Last news in Fakti

12 Май, 2022 16:58 3 154 4

Какво се случва с двойките с дългогодишна връзка?

  • двойка-
  • връзка-
  • дългосрочна връзка-
  • промени-
  • взаимоотношения

Експерт по връзките изброява промените, които настъпват при двойките, които от дълги години са заедно

Какво се случва с двойките с дългогодишна връзка? - 1
Снимка: Shutterstock

Джошуа Уолф Шенк, автор на книгата “Power of Two”, твърди, че, когато сме в сериозна връзка с някого в продължение на години, нашата личност се трансформира. Променяме се ние, променя се и начинът, по който виждаме света. Дългите връзки пробуждат в човека напълно различен начин на мислене и поведение, цитира struma.bg.

Според него двойките с дълготрайни отношения развиват вид „споделен ум”. Наблюдения на психолози посочват, че хората се променят поне по следните 5 начина и това са белезите на „споделения ум”:

1. Човек развива с партньора си уникален споделен език

В този език определени съобщения и фрази между двамата нямат никакъв смисъл, ако бъдат чути от околните. „Вътрешният език е първият знак, че вие двамата оперирате в синхрон”, отбелязва Шенк. Според изследване на професора по комуникационни науки към Тексаския университет Робърт Хупър тайният език се развива с две цели: той задълбочава връзката в двойката и установява уникална споделена идентичност.

2. Човек спира да се самоцензурира

Повечето говорим с непознати и дори с приятелите си различно спрямо начина, по който се откриваме пред партньора, когато сме само в негово присъствие. Когато сме сред познати и приятели, развиваме тактика на самонаблюдение. Опитваме се да удовлетворим другите, като адаптираме поведението си към тях, за да се впише то в синхрон с тяхното. Но когато сме с партньора, се освобождаваме от този самоконтрол и потокът от думи тече гладко и естествено.

3. Двамата започват да си приличат физически

С какъвто се събереш, такъв ставаш – наистина е така. В изследване от 1987 г. психологът Робърт Заджонг посочва, че има много явна причина женените хора да си приличат. Те използват в ежедневието едни и същи мускули, което с времето оформя тялото им по еднакъв начин. Координацията на движенията не е случайна, казва Шенк. Тя отразява това, което психолозите наричат „споделена координативна структура”. Тя включва хармонизация на погледите, поклащането на телата при ходене, както и малки маниери и съответствия в начините, по които говорим.

4. Двамата започват да звучат еднакво

В допълнение към това, че развиват собствен език, дълготрайните двойки в крайна сметка започват да си приличат и по ритъма и синтактичната структура на речта. Това се дължи отчасти на феномен, наречен от психолозите „емоционално заразяване”. Когато двама души прекарат дълго време заедно, в общи линии те започват да адаптират речевите си модели един към друг. Имитират всичко – от акцента на любимия до количеството и дължината на паузите, които се поставят между думите и изреченията. Изследвания дори твърдят, че тези модели могат да бъдат индикатор за това да се предивиди колко дълго двойката ще остане заедно в бъдеще. Експеримент с наблюдение на текстови съобщения е показал, че при двойките с подобни речеви модели е по-вероятно да се задържат заедно в следващите три месеца след като той бил проведен.

5. Имат набор от вътрешни шеги, които никой друг не намира за забавни

Това се дължи на „сведенията на вътрешния човек” (the insider info) – всичките споделени изживявания и спомени, с които единият разполага за другия и обратно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    6 2 Отговор
    Нищо не се случва!
  • 2 Скучаещ мъж на дъното

    6 1 Отговор
    Хората които искат да ми изтръгнат сърцето и искат да ми избодът очите, значи това означава че наистина са лоши хора!
    Добрите хора когато умрем отиваме в рая, лошите хора отиват в ада, когато умрат !
  • 3 Дядо Стою

    8 1 Отговор
    Дам. При нас промените са следните: Аз започнах да пия, жената започна да ме бие. Така става в дългите връзки.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.