Last news in Fakti

29 Март, 2022 14:30 2 708 29

Могат ли да отнемат Оскара на Уил Смит?

  • уил смит-
  • оскар-
  • награда оскар-
  • шамар-
  • най-добър актьор-
  • отнемат-
  • актьор-
  • церемония

Актьорът получи първия „Оскар” в кариерата си

Могат ли да отнемат Оскара на Уил Смит? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вълна от неодобрение към Уил Смит заля социалните мрежи, след като актьорът нахлу на сцената на наградите "Оскар" и удари шамар на комика Крис Рок. Причината - той се пошегува със съпругата на Смит - Джейда, по време на неделната гала вечер. Появиха се дори призиви към Академията на филмовите изкуства и науки наградата за „Най-добър актьор” да бъде отнета от тъмнокожия актьор, съобщава „Дейли мейл”, цитиран от Нова телевизия.

Самата Академия, в своя правилник на поведение, осъжда остро всякаква проява на насилие, припомня изданието. Въпросният правилник беше въведен през 2017 г. по време на движението Me Too.

След края на церемонията на официалната си страница в Twitter от Академията написаха: „Не одобряваме насилието под каквато и да било форма. Тази вечер бяхме особено щастливи да почетем 94-та церемония за филмовите награди, връчени на професионалистите, които заслужават признание от своите почитатели по целия свят”.

Шамарът, който Смит зашлеви на колегата си на сцената, първоначално беше сметнат за шега и част от шоуто. Но последвалите груби думи на актьора потвърдиха подозренията, че става дума за нещо сериозно.

При нормални обстоятелства Смит щеше да бъде изведен от охраната на събитието извън сградата на „Долби тиътър” в Лос Анджелис. Но шамарът дойде само минути преди обявяването на категорията за „Най-добър актьор”, за която Смит получи първия „Оскар” в кариерата си. Ето защо продуцентът на шоуто Уил Пакър беше поставен в критичната ситуация да реши за секунди какви мерки да предприеме. Той бе забелязан да казва нещо на Уил Смит малко, след като звездата се върна на мястото си в залата.

Присъстващите в залата също бяха в ступор. В Twitter се появиха постове с колаж от снимки на звездите в "Долби тиътър" и техните реакции на скандалния момент от церемонията.

От полицията в Лос Анджелис заявиха, че са били уведомени за случилото се, но не е била подавана жалба.

По време на прекъсването за реклами Дензъл Уошингтън, който е близък приятел на Смит, беше видян да прегръща и утешава звездата. 15 минути по-късно актьорът излезе на сцeната, за да получи най-голямото признание в кариерата си, но бе видимо разтърсен. Със сълзи на очи той се извини на Академията и на колегите си. Това обаче едва ли ще е достатъчно, за да спрат призивите за отнемане на отличието му, коментира „Дейли мейл”.

След като получи статуетката, Смит беше придружен от Дензъл Уошингтън обратно до мястото си в залата. Малко по-късно актьорът заяви, че приятелят му е казал: „Това е твоят върхов миг, когато дори Дяволът идва за теб”.

Главният изпълнителен директор на Академията Доун Хъдсън изтъкна ценностите, които Академията подкрепя в разгара на движението Me Too, включително „насърчаване на подкрепяща среда и зачитане на човешкото достойнство“.

„В допълнение към върховите постижения в областта на киното, членовете трябва също така да се държат етично, да поддържат ценностите на Академията за зачитане на човешкото достойнство, приобщаващa и подкрепяща среда, която насърчава творчеството. В Академията няма място за хора, които злоупотребяват със своя статут, власт или влияние по начин, който нарушава признатите стандарти за благоприличие. Академията е категорично против всяка форма на злоупотреба, тормоз или дискриминация възоснова на пол, сексуална ориентация, раса, етническа принадлежност, увреждане, възраст, религия или националност. Вярваме, че тези стандарти са от съществено значение за мисията на Академията“, посочва Хъдсън в изявление, публикувано от списание „Варайъти”.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Духовито

    41 4 Отговор
    Държавата на неограничените цигании!
  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 2 Отговор
    Ами той нито е бял, нито руснак ‼️ Значи - НЕ ‼️
  • 3 чудя се

    29 4 Отговор
    "Академията е категорично против всяка форма на злоупотреба, тормоз или дискриминация възоснова на пол, сексуална ориентация, раса, етническа принадлежност, увреждане, възраст, религия или националност. " В крайна сметка водещия дето отнесе шамара спазваше ли точно тези норми?
  • 4 адаша

    41 4 Отговор
    Да му го отнемат. Да спрат подаване на газ към именията му. Да запорират сметките му във всички банки. Интернет доставчиците да го изключат. Ако има яхта и самолет- да се отнемат.
    Има и още, ама ме домързя да пиша...
  • 5 Идън

    21 14 Отговор
    Трябва да му се отнеме- не е нормално човек, който благодари на Господ за Оскара да удря шамари. Какъв пример дава на децата. И после децата били агресивни... Еми не се прави така... Да си даде Оскара... Има по- достойни за Него- блъскат с години на снимачната площадка недооценени...

