Яйцата са важна част от менюто ни, но знаем ли всичко за тях. Запознайте се с няколко интересни и не толкова известни факта за най-консумираната храна по Великден, пише expert.bg.
1. Яйцето традиционно е езически символ на плодородието (църквата го приема, подобно на коледните елхи), като хората ядат яйца, за да отпразнуват пролетта.
2. Римляните са приготвили първия омлет в историята. Той е бил подсладен с мед. Наричал се "овелеме", което означава яйца и мед.
3. Витамин D е много важен за хората и го получаваме обикновено чрез слънчевата светлина. Има много малко храни, които съдържат витамин D, а яйчните жълтъци са едни от тях.
4. Една от най-важните интерпретации на яйцето е шоколадовото великденско яйце. Първите шоколадови яйца започват да се появяват в Германия и Франция в началото на XIX век.
5. Американците ядат средно по 250 яйца годишно.
6. През 2008 г. изследователи в Канада публикуват отговор на въпроса "Кое е първо – яйцето или кокошката?“ Отговорът е: яйцето. Те са изходили от факта, че динозаврите свиват гнезда и снасят яйца, преди птиците да се появят.
7. Температурата на яйцето, когато е снесено, е около 40 градуса.
8. Преди време яйчните жълтъци имаха лоша репутация поради съдържанието на холестерол. След много изследвания стана ясно, че яденето на яйца не увеличава непременно риска от сърдечно-съдови заболявания и антиоксидантите могат да бъдат полезни.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Грульо
Е да, ама динозавърите са древни кокошки, тъй че пак си остава тоз въпрос.
Коментиран от #2
19:03 25.03.2022
2 име
До коментар #1 от "Грульо":
Отговора отдавна е ясен на всички, учили биология в училище - първо е яйцето, снесено от нещо различно от кокошка. Само в зародиш/ ембрион може да настъпят генетични мутации и от нещо друго да се излюпи кокошка.19:48 25.03.2022
3 Един
20:34 25.03.2022
4 Вярващ
07:54 26.03.2022
5 кочо
18:10 26.03.2022
6 devil
18:51 26.03.2022
7 ганю
Пурко
22:14 11.05.2022