Необходими продукти:
- 1 пиле
- 6-7 скилидки чесън
- 10 гр. сол
- 1 супена лъжица оцет 9%
- 300 мл. вода
- краве масло
- сметана
- 20 гр. черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
Обелете чесъна и го настържете на ситно ренде. В хаванче счукайте черния пипер със солта и ги добавете към чесъна. И сега идва най-интересното - от съставките оформете малко топче.
Измийте пилето и го разрежете откъм гърдите. Изчистете всичко ненужно. Отстранете излишната влага с кухненска хартия.
Сложете пилето върху дъска и леко го ударете с юмрук на няколко места. След това сложете месото в удобен съд и го натрийте добре с топчето от чесън, сол и черен пипер от всички страни.
Смесете водата с оцета и залейте пилето. Оставете месото да се маринова за час-два.
След като времето изтече, сложете пилето в тиган с масло и пържете по 15 минути от всяка страна. Отгоре се поставя капак с диаметър, по-малък от диаметъра на тигана, и се притиска с тежест (например съд с вода).
Когато месото стане готово на 90%, го намажете със сметана и отново сложете да се пържи в тигана по 3 минути от всяка страна, пише jenata.blitz.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Това е супер
Коментиран от #2
10:09 22.02.2022
2 Механик
До коментар #1 от "Това е супер":
Тоя начин на приготвяне на пиле идва от Кавказ. Прввилната дума е "таПака" и означава самият уред/тиган за приготвянето на това ястие. Този "уред" представлява нещо като тиган с дебело дъно (това е много важно) и отлят от чугун. Към тоя съд има и капак, който е с по-малък диаметър и е доста масивен за да може да притиска пилето. В някои случаи капакът може да се притиска допълнително с винт. Идеята е да се съзаде максимален контакт на пилето с тигана.Ястието е вкусно, ама със салмонелозни пилета от веригите, няма да стане нищо.
п.п.
Пилето след като се разреже през гърдите, се разтваря и просто се притиска с ръце, а с дървено чукче се удря по всички стави. Целта е да се нарушат връзките там, за да не почне да се надига пилето като се пече, както и да стане максимално плоско. Подправките са по избор. Може на края да се намаже със смес от доматено пюре, чесън и каквото ви дойде на ум.
10:44 22.02.2022