Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 10:05 3 623 2

Рецепта на деня: Пиле табака с хрупкава коричка

  • пиле-
  • табака-
  • коричка-
  • висоцки-
  • какво да сготвя

По рецепта на Владимир Висоцки

Рецепта на деня: Пиле табака с хрупкава коричка - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 пиле
  • 6-7 скилидки чесън
  • 10 гр. сол
  • 1 супена лъжица оцет 9%
  • 300 мл. вода
  • краве масло
  • сметана
  • 20 гр. черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:

Обелете чесъна и го настържете на ситно ренде. В хаванче счукайте черния пипер със солта и ги добавете към чесъна. И сега идва най-интересното - от съставките оформете малко топче.

Измийте пилето и го разрежете откъм гърдите. Изчистете всичко ненужно. Отстранете излишната влага с кухненска хартия.

Сложете пилето върху дъска и леко го ударете с юмрук на няколко места. След това сложете месото в удобен съд и го натрийте добре с топчето от чесън, сол и черен пипер от всички страни.

Смесете водата с оцета и залейте пилето. Оставете месото да се маринова за час-два.

След като времето изтече, сложете пилето в тиган с масло и пържете по 15 минути от всяка страна. Отгоре се поставя капак с диаметър, по-малък от диаметъра на тигана, и се притиска с тежест (например съд с вода).

Когато месото стане готово на 90%, го намажете със сметана и отново сложете да се пържи в тигана по 3 минути от всяка страна, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е супер

    1 0 Отговор
    Такова пиле ядох миналата година в Тюмен-незнам дали беше правено по тази рецепта-но беше супер.Още си го помня.

    Коментиран от #2

  • 2 Механик

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Това е супер":

    Тоя начин на приготвяне на пиле идва от Кавказ. Прввилната дума е "таПака" и означава самият уред/тиган за приготвянето на това ястие. Този "уред" представлява нещо като тиган с дебело дъно (това е много важно) и отлят от чугун. Към тоя съд има и капак, който е с по-малък диаметър и е доста масивен за да може да притиска пилето. В някои случаи капакът може да се притиска допълнително с винт. Идеята е да се съзаде максимален контакт на пилето с тигана.
    Ястието е вкусно, ама със салмонелозни пилета от веригите, няма да стане нищо.
    п.п.
    Пилето след като се разреже през гърдите, се разтваря и просто се притиска с ръце, а с дървено чукче се удря по всички стави. Целта е да се нарушат връзките там, за да не почне да се надига пилето като се пече, както и да стане максимално плоско. Подправките са по избор. Може на края да се намаже със смес от доматено пюре, чесън и каквото ви дойде на ум.