Last news in Fakti

25 Март, 2022 18:57 5 666 7

Известният въпрос за появата на кокошката и яйцето има своя отговор

  • яйце-
  • кокошка-
  • пиле-
  • факти-
  • любопитни факти-
  • поява

8 не толкова познати, но любопитни факта за яйцата

Известният въпрос за появата на кокошката и яйцето има своя отговор - 1
Снимка: Shutterstock

Яйцата са важна част от менюто ни, но знаем ли всичко за тях. Запознайте се с няколко интересни и не толкова известни факта за най-консумираната храна по Великден, пише expert.bg.

1. Яйцето традиционно е езически символ на плодородието (църквата го приема, подобно на коледните елхи), като хората ядат яйца, за да отпразнуват пролетта.

2. Римляните са приготвили първия омлет в историята. Той е бил подсладен с мед. Наричал се "овелеме", което означава яйца и мед.

3. Витамин D е много важен за хората и го получаваме обикновено чрез слънчевата светлина. Има много малко храни, които съдържат витамин D, а яйчните жълтъци са едни от тях.

4. Една от най-важните интерпретации на яйцето е шоколадовото великденско яйце. Първите шоколадови яйца започват да се появяват в Германия и Франция в началото на XIX век.

5. Американците ядат средно по 250 яйца годишно.

6. През 2008 г. изследователи в Канада публикуват отговор на въпроса "Кое е първо – яйцето или кокошката?“ Отговорът е: яйцето. Те са изходили от факта, че динозаврите свиват гнезда и снасят яйца, преди птиците да се появят.

7. Температурата на яйцето, когато е снесено, е около 40 градуса.

8. Преди време яйчните жълтъци имаха лоша репутация поради съдържанието на холестерол. След много изследвания стана ясно, че яденето на яйца не увеличава непременно риска от сърдечно-съдови заболявания и антиоксидантите могат да бъдат полезни.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    8 4 Отговор
    "6. През 2008 г. изследователи в Канада публикуват отговор на въпроса "Кое е първо – яйцето или кокошката?“ Отговорът е: яйцето. Те са изходили от факта, че динозаврите свиват гнезда и снасят яйца, преди птиците да се появят."

    Е да, ама динозавърите са древни кокошки, тъй че пак си остава тоз въпрос.

    Коментиран от #2

  • 2 име

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Отговора отдавна е ясен на всички, учили биология в училище - първо е яйцето, снесено от нещо различно от кокошка. Само в зародиш/ ембрион може да настъпят генетични мутации и от нещо друго да се излюпи кокошка.
  • 3 Един

    5 0 Отговор
    Отговорът е елементарен както казва Тодор Колев в култовия филм "Господин за един ден": разбира се че е яйцето. Защо така мислиш? Ами много просто, тя кокошката отвсякъде може да дойде!
  • 4 Вярващ

    1 2 Отговор
    Отговора отдавна съществува и може да бъде намерен в Книката на Книгите / Битие
  • 5 кочо

    0 0 Отговор
    за да разбереш да ли човека е глупак му задаваш този въпрос.една кокошка може да снесе и 10000000000 яйца и пак да няма пиле.отговора е в учебника по биология за 7ми клас..за размножаването на птиците
  • 6 devil

    1 1 Отговор
    Петела от както се е родил си носи яйцата ,чак после си намира кокошката
  • 7 ганю

    0 0 Отговор
    кокошката е първа щото е долетяла отнякъде яйцето не може
    Пурко