    Коментиран от #17

  • 6 Все пак

    27 6 Отговор
    Шега сболеста на жената не бива да прави! Като съпруг добре го наказа! А освен това по-големи расисти от тъмнокожите няма!
  • 7 радикално

    14 5 Отговор
    Всички тия коментари как ли щяха да изглеждат,ако на мястото на господин Смит шамарите раздаваше някой с по -светъл тен..........BLM ли казахте току що??!!!??
  • 8 2loop

    6 5 Отговор
    Щеше да е по добре да му го напъха тоя оскар отзад на крис рок
  • 9 без оскар

    15 10 Отговор
    Да му се отнеме Оскара! Такова поведение е недопустимо за тази сцена! Двамата черньовци да се разбират по друг начин, а не с насилие, което видя цял свят!
  • 10 В.В.П.

    8 2 Отговор
    Уил Смит..иска да е бял по името...Минали години мрънкаше ,че не му дават ,Оскар ,,Ревлю.Джендю...Само руски и бг.фулми гледам за ВОВ. Да живее България!
  • 11 Ханко от село Осеня

    25 9 Отговор
    Крис Рок се пошегува с Джейда Пинкет Смит, съпругата на актьора, с това, че може да участва в женска версия на войнишкия филм "G.I. Joe" - "G.I. Jane" - заради бръснатата ѝ глава. Джейда Пинкет Смит, съпругата на актьора,в момента се бори с автоимунно заболяване, което е накарало косата ѝ да окапе. Като се замисля шамара е задължителен , макар и да е малко но пък от сърце , Крис Рок трябва да се извини първо на Джейда Пинкет Смит, а после и на колегата си Смит
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе

    10 8 Отговор
    Сериозно ли има хора, които вярват, че това не беше сценарий? :D
  • 14 Раданч Татлъту

    7 2 Отговор
    Неможе,тойенегър!🐵🤡🥳👍
  • 15 Ммммм

    13 2 Отговор
    Призовавам да не се дават оскари на афроамериканци!
    Написах ли го политкоректно?
    Защото мога да го напиша и по другия начин.

    Коментиран от #23, #27, #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 нека ви кажа

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Идън":

    Абее, нормално ли е да се подиграват с жена му на основа че е болна????? Какъв човек без достойнство си ти?

    Коментиран от #20

  • 18 Грульо

    6 1 Отговор
    "Могат ли да отнемат Оскара на Уил Смит?"

    След като гледах клипа, могат за расизъм. :D
  • 19 hmhmhm

    7 5 Отговор
    Уил постъпи мъжки , като защити жена си от оня палячо ! Това , че в УСА-та не се тачи мъжеството е друга бира ... Дръжте се мъжки , пичове !
  • 20 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "нека ви кажа":

    Има друг начин- с думи или с мълчание. Онзи отгоре преценява греховните думи. Най- голямото наказание за простака е когато го игнорираш и не му обръщаш внимание. В случая да се подиграе с болестта е простащина- хуморът има граници. Това разбираш ли го? Понякога двама души виждат едно и също нещо и имат различно виждане за него. Това е моето.

    Коментиран от #24

  • 21 Анонимен

    8 0 Отговор
    Нещо май изтрещя напоследък, още когато се изказа че не дават Оскар на чернокожи, ами те са за заслуги, много бели нямат също и пак да питам Еди Мърфи има ли Оскар двамата ми са еднакви много добри, но в комерсиални филми, друг тип са Д. Уошингтън или" бога "Фрииман.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 нека ви кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Идън":

    На "онзи отгоре" не можем да разчитаме, светът щеше да е прекалено розов ако беше вярно. А той не е. Затова пък мълчанието и примиримостта, може да са позитив за английските гей-лордове, но не може куче да те лае и ти примадоната да мълчиш в знак на мъдрост. То те лае пък и хапе и ти пак мълчиш????

    Коментиран от #26

  • 25 Гост

    7 1 Отговор
    Тоя с голямите уши за какво е взел Оскар за тъпите си филми.
  • 26 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "нека ви кажа":

    Той е направил каквото е трябвало. Всичко онова, което не е розово си е наше дело- болести, войни, глад, природни бедствия. По мои наблюдения всичко се връща- и добро и зло. Не вярвам в религии- иначе дали го има или не... толкова малко се иска от нас.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 City

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ммммм":

    Призовавам м.а.й.к.а ти ми пусне к.у.р.а :) Цел ден й е в ус.т.и ч.к.а.т.а :)
  • 29 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Спомням си когато излезе Аз Роботът . Един колега каза не знаех ,че Азимов пише такава фантастика . Много як филм . На другия ден му донесох книгата . След като я прочете каза но то няма нищо общо с нея само заглавието.