29 Април, 2022 08:24 3 937

Как да перете правилно тъмните дрехи

  • пералня-
  • емаг-
  • emag-
  • тъмни петна-
  • пране-
  • дрехи

Ето какво съветват специалистите

Как да перете правилно тъмните дрехи - 1
Снимкa: Shutterstock

Всички знаем, че при пране в перални по тъмните дрехи често остават бели следи. Освен това с времето цветовете избледняват и, макар и здрави, дрехите изглеждат износени и остарели. Все пак има начин да перете тъмните и черните дрехи така, че да изглеждат като нови дълго време. Ето какво съветват специалистите.

Не перете твърде често

Откакто имаме перални, перем дрехите си наистина често. Но всяко пране уврежда както тъканите, така и цветовете, и това важи за всички дрехи. Така че преди да сложите дрехата в коша с мръсното пране, помислете дали тя наистина има нужда от изпиране, или спокойно можете да я облечете още веднъж.

Сортирайте прането

Отделете светлите от тъмните дрехи и ги перете поотделно. Ако ги смесите, светлите ще се оцветят. Освен това тъмните тъкани имат нужда от по-различна грижа, за да изглеждат добре.

Температурата

Когато заредите пералнята с тъмни дрехи, използвайте програма на възможно най-ниската температура – топлата вода кара цветовете да избледняват. Повечето съвременни перални имат подходящи еко програми със студена вода, които са не само икономични, но и ефективни.

Препаратът за пране

Използвайте специализирани препарати за черно и тъмно пране, те имат различни от обичайните формули. По възможност използвайте течен препарат, който се разтваря по-добре и намалява вероятността за поява на бели петна.

Не се поддавайте на изкушението да напълните догоре отделението с прах за пране. Прочетете упътването на препарата и използвайте възможно най-малко количество от него. В противен случай рискувате той да не може да се изплакне добре и дрехите да останат с бели следи, загубвайки естествения си свеж вид.

Ако по дрехите има петна, които трябва да третирате предварително, първо изпробвайте препарата на невидимо място.

Зареждането на пералнята

Има две основни правила при зареждането на пералнята с тъмни дрехи. Първо, винаги обръщайте дрехите наопаки, преди да ги пуснете за пране. Това отнема малко време, но резултатът наистина ще Ви хареса – ще се отървете от захабения вид, протриването, замъхването и белите следи. Второ, никога не зареждайте пералнята догоре. Така пречите на водата да циркулира и няма да постигнете достатъчно добро изплакване.

Сушенето

За предпочитане е да не използвате сушилня, тъй като излагането на висока температура често кара дрехите да избледнеят. Не сушете дрехите на пряка слънчева светлина, защото слънцето също избелва цветовете им. Най-добре е да простирате в стая или перално помещение. Ако все пак използвате простир на открито, погрижете се да е на сянка или просто сложете на първия ред голям чаршаф, който да пази дрехите от директните лъчи. Дори и в този случай простирайте дрехите наопаки.



Свързани новини