24 Февруари, 2022 08:44 3 209 2

С какво да се съобразим, ако искаме котка

  • котка-
  • съобразите-
  • домашен любимец

Отнасяйте се с котката по правилния начин

С какво да се съобразим, ако искаме котка - 1
Снимкa: Shutterstock

Котките могат да внесат много радост и забавление в къщата, но същевременно отглеждането им е огромна отговорност. Какво трябва да знаете, преди да си вземете такъв домашен любимец? Нека видим съветите на експертите.

Сдобиването с гальовното пухче е лесно. Можете да си купите определена порода, която харесвате, да осиновите животинче от хора, които го подаряват или просто да приберете някое бездомно коте от улицата. По-важното е какво ще правите с него по-късно.

Много хора са сигурни, че е важно незабавно да се покажат на котката кой е шефът в къщата и тя да разбере това веднъж завинаги и да има респект към стопанина си, понякога дори с цената на физическо насилие. Това е напълно погрешно и въобще не трябва да се вслушвате в подобни съвети.

Фелинолозите са единодушни - котката не е куче, тя ловува сама и не се нуждае от дресировка. Няма смисъл да ѝ обяснявате какво е подчинение и контрол, защото просто няма да разбере какво искате от нея. Връзката котка-собственик трябва да е изградена върху взаимна симпатия и чувство за сигурност. Писаната се нуждае от близък човек, който да се грижи за нея, да я храни, да я гали, а тя да мърка от удоволствие. Ето защо, ако използвате насилие, тя вече няма да ви счита за свое близко същество.

Отнасяйте се с котката по правилния начин

Можете да я вземете, но е важно да го направите правилно. В противен случай, вместо мъркане и галене, може да чуете агресивно съскане и да си изпросите няколко драскотини. Не можете да стоите над нея с цялото си тяло или да я галите, като я притискате отпред. На никоя котка няма да ѝ хареса и ако я гледате директно в очите или приближите лицето си до муцуната. Това е възможно едва когато вече сте изградили достатъчно доверие помежду си и тя е напълно свикнала с вас. В самото начало писаната рядко би толерирала подобно отношение, най-вероятно ще ви ухапе или ще избяга.

За да се сближите, първоначално трябва внимателно да я вземете в ръцете и да я погалите в основата на ушите.

Ако тя се опитва да играе с ръката ви или се вкопчва в краката ви, не ѝ позволявайте да го прави, защото може да ви нарани. В този случай може да издадете рязък звук „Пфу“ (котенцата чуват такъв звук от майка си и това им е познато), а след това бързо да махнете ръката си и да и дадете играчка. Ако няма специална играчка, всяко парцалче или кълбо прежда ще свърши работа. Чувайки такъв звук от вас, тя трябва незабавно да спре да се глези. Ако не го направи, значи сте го казали твърде тихо и неубедително. Това действие пренасочва инстинкта за игра на котката от ръката ви към другия предмет. Ако просто забраните на домашния си любимец да играе с ръката ви или крака, това няма да доведе до нищо.

Бъдете готови да се съобразявате с мяукащата котка

Ако не ви оставя на мира, веднага щом прекрачите прага на къщата, това може да е от спецификата на породата ѝ. Например, ориенталските красавици, както и сомалийските, абисинските, тайландските, сфинксовете, бобтейлите и други, се нуждаят от по-близка комуникация с човека. Докато други породи като сибирска, норвежка горска котка са по-самостоятелни.

Не разрешавайте на котката да скача на масата

Тези домашни любимци обичат да скачат нависоко – това е техният естествен инстинкт, те ще пробват да се качат на всяка маса или рафт, защото там могат да намерят много интересни предмети за игра.

С какво да се съобразим, ако искаме котка
Снимкa: Shutterstock

Няма нужда да се карате на любимеца си за това, така или иначе няма да има смисъл. Трябва да подходите хитро и да се постараете да направите така, че масата да предизвика известни негативни усещания у нея. Между другото, това правило работи и по отношение на всякакви други предмети, на които може да иска да се покатери. Какво се има предвид под негативни усещания? Можете да поставите няколко капки етерично масло – този аромат не се харесва никак от тях или да използвате специален спрей за тази цел. В момента на пазара се предлагат достатъчно артикули – подложки, покривала и какво ли още не, които ще ви помогнат да отучите котката да ходи там, където не е желателно.

Осигурете на вашата котка правилната тоалетна кутия

В идеалния случай две. Много собственици се оплакват, че любимците им без причина започнали да правят белята и на други места. В този случай трябва да заведете домашния си любимец на ветеринар, за да изключите някакъв вид заболяване. Ако животното не е болно, тогава трябва да обърнете внимание на кутията на котешката тоалетна. Може би на писаната не ѝ харесва, че стои на видно място или не ѝ допада новия пълнител.

С какво да се съобразим, ако искаме котка
Снимкa: Shutterstock

Ако, след като сте видели „беля“, накажете животното, тогава то ще започне да ги крие от вас, за да не ги видите и да не се разстроите. И кое би било най-подходящото място? Например в килера, в дрехите ви, в леглото – където всичко бързо се попива и нищо не се вижда. За да решите проблема можете да поставите още една допълнителна котешка тоалетна. И не забравяйте да осигурите на животното свободен достъп до нея по всяко време.

Ето и още няколко полезни съвета - тези прости препоръки ще направят живота на вашия домашен любимец, а и вашият по-удобен и безопасен.

  • Винаги отделяйте поне малко внимание.
  • Поставете ѝ необходимите ваксини.
  • Осигурете ѝ качествена тоалетна с добър пълнител.
  • Запасете се с играчки за котки - мишки, топчета, въжета.
  • Осигурете ѝ стълба за точене на ноктите.
  • Не забравяйте за хигиенните процедури - къпете я, срешете козината ѝ – за дългокосместите породи.

И най-вече, обичайте вашето пухче! Тогава и то ще ви отвърне със същото.

Автор: Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брейй

    19 1 Отговор
    Една смислена статия тази сутрин!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.