Last news in Fakti

19 Април, 2022 16:57 2 112 3

Любопитната история на мюслито

  • любопитно-
  • история-
  • швейцария-
  • овесени ядки-
  • мюсли-
  • полезно

Ето как е открита една от най-популярните и здравословни закуски в цял свят

Любопитната история на мюслито   - 1
Снимка: Shutterstock

Mюслито, приготвено основно от овесени ядки, е една от предпочитаните от мнозина закуски. С добавка от кисело или прясно мляко, с плодове, шоколад или ядки - винаги се получава вкусна и засищаща комбинация. Овесените ядки дават свеж и енергичен старт на деня ни, а мюслито е много лесно за приготвяне.

В най-общия си смисъл мюслито представлява комбинация от плодове, пресовани житни култури и ядки, залети с мляко, вода или сок.

Думата mus означава каша, пюре, пише trafficnews.bg.

Географската история на тази така обичана закуска ни пренася в Швейцария, още през далечната 1900 г. Тогава доктор Максимилиан Бирхер-Бенер, докато се разхожда из Алпите, съвсем случайно се среща с пастир, който го черпи с вкусна млечно-зърнена каша. За нея той казва, че е забъркал овесени ядки и горски плодове по рецепта на своя дядо.

Толкова се харесал този вкусен микс на доктор Бирхер-Бенер, че той нямало как да не прояви любопитство и да не проучи по-задълбочено съставките и въздействието им върху човешкия организъм.

За пациентите си при режима на хранене започва да включва именно от тази комбинация и да изследва процеса на възстановяването им. Така установява, че като част от диетата овесените ядки, семената и плодовете са полезна и пълноценна храна, пише House of Switzerland.

А закуската действително е толкова вкусна, че се превръща в любима за мнозина и, малко по малко, добива значителна популярност първо из Швейцария, а след това и по цял свят. В наши дни тя е позната като най-засищаща и полезна закуска. Има стотици рецепти за приготвяне на мюсли в интернет, а маниаците по здравословно хранене през последните години започнаха да заместват пшеничното бяло брашно с такова от овесени ядки, като по този начин приготвят всевъзможни десерти, палачинки, гофрети и хляб по по-здравословен и нискокалоричен начин.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.