Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 11:55 3 091 4

С какво да се съобразим, ако искаме куче

  • куче-
  • съобразите-
  • домашен любимец

За да се грижите добре за домашния си любимец, ще е важно не само да съобразите режима си с него, но и да промените някои навици

С какво да се съобразим, ако искаме куче - 1
Снимкa: Shutterstock

Мнозина мечтаят за куче от години и накрая, когато си вземат домашен любимец, започват да съжаляват. Оказва се, че не са готови да поемат подобна отговорност. За да не се получава така, специалистите разкриват с какво да се съобразим, ако искаме куче.

Кучетата са активни животни. Те се нуждаят от ежедневни игри, както и от разходки поне по 30 минути дневно. Някои породи, например енергичните хъскита, се нуждаят от няколко часа активни упражнения всеки ден. В противен случай кучето ще се отегчи, ще започне да скучае, а тогава има опасност да пострадат мебелите и стените у дома.

За повечето кучета по-кратките разходки са достатъчни, но това все пак означава, че ще трябва да ставате по-рано и винаги да се прибирате вечер, дори ако трябва да жертвате най-забавното парти. Някои експерти дори сравняват отглеждането на куче с тренировка и подготовка за отглеждане на бебе. Появата и на двете в живота ви неминуемо водят до промени.

За да се грижите добре за домашния си любимец, ще е важно не само да съобразите режима си с него, но и да промените някои навици. Освен това, ще трябва да се адаптира и пространството у дома, особено докато домашният любимец все още не е научен на най-важните неща. За какво иде реч? Ами например храната няма вече да може просто ей така да се оставя на масата, а торбите за боклук ще се наложи да бъдат съхранявани в кофа с капак. В противен случай може да намерите разхвърляни навсякъде остатъците от храната, както и от боклука. Последното е особено опасно, защото може да доведе дори до отравяне на животното.

Също така, ако вече имате птица, ще трябва да помислите къде да позиционирате клетката така, че кучето да не може да я достигне.

Когато отивате на почивка, ще трябва да се погрижите да оставите на сигурно място домашния любимец, например да помолите приятел или да използвате услугите на кучешките хотели.

Ето и още неща, които трябва да имате предвид.

Месечните ви разходи ще се увеличат

Ако искате чистокръвно куче, е най-добре да потърсите в надежден развъдник, а това не е евтино.

Месечните разходи със сигурност ще се увеличат: домашните любимци се нуждаят от добра храна, нашийници, каишки и играчки. Ако предвиждате и уроци за обучение, това са още допълнителни пари. Между другото, специалистите ни съветват в никакъв случай да не спестяваме от този вид съвети, защото при неправилно възпитание и домашният любимец, и собственикът ще страдат.

Тук е мястото да включим и редовните ваксинации, както и непланираните посещения при ветеринарния лекар. Всички ние, включително и животните, се разболяваме понякога. Ако изобщо не сте готови за подобни неочаквани разходи, може би е по-добре да изчакате с взимането на куче.

С какво да се съобразим, ако искаме куче
Снимкa: Shutterstock

Важно е да се спазват личните граници на животното

Кучетата не се привързват веднага към собственика. Особено като малки, те могат да хапят болезнено през първите месеци. Установено е, че дълбока връзка между стопанина и животното се установява чак след една година от отглеждането. Все пак и всяко животно има свой собствен характер. Невъзможно е да се отгатне като какво ще порасне кученцето – кротко или буйно, спокойно или енергично. Във всеки случай то ще има свои собствени вкусове и нужди и вие просто ще трябва да ги приемете.

Не всички животни обичат да седят в човешкия скут, затова не трябва да насилвате за „гушкане“ вашето куче. То има лични граници, които трябва да спазвате, ако искате да е щастливо. Това, което разбираме като израз на любов, то може да възприеме като опит да му се ограничи движението, а това води до стрес.

В същото време животното вероятно ще избере някой член от семейството на когото ще се подчинява от самото начало. Обикновено тази чест се оказва на този, който дава храната и който най-много се грижи за кучето. И тогава, въпреки че толкова много сте мечтали да имате домашен любимец, ако той не ви „назначи“ за свой шеф, ще трябва да се примирите с поддържаща роля.

Всеки домашен любимец си има свои собствени характеристики

Невъзможно е да се предвиди какъв характер ще има вашият домашен любимец, но все пак различните породи имат свои собствени характеристики - както психологически, така и физиологични и те трябва да бъдат взети предвид. Например, някои породи понасят по-добре „вниманието“ на малки деца, докато други по природа са самотници и не могат да издържат на непрекъснато притискане. Както и някои имат генетична склонност към определени заболявания, а други се нуждаят от задължителна строга диета.

Неправилното обучение може да навреди

Психиката на животните е сложна, така че ако не приемете възпитанието на домашния любимец насериозно, това може да разруши живота и на двама ви. Има много тънкости в обучението, може да прочетете литература за самообразование или да изкарате специални курсове.

С какво да се съобразим, ако искаме куче
Снимкa: Shutterstock

Случва се понякога, поради невежество много собственици да започват да успокояват и галят куче, което се страхува от нещо, като по този начин само засилват нагласата у животното, че то трябва да се страхува.

Ще трябва да планирате следващите 15-20 години

Ако искате да си вземете куче, добавете 15-20 години към сегашната си възраст и ще сте горе-долу на толкова, когато вашият домашен любимец остарее щастливо и спокойно. Знаете ли с точност какво ви предстои през този период? Планирате ли да се преместите да живеете при партньора си? Ами ако той е алергичен? Или ако вече живеете с партньор, кой ще вземе животното в случай на раздяла? Има ли вероятност да отидете да работите в чужбина? Кой ще отглежда тогава кучето, докато вас ви няма? Това са въпроси, над които трябва да се замислите.

Често хората дават животни в приют или ги подаряват на други, защото не са обмислили нещата предварително. Най-разпространеният сценарий е, когато в семейство се ражда дете, а за домашния любимец не остава нито време, нито енергия. Понякога се случва кучето да започне да проявява агресия към детето, а собствениците не са готови да решат проблемите в поведението на животното и предпочитат да намерят нов дом за него. Всичко това може да има ужасни последици.

В крайна сметка не случайно кучето е наречено “най-добрият приятел на човека”. Учат ни на отговорност, социалност и любов. Те са изключително лоялни животни и със сигурност ще направят живота ви по-цветен.

Автор: Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганю обича Азия...

    6 5 Отговор
    Първо да си жена до 30 години, да свикнеш да му казваш на кучето "мамче" е много важно. Също така да има обширни места където да го пускаш на воля, за предпочитане детски площадки и училищни дворове. Най-важното, да го натрапваш на всеки, когато пикае пред входовете на жилищни кооперации и по джантите на автомобилите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    2 2 Отговор
    Най-много трябва да проумеете това, че никой не е длъжен да ви търпи купчинките след кучето, по градинките и тротоарите.