Необходими продукти
за тестото:
- 350 г брашно
- 300 г вишни (замразени)
- 180 г захар
- 225 г краве масло (меко)
- 5 яйца
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 с. л. какао
- 2 с. л. прясно мляко
за крема:
- 500 мл прясно мляко
- 140 г захар
- 40 г нишесте
- 2 жълтъка
- 180 г краве масло
за глазурата:
- 200 г черен шоколад
- 20 г краве масло
Начин на приготвяне:
За тестото разбийте добре маслото и захарта. Едно по едно добавяйте яйцата, като продължавате да разбивате. Сипете бакпулвера и брашното, и разбъркайте добре. Ако тестото е гъсто, добавете малко прясно мляко.
Смесете част от тестото с какаото, а останалата част (2/3) оставете бяла. Към какаовото тесто налейте прясното мляко, за да не е много гъсто.
Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене, изсипете бялото тесто, върху него – какаовото, заравнете. С лъжица внимателно правете движения, наподобяващи вълни, внимавайте да не се получи мраморен ефект. Поръсете вишните и леко ги притиснете надолу. Изпечете сладкиша до готовност – за 35-40 минути. Охладете го.
За крема кипнете млякото. Смесете нишестето, жълтъците и захарта, налейте част от топлото мляко, за да се темперират. Изсипете ги в горещото мляко и гответе на умерен огън при постоянно бъркане, докато кремът се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.
Разбийте крема с миксер и малко по малко към него добавяйте маслото, трябва да се получи гладък крем. По желание го ароматизирайте с бренди, пише bonapeti.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Чипоноска
17:23 28.02.2022
2 Не разбрах
11:28 05.03.2022