 Асен

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Реститутка":

    Натрапват ни ги за да ни подготвят предварително за тях. Тоест като (ако) започнат да прииждат насам ние един вид вече да сме свикнали с гледката. И да ги приемем без да се съпротивляваме.
  • 31 не е верно

    3 4 Отговор
    По голямата част от русначетата са Чингисхановци
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Gucci x Balenciaga

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Асен":

    Не знам защо ме изтриха ?Руснака ще бъде съден маратонките не са НАЙК,
    На снимката е Lil Nas X и се е снимал рекламно лице идеята е негова
    Lil Nas X et MSCHF правят тези маратонки без знанието на НАЙК и бяха съдени .Така че сещаш се какво следва руския човек ще съди Lil Nas X защо си е направил снимка на себе си и става весело познай кой ще спечели?
  • 34 Gucci x Balenciaga

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "Асен":

    Все едно да съдиш всички черни певци например защо се снимат в клиповете си обложката на диск ?Да извикат руснаците да позират вместо певеца а усещаш ли намека