Last news in Fakti

27 Април, 2022 19:41 7 105 22

Защо има гарвани по целия цвят

  • гарвани-
  • свят

Според учените дългите крила на гарваните са им осигурили добра летателна способност, която им е помогнала да се разпръснат

Защо има гарвани по целия цвят - 1
Снимкa: Shutterstock

Учени от Вашингтонския университет са установили какво е допринесло за масовото разпространение на гарваните по целия свят, пише сп. Nature Communications, цитирано от novini.bg.

Тези птици са се разпръснали по цялата планета, заемайки напълно различни екологични ниши. Авторите на изследването са се поинтересували какво обуславя способността им да се приспособяват към нова среда.

Според учените дългите крила на гарваните са им осигурили добра летателна способност, която им е помогнала да се разпръснат. Това обаче не е достатъчно, за да се установят на ново място.

Големият размер на мозъка и високият им интелект предполагат гъвкаво поведение, а едрото тяло им е позволило да се конкурират с други видове птици в новите местообитания. Всичко това е изиграло важна роля за разпространението на гарваните по света, допълва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    6 7 Отговор
    Кирчо и Боко делат шкафа, гарванът имал мозък ? Къде са Краси тераси и Симеонката ??????

    Коментиран от #2

  • 2 Ххх

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Гарванът какво каза за делото на Магарешки ?
  • 3 Ловец

    4 17 Отговор
    Гарван, гарга, сврака все тая вреден дивеч много са хитри от далече те забелязват и се крият в гората, веднъж между дърветара изненадах една и като й думнах една цев 4:00 Rio game load и оная падна в слънчогледа.
  • 4 Aлфа Bълкът

    11 3 Отговор
    А защо има цигани по целия свят? Дори в Япония и Китай, Якудза бяха потомци на циганите там!

    Коментиран от #13

  • 5 По цял "Цвят"...

    29 2 Отговор
    гарваните са доста интелигентни птици. А и доста красиви.
  • 6 Гли

    6 1 Отговор
    Не са лоши птици.
    Дали да не сложим и един говорител, да ви чувам. Да е двупосочно.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 3 Отговор
    Три гарвана в една стая...Немска поговорка.Гарванът е високоинтелигентно създание.Може да наподобява дори човешка реч.според преданието Носи душите в подземното царство....И там има царе...И в горното има царе...И в шахмата също царе...
  • 8 Кви

    0 3 Отговор
    Много черни и много грачат, бе.
    Може даже ап да направим, с мн юзъри.
    Ако юзъра е от Видин, ще е мютнат по дифолт.
    Не?
  • 9 И при мен кацат!

    12 0 Отговор
    На терасата на хола,от 2 седмици някъде.Пийвам си каменичката и си лафя с тях.Хем странно,хем приятно някак си! За първи път идват,а съм в апартамента от 21-01-1973 г. двананайсет годишен бях като пристъпих сефте.Много впечатляващо!

    Коментиран от #12

  • 10 Сатана Z

    11 4 Отговор
    Гарваните са древни и интелигентни птици.Те са връзката между живите и мъртвите.Дори могат да се опитомяват.
    Покрай мен има доста гарвани и често им хвърлям по нещо за кълвене.Спускат се от дървото ,взимат коматчето хляб и го отнасят нанякъде .

    “Гарване, и ти, птицо проклета,
    на чий гроб там тъй грозно грачеш ?”

    Ив.Вазов

    Z

    Коментиран от #14

  • 11 Анонимен

    2 1 Отговор
    Обикновено у нас въпреки дразгите гарван гарвано око не вади . Заради сме на този хал.Визирам политиците и управляващите.
  • 12 Aлфа Bълкът

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "И при мен кацат!":

    Аз съм сигурен, че 90% бъркате косер, гарга, гарван и сврака.
    Аз гарвани не съм виждал от години, дя Митьо комшията гръмна 2 когато бях малък и в гората съм засичал. Гарванът е едра, голяма птица, и това на снимката междудругото е черна врана!

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Mr. Rainer

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Иван Вазов? Хайде стига бе!
  • 15 bullneck

    6 2 Отговор
    велик пробив на хамериканската научна мисъл
  • 16 Роза

    6 0 Отговор
    Когато чуя за гарван,винаги се сещам за мистичната поема на Едгар Алан По-"Гарванът".Едгар По е бил странен човек,но гениален поет и писател."Гост от край, де в мрак среднощен бродят сенки в странен хор!"Така е описал поетът тайнствения среднощен посетител,който изграчва черната си прокоба:"Никога вече!"А иначе споделям мнението,че гаргите и свраките са много интелигентни и интересни птици.

    Коментиран от #19

  • 17 Със сигурност

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    бъркам някои (те май са от едно семейство), ама свраката няма как да я объркаш. Поне възрастните екземпляри със сигурност няма как - нито като окраска, нито като форма (клюн, опашка). Има едни, за които не знам със сигурност какво са - сиво-черни, по-дребни от гарвана - все се чудя, дали са млади гарвани, дали е разлика, произлизаща от пола или... или са просто друг представител от семейството.
  • 18 харесвам ги

    9 0 Отговор
    Гарваните са чистачите в Природата, полезна птица е.
  • 19 Странен е "имиджът" им

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Роза":

    И аз все си мислех, че са "нощни" птици, но ми прави впечатление, че сутрин, преди 5-6 часа, във вътрешния двор е като джунгла - чуват се всякакви птици. Към 6 ч. замлъкват и се чува само храненето на гарги, врани и прочие. Сякаш другите млъкват, когато се появи "хищникът". Онзи ден спрях на метър разстояние от един сиво-черен екземпляр, който си кълвеше нещо по асфалта, към 9-10 преди обяд. . Гледаше ме със същото любопитство, както и аз него. "Странна птица" си помислих. Вероятно и на нея ѝ минаваха подобни мисли, докато ме наблюдаваше.

    Коментиран от #20

  • 20 Корекция

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Странен е "имиджът" им":

    Чува се граченето, а не "храненето". Между другото и граченето е доста интересно, сякаш комуникират помежду си. Като цяло - станаха ми доста интересни за наблюдение. Не съм орнитолог, но покрай тях започвам да разбирам малко по малко, какво влече орнитолозите.
  • 21 Тотьо

    3 1 Отговор
    Ааа,мисирките са повече от тях.
  • 22 Сврака

    2 0 Отговор
    Могат да се дресират, като папагалите и кучетата.